ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

OEB – Tρόικα: Συνάντηση με επίκεντρο τα καίρια θέματα της οικονομίας

Με επίκεντρο τα σημαντικότερα θέματα της οικονομίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 27 Σεπτεμβρίου, 2017 μεταξύ αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) αποτελούμενης από τον Διευθυντή του Τμήματος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Οικονομίας κ. Αντώνη Φραγκούδη και τον Λειτουργό Εργασιακών Σχέσεων & Κοινωνικής Πολιτικής κ. Πολύβιο Πολυβίου, και κλιμακίου της Τρόικας αποτελούμενου από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την συνάντηση απασχόλησαν τα εξής:

  • Συζητήθηκαν οι οικονομικές εξελίξεις και πώς αυτές διαμορφώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και επηρεάζουν τις προοπτικές της οικονομίας. Ιδιαίτερα, καταγράφηκαν με ικανοποίηση ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης, η συνέχιση της μείωσης της ανεργίας και η ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου.
  • Επισημάνθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές επιχειρήσεις κυρίως σε σχέση με την πρόσβαση στην χρηματοδότηση, το υψηλό κόστος δανεισμού και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
  • Τονίστηκε για ακόμα μία φορά η επιτακτική ανάγκη για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, με την ΟΕΒ να επισημαίνει τα οφέλη που θα προκύψουν από την μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους για τις επιχειρήσεις.
  • Σημειώθηκε η ανάγκη συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου τονίζοντας ότι οι όποιες δυνατότητες του κράτους θα πρέπει να διοχετευτούν σε έργα ανάπτυξης που θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στα δημοσιονομικά δεδομένα και που θα συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • Οι εκπρόσωποι της Τρόικας ζήτησαν από την ΟΕΒ λεπτομέρειες για την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με την αγορά εργασίας, το εργατικό κόστος και την μεταβατική συμφωνία για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) για την περίοδο 2018-2020. Ειδική αναφορά έγινε για την ανεργία στους νέους και την συμβολή των Σχεδίων επιδότησης πρόσληψης ανέργων στην μείωση της ανεργίας.
  • Τέλος, μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στην ανάγκη στήριξης σημαντικών τομέων της κυπριακής οικονομίας, περιλαμβανομένου του κατασκευαστικού τομέα και της μεταποιητικής βιομηχανίας με σκοπό την επίτευξη σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Στην φωτογραφία στιγμιότυπο από την συνάντηση