ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΟΕΒ: Απαράδεκτες οι εξαγγελθείσες απεργίες στο Λιμάνι Λεμεσού – Νομοθετική ρύθμιση των απεργιών τώρα

Κανόνας έχουν καταντήσει οι απαράδεκτες και αδικαιολόγητες απεργίες στα Κυπριακά λιμάνια με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ να έχουν εξαγγείλει επ’ αόριστο απεργίες των λιμενεργατών στο Λιμάνι Λεμεσού κατά παράβαση των εργασιακών θεσμίων του τόπου, θέτοντας για πολλοστή φορά την Κυπριακή οικονομία υπό αποκλεισμό.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) καταδικάζει τις εξαγγελθείσες απεργίες και ζητά την ακύρωση των προθέσεων για επ’ αόριστο απεργία και διασφάλιση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας στο λιμάνι Λεμεσού.

Η λήψη των απεργιακών μέτρων συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων καθώς δεν έχει κηρυχθεί αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Αντίθετα, κατόπιν πολύμηνων και πολύωρων διαπραγματεύσεων και των τεράστιων προσπαθειών που καταβάλλονται για γεφύρωση των διαφορών των δύο πλευρών, η εργατική πλευρά έχει απορρίψει όλες τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί, προβάλλοντας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας νέες και παράλογες απαιτήσεις. Μάλιστα, στο διάστημα αυτό επετεύχθη Καταρχήν Συμφωνία μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτικής πλευράς, την οποία και πάλι απέρριψε η εργατική πλευρά.

Η εκδήλωση τέτοιων συμπεριφορών από μικρές αλλά πανίσχυρες ομάδες συνδικαλιστικών συμφερόντων στα λιμάνια, γίνεται εφικτή λόγω της απουσίας ρυθμιστικού πλαισίου για τις απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Όσο η Πολιτεία αποφεύγει να προστατεύσει αποτελεσματικά την ομαλή λειτουργία των ουσιωδών υπηρεσιών, θα υποφέρει η οικονομία και η κοινωνία.

Καλούμε για πολλοστή φορά την Πολιτεία να προστατεύσει την οικονομία, τους φορολογούμενους, τις θυσίες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και να λάβει αποφασιστικά μέτρα προχωρώντας αμέσως στην νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες.