ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Ενημερωτική Ημερίδα για το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο SESAME

H Oμοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ενημερώνει τα μέλη της ότι με την επίσημη έναρξη της ερευνητικής δραστηριότητας του Διακυβερνητικού Κέντρου SESAME (Synchrotron – Light Experimental Science and Applications in the Middle East), η ΓΔ ΕΠΣΑ θα διοργανώσει ενημερωτική Ημερίδα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με στόχο την λεπτομερή ενημέρωση της ερευνητικής κοινότητας (Οργανισμοί, Πανεπιστήμια, Επιχειρήσεις), για τις εφαρμογές της ερευνητικής υποδομής στους διάφορους τομείς της Επιστήμης. Επιπλέον, θα γίνει ενημέρωση για τον τρόπο πρόσβασης και αξιοποίησης των υπηρεσιών και του εξοπλισμού του Ερευνητικού Κέντρου καθώς και για τις δυνατότητες εκπαίδευσης στην χρήση του εν λόγω εξοπλισμού. Στην Ημερίδα μεταξύ των ομιλητών θα περιλαμβάνεται η εκπρόσωπος της Κύπρου στην Επιτροπή Χρηστών του SESAME (Users Committee), Dr Kirsi O Lorentz.

To Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο SESAME, το οποίο αποτελεί ένα αυτόνομο Διεθνές Διακυβερνητικό Κέντρο εδρεύει στην Ιορδανία και δημιουργήθηκε στα πρότυπα του CERN. H Κύπρος είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ). Εκτός από την Κύπρο συμμετέχουν ως μέλη η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Ισραήλ, το Μπαχρείν, το Πακιστάν το Ιράν, η Τουρκία και η Παλαιστινιακή Αρχή. Ως παρατηρητές συμμετέχουν η Βραζιλία, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Κουβέιτ, η Πορτογαλία, η Ρωσία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η ΕΕ καθώς και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN).

Στόχος του SESAME είναι να αποτελέσει το πρώτο μεγάλο Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο στη Μέση Ανατολή του οποίου η αποστολή, μεταξύ άλλων, είναι να προάγει την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή. Η ερευνητική υποδομή του SESAME περιλαμβάνει ένα επιταχυντή σωματιδίων (σύγχροτρον), ο οποίος παράγει ισχυρή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από δέσμες ηλεκτρονίων, επιτρέποντας έτσι στο εστιασμένο φως του να λειτουργεί ως πανίσχυρο μικροσκόπιο στη διεξαγωγή πειραματικής έρευνας στις ιδιότητες των σωματιδίων και υλικών.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Ερευνητικό Κέντρο SESAME, το ιστορικό, τη δομή, τις επιστημονικές δυνατότητές του καθώς και υφιστάμενους χρήστες μπορείτε να βρείτε μέσω της ιστοσελίδας του http://www.sesame.org.jo/sesame/.