elenΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elenΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων: Σωστοί στόχοι, λανθασμένη προσέγγιση

 

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα πακέτο προτάσεων κοινωνικής πολιτικής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Η βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής είναι καθοριστική και η BusinessEurope, η πανευρωπαϊκή οργάνωση εργοδοτών μέλος της οποίας είναι η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), συμμερίζεται το στόχο της αύξησης της απασχόλησης και της δημιουργίας περισσότερων ποιοτικών θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, η προσέγγιση που προτείνει η Επιτροπή δεν θα επιτρέψει την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η κοινωνική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μπορεί να λειτουργήσει ομαλά μόνο εάν υποστηριχθεί από τους κοινωνικούς εταίρους (εργοδότες και συντεχνίες). Η εμπιστοσύνη μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των κοινωνικών εταίρων είναι καθοριστική. Η δέσμη που πρόκειται να δημοσιευθεί περιλαμβάνει πρόταση για την κατάργηση της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων σχετικά με τη γονική άδεια που διαπραγματεύθηκε η BusinessEurope με την ETUC το 1995 και αναθεωρήθηκε το 2010. Η κατάργηση αυτής της συμφωνίας είναι απαράδεκτη και έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της Συνθήκης της ΕΕ. Οι συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων μπορούν να τροποποιηθούν μόνο από τους ίδιους τους υπογράφοντες. Μια τέτοια κίνηση θα βλάψει σοβαρά την εμπιστοσύνη των εργοδοτών στην αξία της ελεύθερης διαπραγμάτευσης στο μέλλον.

Σχολιάζοντας το θέμα αυτό, η Πρόεδρος της BusinessEurope κα Emma Marcegaglia δήλωσε:

Οι άνθρωποι θέλουν περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερη ευημερία, όχι νομοθεσίες που υπονομεύουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η συμφωνία για την παραχώρηση γονικής άδειας, όπως αναθεωρήθηκε το 2010, επιβάλλει εκτεταμένες υποχρεώσεις στους εργοδότες. Η τροποποίηση της συμφωνίας θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα και το ζήτημα των επιδομάτων κοινωνικής ασφάλισης ή άλλων μηχανισμών οικονομικής αντιστάθμισης είναι εθνικής αρμοδιότητας. Πολλά κράτη μέλη απλώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χορηγούν επιδόματα σε άτομα που λαμβάνουν γονική άδεια.

Βρισκόμαστε τώρα σε μια παράδοξη κατάσταση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιθυμεί να αναβιώσει τον κοινωνικό διάλογο, θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο το βασικό εργαλείο που επιτρέπει αυτόνομες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων σε επίπεδο ΕΕ. Το άλλο παράδοξο είναι ότι αυτή η Επιτροπή, η οποία δικαίως ζητά από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, προτείνει μη χρηματοδοτούμενες πρόσθετες κοινωνικές δαπάνες.

Η προστασία της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που το πακέτο υπονομεύει δημιουργώντας διχαστικές τάσεις σε πολλά μέρη της Ευρώπης, παραμένει προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα η οποία καλεί το Συμβούλιο να διορθώσει το πιο πάνω πρόβλημα.

Related Posts