ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Νέου Προέδρου της ΟΕΒ, Γιώργου Πέτρου

Φίλες και Φίλοι,

Από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα έχω την μέγιστη τιμή και το βαρύ χρέος να ηγούμαι της μεγάλης Οργάνωσης των εργοδοτών και των επιχειρήσεων της Πατρίδας μας, αφού πριν από λίγες μέρες ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) με εξέλεξε Πρόεδρο για τα επόμενα τουλάχιστον δύο έτη.

Αναλαμβάνω την ηγεσία του πιο δημιουργικού κυττάρου του παραγωγικού ιστού της Χώρας, σε μια συγκυρία καθοριστική για το οικονομικό, κοινωνικό και εργασιακό μέλλον του τόπου.

Αυτή την ώρα, την ώρα που οι θυσίες και οι κόποι των παραγωγικών δυνάμεων έχουν απομακρύνει τους άμεσους κινδύνους και οδήγησαν στην έξοδο από την βαθιά ύφεση, την ώρα που οι συντονισμένες προσπάθειες και η κοινωνική συνεννόηση Πολιτείας, Πολιτικών Δυνάμεων και Κοινωνικών Εταίρων έχουν οδηγήσει σε  ζηλευτούς ρυθμούς ανάπτυξης, αυτή την ώρα πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον, βιώσιμο και αναπτυξιακό.

Αυτή είναι η καταλληλότερη συγκυρία να εξαλείψουμε αυτά που μας οδήγησαν στην κατάρρευση, να θέσουμε θεμέλια ισχυρά και ακλόνητα που θα αντέξουν σε οποιανδήποτε κρίση, να θωρακίσουμε τις αντοχές της οικονομίας έτσι που κανένα «ατύχημα» να μην μπορεί να μετατραπεί σε εθνική συμφορά.

Αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις με τις οποίες  όλοι συμφωνούμε, να αφήσουμε οριστικά πίσω τα βαρίδια του χειρότερου μας εαυτού, να θάψουμε βαθιά τους αναχρονισμούς που καταπνίγουν τις δημιουργικές δυνάμεις του φιλόπονου, φιλεργατικού και φιλοπρόοδου λαού μας.

Αυτή είναι η ώρα, να τελειώνουμε με τον εκσυγχρονισμό μιας κρατικής μηχανής δομημένης στα πρότυπα και τις ανάγκες κοινωνίας και οικονομίας του 1960, να τελειώνουμε με τον μινώταυρο της γραφειοκρατίας, να μπούμε στην υγιή συνεργασία των συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Να ξαναγράψουμε την διακυβέρνηση με όρους ψηφιακούς, με τις εφαρμογές των θαυμάτων της τεχνολογίας να δώσουμε σε κάθε κάτοικο πρόσβαση στα δημόσια, στα επιχειρηματικά, στα οικονομικά και στα κοινωνικά δρώμενα.

Να εγκύψουμε στην Βιομηχανία μας και τα προβλήματα της, να συντονιστούμε και με στρατηγικό σχεδιασμό να εισέλθουμε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, στην παραγωγή της τεχνητής νοημοσύνης και στον διπλασιασμό της συνεισφοράς της στο ΑΕΠ της χώρας.

Να μεταρρυθμίσουμε την στοιχειώδη, μέση και τεχνική εκπαίδευση, να φτιάξουμε πολίτες μιας οικονομίας που διαγράφει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς δεκάδες επαγγέλματα και δημιουργεί σωρεία νέων, άγνωστων ως χθες ειδικοτήτων και αναγκών. Να απελευθερώσουμε την δυναμική της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να την αφήσουμε απερίσπαστη να μετατρέψει την Κύπρο σε μια απέραντη φοιτητούπολη και σε συνεργασία με την πραγματική οικονομία να απογειώσει την έρευνα και την καινοτομία.

Να τελειώνουμε με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να επιταχύνουμε την προσπάθεια για επίτευξη των στόχων του 2020 για συμμετοχή των ΑΠΕ σε θέρμανση/ψύξη, μεταφορές και παραγωγή ηλεκτρισμού.

Να κλείσουμε το κεφάλαιο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, να την βοηθήσουμε να νοικοκυρευθεί, να της δώσουμε τους πόρους να λειτουργήσει με οικονομική αυτονομία και να απαιτήσουμε ουσιαστική υλοποίηση της αρχής της επικουρικότητας, όπως την οραματίστηκαν οι πατέρες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Να ξανακτίσουμε την Δικαιοσύνη, με τα άριστα υλικά που διαθέτει το δικαιικό μας σύστημα, το παγκοσμίως αναγνωρισμένο αγγλοσαξονικό δίκαιο και το εξαίρετο ανθρώπινο κεφάλαιο του Δικαστικού σώματος και του Δικηγορικού κόσμου. Να αλλάξουμε τις διαδικασίες, δικονομικούς κανόνες και όλα τα αίτια της απαράδεκτης καθυστέρησης στην διεξαγωγή της δίκης και οικονομικά καταστροφικής αργοπορίας στην έκδοση και εκτέλεση των αποφάσεων.

Πάνδημος συναγερμός επιβάλλεται για την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης των τελευταίων δεκαετιών. Είναι καλά γνωστές οι ανησυχίες της ΟΕΒ και οι ενστάσεις της για την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ. Διαβεβαιώνω ωστόσο Πολιτεία και πολίτες, ότι η ΟΕΒ θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεων της για να πετύχει, καθώς τυχόν αποτυχία του ΓεΣΥ μπορεί να συμπαρασύρει στον όλεθρο όχι μόνο την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας αλλά και ολόκληρη την οικονομία.

Τέλος, ως επικεφαλής της Εργοδοτικής Οργάνωσης της Κύπρου, απλώνω το χέρι στους βασικότερους κοινωνικούς μας εταίρους, στις Συντεχνίες των εργαζομένων μας. Εκφράζω ολόθερμες ευχαριστίες για την υπεύθυνη συμπεριφορά τους στην διάρκεια της κρίσης και τις καλώ σε έντιμο και ειλικρινή διάλογο για διαφύλαξη της ανάπτυξης, για προστασία της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και για αμοιβαία αποδεχτές συμφωνίες για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, χωρίς υπερβολές και μαξιμαλισμούς, καταργώντας τους αναχρονιστικούς αυτοματισμούς στην αύξηση του εργατικού κόστους και εισάγοντας σύγχρονες μεθόδους κινήτρων και ανταμοιβής, με στόχο την βελτίωση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της συλλογικής ευημερίας εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Οι εξωγενείς κίνδυνοι και οι απειλές είναι πολλές και κάποιες εξ αυτών ασύμμετρες. Το παγκόσμιο αλλά και το περιφερειακό περιβάλλον, οικονομικό και γεωστρατηγικό, είναι πρωτόγνωρα ρευστό και ελλοχεύει κινδύνους αλλά παράγει και μοναδικές ευκαιρίες. Η Κύπρος, προσηλωμένη στο Ευρωπαϊκό της πεπρωμένο, πιστή στις πανανθρώπινες και δημοκρατικές αρχές του Κράτους Δικαίου και του Κράτους Πρόνοιας, με σεβασμό στους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας, πρέπει να προχωρήσει στην διαχείριση των απειλών και την αξιοποίηση των ευκαιριών, αναβαθμίζοντας την ελκυστικότητα της ως παγκόσμιου επενδυτικού προορισμού.

Με σύνεση, αρμονική συνεργασία, δημοσιονομική πειθαρχία και εξωστρεφή αναπτυξιακό προσανατολισμό, μπορούμε να επιταχύνουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας και να αναβαθμίσουμε το βιοτικό επίπεδο, την ποιότητα ζωής και τον κύκλο της ευημερίας κάθε πολίτη αυτής της υπέροχης χώρας.

Εύχομαι σε όλες και όλους, ευτυχισμένο το 2019.