elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Το Μέλλον του Λιανικού Εμπορίου στα χέρια του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο λιανικό εμπόριο με τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων δεν είναι ούτε ευχάριστη ούτε αρμόζουσα για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκφράζει την ειλικρινή της λύπη και την βαθιά της ανησυχία.

Η ΟΕΒ δεν ενθάρρυνε την παράκαμψη του Νόμου του 2006 αλλά ούτε την απέκλεισε ως επιλογή ανάλογα με την κρίση της κάθε επιχείρησης. Στην καθοδήγηση της προς τις επιχειρήσεις του κλάδου, η ΟΕΒ έθεσε ως πρώτιστο κριτήριο την διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

Η ΟΕΒ κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα στην τήρηση ενός Νόμου που εφαρμόζεται μόνο και μόνο γιατί ισχύει το τεκμήριο της συνταγματικότητας μέχρι την διαπίστωση του αντιθέτου από το Ανώτατο Δικαστήριο,

ή

στην εφαρμογή της δεδηλωμένης βούλησης της Κυβέρνησης, της αποκλειστικά αρμόδιας (σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο) να καθορίζει τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων.

Η πρώτη επιλογή οδηγούσε σε μαζικές απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Η δεύτερη παρακάμπτει ένα νομικό καθεστώς, για το οποίο γνωμοδοτήσεις σωρείας διαπρεπών νομομαθών συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι είναι αντισυνταγματικό και συνεπώς άκυρο.

Το δίλημμα δεν ήταν δύσκολο. Υπέρτατο αγαθό σε μια οικονομία βαριά τραυματισμένη όπως η δική μας είναι η διάσωση των θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, σε πολιτείες ευνομούμενες η τήρηση των Νόμων, ακόμα και των εξόφθαλμα αντισυνταγματικών μέχρι την ακύρωση τους από την Δικαστική Εξουσία, είναι θεμελιώδης συνθήκη της ομαλότητας και της προόδου.

Για αυτό η ΟΕΒ απηύθυνε δραματική έκκληση προς τον Γενικό Εισαγγελέα και το Ανώτατο Δικαστήριο την οποία και επαναλαμβάνει: Η ενώπιον τους υπόθεση είναι ιδιαζόντως επείγουσας μορφής και επιβάλλει την έκδοση ετυμηγορίας χωρίς την ελάχιστη καθυστέρηση.

Την ετυμηγορία η ΟΕΒ θα την σεβαστεί πλήρως και, στην βάση της συνταγματικά ορθής ερμηνείας των δεδομένων, είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με τους εμπλεκόμενους μια λύση μόνιμη και καθολικά αποδεκτή θέτοντας ένα μόνο όρο: ότι η όποια ρύθμιση δεν θα έχει συνέπεια την απόλυση ούτε ενός προσώπου που προσλήφθηκε μετά την επέκταση των ωραρίων.

Related Posts