ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Ικανοποίηση για μείωση της ανεργίας – Νέο πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολουθεί την συνεχώς καθοδική πορεία των ποσοστών της ανεργίας.

Από το σχεδόν 17% που είχε φθάσει το 2013, με σκληρή προσπάθεια και συνετή πολιτική έχει σταδιακά υποχωρήσει για να βρίσκεται τον Ιούνιο του 2018 στο 8,2%, καλύτερα από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης (8,3%).

Η ΟΕΒ από την πρώτη στιγμή της κορύφωσης της κρίσης και σε κάθε ευκαιρία στη συνέχεια, επαναλάμβανε ότι η ανεργία είναι το ειδεχθέστερο πρόσωπο της οικονομικής καταστροφής, κατέθετε προτάσεις και ζητούσε την προώθηση μέτρων για αντιμετώπιση του φαινομένου κατά προτεραιότητα.

Η ΟΕΒ είδε με μεγάλη ικανοποίηση γρήγορα να υιοθετείται από την κυβέρνηση σειρά στοχευμένων μέτρων, να εισάγονται έξυπνα κίνητρα και να διαμορφώνονται παραγωγικά σχέδια επανακατάρτισης και απασχόλησης των ανέργων, τα οποία έτυχαν ουσιαστικής αξιοποίησης από την επιχειρηματική κοινότητα και σταθερά οδηγούν σε μείωση των ποσοστών της ανεργίας.

Η ΟΕΒ έχει καταθέσει στην Κυβέρνηση σειρά μέτρων στρατηγικού σχεδιασμού, τα οποία εφόσον ενσωματωθούν στην εθνική οικονομική πολιτική, θα αναβαθμίσουν θεαματικά την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας, θα επανεντάξουν την Κύπρο σε επενδυτική βαθμίδα σε ελάχιστο χρόνο και θα καταστήσουν την πατρίδα μας ένα από τους ελκυστικότερους παγκόσμιους επενδυτικούς προορισμούς.

Τέλος η ΟΕΒ επισημαίνει ότι η διαμορφούμενη κατάσταση, ασκεί έντονες πιέσεις σε επιχειρήσεις σημαντικών κλάδων της οικονομίας οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις κατάλληλου προσωπικού, και αδυνατούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στον όγκο της ζήτησης των προϊόντων και υπηρεσιών τους. Η έλλειψη κατάλληλου προσωπικού και κυρίως στον τουριστικό τομέα, πρέπει να αντιμετωπιστεί υπό την μορφή του κατεπείγοντος.