ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Υποχρέωση όλων η πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων

Με αφορμή το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που επισυνέβη στις 20/05/2019 στην Λεμεσό, με αποτέλεσμα την απώλεια ενός εργαζομένου, η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) καλεί για πολλοστή φορά τις επιχειρήσεις αλλά και κάθε επαγγελματία και αυτοεργοδοτούμενο που εκτελεί εργασίες, να λαμβάνουν όλα τα μέτρα που προβλέπονται από την νομοθεσία για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία.

Επαναλαμβάνουμε ότι πρωταρχικό καθήκον κάθε εργοδότη είναι να παρέχει στους εργαζόμενους υγιές και ασφαλές περιβάλλον, όπου θα μπορούν να εργάζονται παραγωγικά και να επιστρέφουν στο σπίτι και την οικογένεια τους αρτιμελείς και υγιείς. Ταυτόχρονα ο εργοδότης θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι άτομα που εκτελούν εργασίες σε χώρους που βρίσκονται υπό την ευθύνη του, λειτουργούν με βάση τους σχετικούς κανόνες.

Υπενθυμίζουμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία επιβάλλει τη διενέργεια γραπτής εκτίμησης των κινδύνων στους χώρους εργασίας, και την εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας και Υγείας. Τα πλείστα ατυχήματα μπορούν να προληφθούν και να αποφευχθούν.

Η ΟΕΒ είναι στην διάθεση όλων των επιχειρήσεων για καθοδήγηση και υποβοήθηση για συμμόρφωση με τις σχετικές υποχρεώσεις.

Το έχουμε πει επανειλημμένα: η χώρα μας είναι πολύ μικρή για να αντέξει εργατικά ατυχήματα που οδηγούν σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Η ΟΕΒ εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου θύματος του νέου θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος.