elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Απαράδεκτα και Προκλητικά τα Απεργιακά Μέτρα στην ΚΕΟ

ΕΚΘΕΤΗ Η ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) καταδικάζει τα προκλητικά απεργιακά μέτρα που λαμβάνουν από σήμερα οι συντεχνίες στην ΚΕΟ και τις καλεί να τα άρουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση πριν επιφέρουν καίρια πλήγματα στην εταιρεία και τις θέσεις εργασίας 450 περίπου εργαζομένων.

Με την απεργία η εταιρεία υφίσταται βαρύτατο πλήγμα στην αρχή της περιόδου αιχμής των δραστηριοτήτων της, μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται σε πραγματική και αποδεδειγμένη αδυναμία να καταβάλει τις υπέρογκες χαριστικές πληρωμές που απαιτούν οι συντεχνίες για τους 140 περίπου απολυθεισόμενους λόγω πλεονασμού.

Η Διοίκηση της ΚΕΟ με την αμέριστη συμπαράσταση και σταθερή στήριξη της ΟΕΒ, εδώ και τρείς μήνες έχει εξαντλήσει όλες τις διαδικασίες ενημέρωσης και διαβούλευσης με το προσωπικό της, με τις συντεχνίες και με το Υπουργείο Εργασίας. Με σεβασμό στα εργασιακά θέσμια και πιστή προσήλωση στις επιταγές των Νόμων και του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, τεκμηρίωσε την αδήριτη ανάγκη για αποδέσμευση του ενός πέμπτου περίπου του προσωπικού της, προκειμένου μαζί με σειρά άλλων ουσιαστικών μέτρων, να αναστρέψει την ζημιογόνο πορεία των τελευταίων ετών και να συνεχίσει να απασχολεί πέραν των 450 εργαζομένων.

Τόσο οι συντεχνίες όσο και το Υπουργείο, ενώ επ’ ουδενί αμφισβητούν την δραστική μείωση του κύκλου εργασιών της εταιρείας και τις συσσωρευμένες ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ετσιθελικά και παράλογα ζητούν την καταβολή χαριστικών πληρωμών, οι μεν συντεχνίες ύψους 5.2 εκατ. ευρώ και το δε Υπουργείο 2.5 εκατ. ευρώ!

Μια εταιρεία που πραγματοποιεί ζημιές, πρέπει να μοιράσει πολλά επιπρόσθετα εκατομμύρια από λεφτά που δεν έχει, διαφορετικά θα τιμωρηθεί με απεργίες.

Εάν οι συντεχνίες έχουν ως «ελαφρυντικό» το ότι ακόμα δεν συνειδητοποίησαν την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Κυπριακή οικονομία και οι επιχειρήσεις του τόπου, το Υπουργείο Εργασίας είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο. Με την μεσολαβητική του πρόταση, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να γίνει αποδεκτή από την ΚΕΟ, τροφοδότησε την συνδικαλιστική επιθετικότητα και ενίσχυσε την αδιαλλαξία της υποσκάπτοντας έτσι τις ελπίδες για ειρηνική διευθέτηση της υπόθεσης.

Η ΟΕΒ προειδοποιεί τις συντεχνίες ότι αν δεν άρουν αμέσως τα μέτρα θα την βρουν απέναντι τους. Η ΚΕΟ είναι μια ιστορική βιομηχανία με τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας, μια από τις ελάχιστες εναπομείνασες μεγάλες εταιρείες και η ΟΕΒ δεν πρόκειται να την αφήσει έρμαιο στον συνδικαλιστικό παραλογισμό.

Related Posts