ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΟΕΒ: Να μην υλοποιηθούν οι απεργίες της ΑΗΚ

Με αφορμή την εξαγγελία από τις Συντεχνίες της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) απεργιακών μέτρων εντός των επόμενων ημερών, η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκφράζει την θλίψη και βαθιά απογοήτευση του επιχειρηματικού κόσμου.

Οι κυπριακές επιχειρήσεις και το σύνολο της κυπριακής οικονομίας αγωνίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες να διαχειριστούν τα τεράστια προβλήματα που επισώρευσε η άνευ προηγουμένου κρίση που έπληξε τον τόπο.

Η ΟΕΒ επανειλημμένα διακήρυξε ότι η ΑΗΚ είναι αναγκαίος σύμμαχος των προσπαθειών για ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων του τόπου και αποτελεί εθνικό πλούτο. Η ΟΕΒ έχει εκθειάσει σε σωρεία ευκαιριών την καταπληκτική τεχνογνωσία του έμψυχου δυναμικού της ΑΗΚ και τις αξιόλογες υποδομές της.

Παρά την επί δεκαετίες δυσβάστακτη επιβάρυνση της οικονομίας από το κόστος του βιομηχανικού ρεύματος, που είναι εκ των ακριβότερων στην Ευρώπη και διεθνώς, η ΟΕΒ προώθησε μαζί με την ηγεσία της ΑΗΚ, ρυθμίσεις και λύσεις στα προβλήματα για το κοινό καλό.

Είναι με βαθιά λύπη και πραγματική απογοήτευση που ο επιχειρηματικός κόσμος ακούει την απόφαση των τεσσάρων Συντεχνιών της ΑΗΚ για απεργίες, λίγες μόλις βδομάδες πριν από κρίσιμες Προεδρικές εκλογές. Ιδιαίτερα ενοχλητικό είναι το γεγονός ότι γίνονται απεργίες την ώρα που για όλα σχεδόν τα αιτήματα των Συντεχνιών, έχουν ήδη δρομολογηθεί ρυθμίσεις αρκούντως ικανοποιητικές. Σε ότι δε αφορά τα μισθολογικά αιτήματα, οι Συντεχνίες οφείλουν να σεβαστούν τις συμφωνίες ανωτάτου επιπέδου που μόλις πρόσφατα συνομολογήθηκαν με τον Υπουργό Οικονομικών.

Οι προκηρυχθήσες απεργίες στρέφονται εναντίον κάθε επιχείρησης που μάχεται για την επιβίωση της. Στρέφονται ακόμα εναντίον και πλήττουν ευθέως τα εργασιακά θέσμια, αφού εξόφθαλμα παραβιάζουν τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και τη Συμφωνία για Επίλυση Διαφορών στις Ουσιώδεις Υπηρεσίες.

Η ΟΕΒ καλεί τις ηγεσίες των τεσσάρων Συντεχνιών να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση των μέτρων και να δώσουν την ευκαιρία σε διάλογο με αμοιβαίο σεβασμό και κάτω από συνθήκες νηφαλιότητας να εξευρεθούν λύσεις που να εξυπηρετούν το κοινό συμφέρον όσων ζουν και δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Η ΟΕΒ είναι στη διάθεση της Πολιτείας και των εμπλεκομένων μερών να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες για να μην οδηγηθούμε σε σύγκρουση σε ένα τόσο κρίσιμο τομέα. Αν παρ’ ελπίδα, τα μέτρα πραγματοποιηθούν ή όπως απειλούν οι Συντεχνίες κλιμακωθούν περαιτέρω, ο τόπος θα οδηγηθεί ξανά σε περιπέτειες με απόλυτη ευθύνη των Συντεχνιών.