elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Συνάντηση στην ΟΕΒ: «Δημιουργία Εθνικής Πλατφόρμας Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης»

H Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ) διοργάνωσε ενημερωτική συνάντηση για τα Μέλη της με θέμα την «Δημιουργία Εθνικής Πλατφόρμας Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης», την Τρίτη 23 Μαΐου 2017, στα γραφεία της. Στην συνάντηση παρουσιάστηκε η εφαρμογή των κατάλληλων τεχνικών λύσεων για δημιουργία του σωστού διοικητικού και ρυθμιστικού πλαισίου, που θα διασφαλίζει την ανταλλαγή ηλεκτρονικών τιμολογίων μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και της Κυβέρνησης (B2G).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της ΟΕΒ και του Υπουργείου Οικονομικών και αποτελεί την πρώτη από μια σειρά παρουσιάσεων που θα γίνουν στο εγγύς μέλλον για το ίδιο θέμα. Την συνάντηση χαιρέτισε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ κ. Μιχάλης Αντωνίου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η ΟΕΒ θα κάνει τα πάντα για την ομαλή ένταξη των επιχειρήσεων στην νέα διαδικασία τιμολόγησης.

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών απηύθυνε χαιρετισμό η κα Ζωή Ανδρέου, Υπεύθυνη για την Ηλεκτρονική Τιμολόγηση και ακολούθησαν παρουσιάσεις από τους εταίρους του Υπουργείου Οικονομικών στο συγκεκριμένο έργο κ. Χρίστο Παπαμαρκίδη, Συνέταιρο στην  Deloitte Ltd και Δρ. Αλέξανδρο Μιχαηλίδη, Γενικό Διευθυντή της RTD Talos Ltd. Διευκρινήσεις ως προς την εξέλιξη και πρόοδο του έργου, δόθηκαν από την κα Νάγια Συρίμη, Συντονίστρια του έργου στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η παρουσίαση του κ. Παπαμαρκίδη αφορούσε το θέμα «Εθνική Πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης» και συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Η χρήση ηλεκτρονικής τιμολόγησης μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος έκδοσης τιμολογίων και να είναι πιο ανταγωνιστικές. Οι απαιτήσεις της περί ΦΠΑ νομοθεσίας για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, αναθεωρήθηκαν για να αρθούν οι δυσκολίες και φραγμοί που ίσχυσαν πριν την αλλαγή της Νομοθεσίας και ότι τα έντυπα (χάρτινα) και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης».

Ο κ. Παπαμαρκίδης αναφέρθηκε ακόμη στα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης καθώς η μαζική υιοθέτηση τιμολόγησης εντός της Ε.Ε. θα οδηγήσει σε εξοικονομήσεις κόστους περίπου €240 δις για μια περίοδο έξι ετών και στη μείωση του λειτουργικού κόστους και του ενδεχομένου ανθρώπινου λάθους. Πρόσθεσε ακόμη, ότι τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα παρέχουν όλες τις πληροφορίες σε ψηφιακή μορφή, θα επιτρέπουν την συντόμευση των προθεσμιών πληρωμής (ταχύτεροι κύκλοι επεξεργασίας και πληρωμής), θα επιτυγχάνεται αυξημένη ακρίβεια στις συναλλαγές καθώς και βελτίωση της συμμόρφωσης και συμβολής στην πάταξη της φοροδιαφυγής και μείωση χαρτιού και κόστους κατανάλωσης ενέργειας.

Ο Δρ. Αλέξανδρος Μιχαηλίδης ανέλυσε τις διάφορες παραμέτρους της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/55 και τις διαφορές που παρουσιάζονται σε σχέση με την υφιστάμενη νομοθεσία του Φ.Π.Α., ως προς το τι αποτελεί ηλεκτρονική τιμολόγηση. Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι η ηλεκτρονική τιμολόγηση (e-invoicing) βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας αναφέρεται στη διαδικασία της έκδοσης, μετάδοσης και λήψης τιμολογίων σε δομημένη ηλεκτρονική μορφή που επιτρέπει την αυτόματη και ηλεκτρονική επεξεργασία τους. Αναφορά έγινε επίσης στην αξιοποίηση της υποδομής  PEPPOL (Pan-European Public Procurement On-Line), η οποία προσφέρει τυποποιημένη σύνδεση μηνυμάτων και καλύπτει διαδικασίες για ηλεκτρονικές παραγγελίες, ηλεκτρονική τιμολόγηση και άλλες εφαρμογές. Τέλος, αναφέρθηκε στην επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταστεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση η κυρίαρχη μέθοδος τιμολόγησης μέχρι το 2020 στην Ευρώπη.

Η συμμετοχή των εκπροσώπων των επιχειρήσεων ήταν ενεργή, αφού παρευρέθηκαν πέραν των 65 συμμετεχόντων και υπέβαλαν ερωτήσεις και διευκρινίσεις ως προς την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης σε πρακτικό επίπεδο.

Η ΟΕΒ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της πιο πάνω προσπάθειας, ενημερώνοντας τα μέλη της για την πρόοδο εφαρμογής της.

Επισυνάπτονται οι παρουσιάσεις:
Ηλεκτρονική Τιμολόγιση 23.05.2017 (dt final)
e-Invoicing Basics 2016 CyS

 

B

C

D

 

 

Related Posts