Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομικών εκ μέρους του Προέδρου της Κ.Δ. στη Γενική Συνεύλεση της ΟΕΒ

αναρτήθηκε στις 24 Μαΐ 2012, 11:55 μ.μ. από το χρήστη Admin 3   [ ενημερώθηκε 25 Μαΐ 2012, 12:49 π.μ. ]

Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομικών κ. Βάσου Σιαρλή
εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια 
Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ
Ξενοδοχείο Χίλτον, Πέμπτη 24 Μαΐου 2012 και ώρα 5:00 μμ 

Κυρίες και Κύριοι,

Εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας,με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζω την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων. Μιας Ομοσπονδίας που για 52 ολόκληρα χρόνια πρωτοστατεί στις οικονομικές δραστηριότητες του τόπου μας. Από την ίδρυσή της το 1960 μέχρι σήμερα, η ΟΕΒ κατάφερε να είναι ένας άλκιμος και πολιτικά ανεξάρτητος οργανισμός, ο οποίος με την επαγγελματικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών του, αποτελεί έναν από τους πιο έγκυρους οικονομικούς φορείς της Κύπρου. Για εσάς, το κράτος μπορεί να είναι υπερήφανο.

Κυρίες και Κύριοι,

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία έχει αλυσιδωτά επηρεάσει τις οικονομίες των περισσότερων κρατών, αναπόφευκτα επέδρασε δυσμενώς και στην δική μας οικονομία. Τομείς κρίσιμοι για την κυπριακή οικονομία, όπως ο τουρισμός και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, δέχονται πλήγματα εξαιτίας του ασταθούς κλίματος που επικρατεί σε παγκόσμια κλίμακα.

Η κρίση του χρηματοπιστωτικού μας τομέα με την υπερβολική έκθεση του στα Ελληνικά ομόλογα και στην Ελληνική οικονομία έχει δημιουργήσει ανησυχητικά δεδομένα στους επιχειρηματικούς τομείς και τους εργαζόμενους στον τόπο μας. Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα εντείνει την ανησυχία και στην Κύπρο.

Προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για να εξέλθει η οικονομία μας το γρηγορότερο από την δίνη της υφιστάμενης κρίσης και να ξαναβρεί τη σταθερότητα που χρειάζεται για την προσέλκυση τουρισμού και επιχειρηματικών επενδύσεων. Στόχος μας, η εξωστρέφεια, η παρουσία της Κύπρου στο διεθνές εμπόριο και η προβολή του νησιού μας ως ένα διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Οι άξονες πολιτικής της Κυβέρνησης αποτελούνται από την προσπάθεια μας να επιλύσουμε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η υπερβολική έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και παράλληλα να διερευνηθούν τα λάθη και οι παραλείψεις του τραπεζικού τομέα που οδήγησαν σε αυτή την υπερβολική έκθεση, με κύριο στόχο να αποφευχθεί η επανάληψη αυτών των λαθών στο μέλλον. Η περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών αποτελεί ακόμα ένα άξονα της πολιτικής μας, με τρόπο όμως, κοινωνικά δίκαιο και μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις που παρατηρούνται από στόχους που έχουμε θέσει. Η προσπάθεια που παρατηρείται, χρησιμοποιώντας ως μοχλό και δικαιολογία την οικονομική κρίση, για απορίθμηση των εργασιακών σχέσεων,μας βρίσκει αντίθετους γιατί τα μέτρα αυτά στο όνομα μιας πρόσκαιρης ευελιξίας θα επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων μας.


Η πρόσφατη ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου δημιουργεί πλέον νέες προοπτικές και βοηθά τα μέγιστα στις προσπάθειές μας αυτές. Με μεθοδική και συλλογική δουλειά, υλοποιούμε την ενεργειακή στρατηγική που χαράξαμε και η οποία κινείται σε δύο βασικούς άξονες:

1. Τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της Κύπρου με ένταξη στο ενεργειακό μας σύστημα του φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατόν, έτσι που, σε συνδυασμό και με τα προγράμματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σταδιακά να καταστούμε ενεργειακά αυτάρκης.

2. Τη μετατροπή της χώρας μας σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό κέντρο για διοχέτευση φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, αλλά και ενδυνάμωσης της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Σε αυτό συνηγορεί και το τεράστιο ενδιαφέρον που επιδείχθηκε από εταιρείες κολοσσούς στον τομέα της ενέργειας, κατά την υποβολή αιτήσεων για τον 2ο Γύρο Αδειοδότησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.


Πέρα από τις νέες προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας για το μέλλον του τόπου μας και του λαού μας από την ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, παράλληλα, δεν εγκαταλείπουμε παραδοσιακούς κλάδους που συνεχίζουν να προσφέρουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας όπως είναι η τουριστική μας βιομηχανία. Ο έντονος ανταγωνισμός που επικρατεί στον τομέα επιβάλλει συνεχή εγρήγορση και τη λήψη μέτρων για εμπλουτισμό του προϊόντος μας και αντιμετώπιση της εποχικότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη υλοποιούμε μια σειρά αποφάσεων που λάβαμε, όπως είναι η απλοποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων, η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, μέσα από την κατασκευή σημαντικών έργων τουριστικής υποδομής, και αναφέρομαι στις μαρίνες και τα γήπεδα γκολφ, ενώ συνεχίζουμε και με τις προσπάθειες για δημιουργία μιας πολυεπίπεδης εμπειρίας για τους επισκέπτες. Μεταξύ άλλων, θεωρούμε ότι ο βιωματικός τουρισμός και η φιλοξενία εμπειριών μπορεί να καταστούν τα πλέον σημαντικά ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα στην προσπάθεια για βελτίωση της εθνικής τουριστικής αξίας.


Κυρίες και Κύριοι,

Η Κυβέρνησή μας στηρίζει, επίσης, τη βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λαμβάνοντας διάφορα μέτρα για τόνωση της επιχειρηματικότητας, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πως αυτοί οι τομείς αποτελούν τους πνεύμονες της οικονομίας μας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη δραστηριότητά τους, προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας, μειώνουν τα ποσοστά της ανεργίας και συμβάλλουν στην οικονομική άνοδο. Στα πλαίσια, λοιπόν, της στήριξης και ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υιοθετήσαμε τη στρατηγική και τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προωθούμε μέτρα και ενέργειες που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Πράξη για τις Μικρές Επιχειρήσεις, στοχεύουμε στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην απλοποίηση των διαδικασιών, έτσι ώστε να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος, και προωθούμε τη δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

Παράλληλα, υποδομές που συστάθηκαν και λειτουργούν με επιτυχία, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για την υλοποίηση επενδύσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Παραδείγματα αυτών, η Μονοθυριδική Πρόσβαση(One Stop Shop), ένας σύγχρονος θεσμός ο οποίος στοχεύει να επιταχύνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη σύσταση κυπριακών εταιρειών, καθώς και ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων(CIPA) και το Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης(Single Market Access).

Η συνεχής επιμόρφωση γύρω από τις εξελίξεις στις ξένες αγορές, καθώς και η ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας βιομηχανικών και γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, αποτελεί για την Κυβέρνηση σαφή προτεραιότητα. Για επίτευξη του στόχου αυτού, εφαρμόζεται ένα ευρύ φάσμα μέτρων και ενεργειών, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συμμετοχή σε γενικές και εξειδικευμένες εκθέσεις, καταχώρηση άρθρων σε εξειδικευμένα έντυπα, φιλοξενία ξένων αγοραστών και δημοσιογράφων και έρευνες αγορών.

Ταυτόχρονα, αξιοποιούνται στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα διαθέσιμα εθνικά και κοινοτικά κονδύλια, μέσω της εφαρμογής Σχεδίων ενίσχυσης των οργανωμένων δράσεων συλλογικών οργάνων και επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα δράσης σε σχέση με την προώθηση των υπηρεσιών, στοχεύει, αφενός στην προβολή της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών σε επίλεκτες αγορές του εξωτερικού, και αφετέρου στην άμεση και σε πρακτικό επίπεδο οικονομική στήριξη της προσπάθειας των επιχειρήσεων να διεισδύουν σε συγκεκριμένες αγορές. Τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται, επίσης, προσπάθειες για προώθηση νέων τομέων υπηρεσιών, όπως είναι οι Ιατρικές και Εκπαιδευτικές υπηρεσίες, ενώ παρέχονται και κίνητρα για ενθάρρυνση των εξαγωγών.


Όσον αφορά στις προσπάθειές μας για ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων, το αρμόδιο Υπουργείο έχει εφαρμόσει, μεταξύ άλλων, το Σχέδιο Προώθησης του Ηλεκτρονικού Εμπορίου στην Κύπρο, με βάση τον κανόνα de minimis, το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση της χρήσης του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού εμπορίου και, κατά συνέπεια, στην τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα, η δημιουργία του ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο οποίο αποσκοπούμε, υποβοηθείται με τα Σχέδια Χορηγιών για την πραγματοποίηση επενδύσεων για ενθάρρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ). Μεταξύ των ετών 2004 και 2011, παραχωρήθηκαν σε περισσότερους από 46 χιλιάδες δικαιούχους, άνω των €79.3 εκατ. υπό μορφή επιδότησης ή χορηγίας.

Αναμφισβήτητα, πολύτιμος συνεργάτης στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας είναι η Ομοσπονδία των Εργοδοτών και Βιομηχάνων, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση, στηρίζοντας την καινοτομία, την αναβάθμιση και τον επαγγελματισμό των κυπριακών επιχειρήσεων. Με τις εποικοδομητικές και μελετημένες θέσεις της, η ΟΕΒ προωθεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Δίνει δυναμικά το παρόν της στα Ευρωπαϊκά δρώμενα, συμμετέχοντας, μεταξύ άλλων, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και στο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Γι’ αυτόν τον λόγο η συνεισφορά της ΟΕΒ στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου, κρίνεται σημαντική και απαραίτητη.

Όλοι μαζί πρέπει ν’ αγωνιστούμε για να πετύχουμε τους υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, οι οποίοι θα ενδυναμώσουν την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ευημερία. Οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, κυρίως εντάσεως κεφαλαίου, και την ενίσχυση της μεταποιητικής βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Απαραίτητη θεωρούμε, επίσης, την εισαγωγή της τεχνογνωσίας για τη δημιουργία νέων μονάδων, στα πλαίσια της παραγωγής, κυρίως, νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και τεχνολογίας.

Η παρούσα Κυβέρνηση έχει όραμα. Θέλει την Κύπρο να πρωταγωνιστεί στην επιχειρηματική σκηνή μαζί με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να προωθούμε την έρευνα και την ανάπτυξη της καινοτομίας, μεταξύ άλλων αξιοποιώντας ακόμα περισσότερο τα Ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για διείσδυση σε επίλεκτες αγορές του εξωτερικού και θα ενισχύσουμε τις εξαγωγικές προσπάθειες στους τομείς των γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων.

Όπως είπα και στην αρχή, για εσάς την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων ο κόσμος της Κύπρου μπορεί να είναι σήμερα Υπερήφανος, και εκ μέρους όλων των Κυπρίων σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ.

Σας ευχαριστώ.
Comments