ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Η ΟΕΒ στη Σύνοδο Ευρωπαϊκών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο Ταλίν

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) μετείχε στη σύνοδο των Ευρωπαϊκών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που έγινε στο Ταλίν της Εσθονίας στις 22-24 Νοεμβρίου 2017.

Η σύνοδος των Ευρωπαϊκών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων διοργανώνεται κάθε χρόνο κατά το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους στη Χώρα που προεδρεύει του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Το κυρίως θέμα που απασχόλησε τη φετινή σύνοδο ήταν η σύσταση και η ανάπτυξη  νεοφυών επιχειρήσεων.  Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως η Ευρώπη σε σύγκριση με άλλους ανταγωνιστές έχει την ικανότητα να παράγει μεγαλύτερο αριθμό καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά υστερεί κατά πολύ στην ανάπτυξη τους.  Ως αποτέλεσμα της αδυναμίας αυτής είναι η εξαγορά αυτών των καινοτόμων προϊόντων/επιχειρήσεων από τους ανταγωνιστές. Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε αναφορά στα μέτρα και πολιτικές που σύντομα θα δημοσιοποιηθούν για ενίσχυση της δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων αλλά κυρίως σε μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης τους.  Για το θέμα αυτό τονίστηκε εμφαντικά ο παράγοντας από πλευράς επιχειρήσεων «χρόνος» που  χρειάζεται για τη χρηματοδότηση τους και οι πολύπλοκες διαδικασίες που η Ε.Ε. επιβάλλει.

Στα πλαίσια της Συνόδου στο Ταλίν έγινε η απονομή των Ευρωπαϊκών Επιχειρηματικών Βραβείων όπου απονεμήθηκε στην ΟΕΒ η διάκριση του Εθνικού Νικητή στην κατηγορία «Επενδύοντας στις Επιχειρηματικές Δεξιότητες» για το συγχρηματοδοτούμενο της έργο, «Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις, Σύγχρονες Επιχειρήσεις». Το βραβείο παρέλαβε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, κος Κώστας Χριστοφίδης.  Σημειώνεται πως το έργο της ΟΕΒ ήταν ανάμεσα στους εννέα φιναλίστ από τις εκατοντάδες υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν από όλες τις χώρες – μέλη της Ε.Ε.

Άλλα θέματα που απασχόλησαν τη σύνοδο περιλαμβάνουν:

  • Ψηφιακή οικονομία και Διαδίκτυο των Αντικειμένων (Ιnternet of Τhings-IοΤ)
  • Προστασία του Κυβερνοχώρου
  • Στήριξη προς τις υψηλής καινοτομίας νεοφυείς επιχειρήσεις
  • Δημιουργώντας μια καινοτόμο οικονομία
  • Χρηματοδοτικά εργαλεία για νεοφυείς επιχειρήσεις
  • Ηλεκτρονικό εμπόριο

Στη σύνοδο ο κος Χριστοφίδης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με πολλούς επιχειρηματίες, κυρίως νεοφυών επιχειρήσεων.

0001 (2)