elenΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elenΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ακαδημίας EUKI, Βαρσοβία, 13-16 Νοεμβρίου 2018

Πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία, 13-16 Νοεμβρίου 2018, εργαστήριο ανάπτυξης δεξιοτήτων, των ατόμων που διαχειρίζονται έργα που χρηματοδοτούνται από τα Ταμεία EUKI. Στην εκπαίδευση συμμετείχαν εκπρόσωποι από 14 έργα που ξεκίνησαν μαζί με το Business4Climate+, τον Οκτώβριο δηλαδή του 2018. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων, είχε στόχο να ενισχύσει τις δεξιότητές και κατ’ επέκταση του οργανισμού που συμμετέχει στα έργα που χρηματοδοτούνται από το EUKI, στην ανάπτυξη και τη διαχείριση σύνθετων έργων συνεργασίας, στην ανάλυση διαφόρων απαιτήσεων των θεσμικών εταίρων, στον προσδιορισμό των περιθωρίων δράσης, στην ενίσχυση της ικανότητας ανάληψης δράσης σε ένα περίπλοκο περιβάλλον. Από την ΟΕΒ συμμετείχε η προϊστάμενη της Υπηρεσίας Ενέργειας & Περιβάλλοντος, κα. Ανθή Χαραλάμπους.

Ο γενικός στόχος κάθε έργου που χρηματοδοτείται από το EUKI είναι να ξεκινήσει η κοινωνική αλλαγή στον συγκεκριμένο υποτομέα τον οποίο πραγματεύεται το κάθε έργο. Η αλλαγή αυτή είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης διαφόρων οργανισμών μεταξύ της κοινοπραξίας του έργου, του πολιτικού επιπέδου, της κοινωνίας των πολιτών και άλλων φορέων που επιδιώκουν ένα κοινό στόχο.

Ένας βασικός παράγοντας για την επιτυχή υλοποίηση αυτών των έργων και ως εκ τούτου το θεμέλιο για την κοινωνική ανάπτυξη είναι να φέρει μαζί τους τους απαραίτητους πόρους και να διαχειριστεί αυτό το σύστημα συνεργασίας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Η εκπαίδευση στη μεθοδολογία CAPACITY WORKS είναι ένα μοντέλο διαχείρισης ειδικά σχεδιασμένο για τέτοια σύνθετα έργα συνεργασίας. Παρέχει μια εργαλειοθήκη για την υποστήριξη της ανάλυσης, της ανάπτυξης στρατηγικής και της υλοποίησης με γνώμονα τα αποτελέσματα, μαζί με πέντε καλούμενους παράγοντες επιτυχίας:

  1. Στρατηγική: Τα συστήματα συνεργασίας επιτυγχάνονται όταν οι εμπλεκόμενοι εταίροι συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική για την επίτευξη κοινών στόχων.
  2. Συνεργασία: Η καλή συνεργασία βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τη διαπραγμάτευση κατάλληλων μορφών συνεργασίας και σαφώς καθορισμένων ρόλων.
  3. Διάρθρωση διεύθυνσης: Οι συμφωνίες για τον τρόπο με τον οποίο οι εμπλεκόμενοι φορείς θα προετοιμάσουν από κοινού και θα λάβουν σχετικές αποφάσεις παρέχουν προσανατολισμό και αξιοπιστία.
  4. Διαδικασίες: Τα επιτυχημένα συστήματα συνεργασίας παρέχουν σαφήνεια όσον αφορά τους αποτελεσματικούς τρόπους παροχής των αποτελεσμάτων, για τους οποίους πρέπει να καθιερωθούν νέες διαδικασίες ή να προσαρμοστούν οι υπάρχουσες.
  5. Μάθηση και καινοτομία: Οι εταίροι συνεργασίας δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την καινοτομία, ενισχύοντας τις ικανότητες μάθησης των εμπλεκόμενων παραγόντων.

Related Posts