Ομιλία Προέδρου της ΟΕΒ στην 51η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ

αναρτήθηκε στις 24 Μαΐ 2012, 11:09 μ.μ. από το χρήστη Admin 3   [ ενημερώθηκε 25 Μαΐ 2012, 12:42 π.μ. ]

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΕΒ κ. ΦΙΛΙΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ 
ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΕΒ 
24 Μαΐου, 2012 

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ 


Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,
Έντιμοι Κύριοι Βουλευτές,
Κυρίες και Κύριοι,

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση σε συνδυασμό με τα δικά μας ενδογενή δημοσιονομικά προβλήματα συνεχίζουν δυστυχώς να επηρεάζουν αρνητικά την Κύπρο με αβέβαιες τις παραπέρα εξελίξεις. Η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα επιτείνει το αίσθημα της ανησυχίας και της αβεβαιότητας.


Ποια είναι λοιπόν η κατάσταση σήμερα;

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το 2011 εκτιμάται γύρω στο 0,5% σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με ρυθμό ανάπτυξης 1,1% που είχαμε το 2010. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν συρρίκνωση της οικονομίας μας κατά 1,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012. Ο εναρμονισμένος ρυθμός πληθωρισμού κατά το 2011 αυξήθηκε στο 3,5% σε σχέση με 2,6% το 2010. Η αύξηση του ρυθμού πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου.

Κατά το 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν 6,3% του ΑΕΠ σε σύγκριση με έλλειμμα 5,3% του ΑΕΠ το 2010. Τα δημόσια έσοδα το 2011 σε σύγκριση με το 2010, αυξήθηκαν κατά μόνο 2%, ενώ οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 5%. Το δημόσιο χρέος το 2011 (εξαιρουμένου του ενδοκυβερνητικού) εκτιμάται ότι θα φθάσει γύρω στο 71,6%. Όσον αφορά το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), το έτος 2011 έκλεισε με απώλειες που αγγίζουν το 72% με όλες τις συνεπαγόμενες συνέπειες στους επενδυτές, και τις εγγεγραμμένες εταιρείες.

Η Κύπρος συνεχίζει να υποβαθμίζεται από τους ξένους οίκους αξιολόγησης φθάνοντας τον Μάϊο του 2011 στο σημείο να μην μπορούμε να δανειστούμε από τις διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα, ο δημόσιος τομέας, παρά τα ημίμετρα που λήφθηκαν συνεχίζει να έχει αυξημένο κόστος λειτουργίας με ρυθμούς πέραν της αύξησης των εσόδων που αν συνεχιστεί μαθηματικά οδηγεί σε χρεοκοπία.

Η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και σε επισφαλή δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα καθώς και ο αποκλεισμός δανεισμού της χώρας μας από τις διεθνείς αγορές οδήγησαν σε άνοδο των επιτοκίων, πλήττοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Η επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας μας αντανακλάται κυρίως στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας το 2011 να εκτοξευτεί στο 7,7% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, ύψος ρεκόρ για τα κυπριακά δεδομένα μετά την τουρκική εισβολή.

Τον Απρίλιο του 2012 η ανεργία δυστυχώς σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ ξεπερνώντας τους 35 χιλ. ανέργους. Η κατακόρυφη άνοδος που παρουσιάζει η ανεργία τους τελευταίους μήνες εντείνει τις ανησυχίες για περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας καθώς δεν διαφαίνονται προοπτικές βελτίωσης της κατάστασης. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Κύπρο έχει ξεπεράσει το φράγμα του 10%, ενώ η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 28,8% και η Κύπρος καταγράφει το χειρότερο ρυθμό επιδείνωσης της ανεργίας από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Μέσα σ’ αυτόν τον «οικονομικό κυκεώνα» θύματα είναι και οι επιχειρήσεις οι οποίες με αυξημένες ζημιές, περιόρισαν τον κύκλο εργασιών τους, απολύουν υποχρεωτικά προσωπικό και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να κρατηθούν στη ζωή ελπίζοντας σε σύντομη ανάκαμψη.ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Η μόνη οδός για έξοδο από τη κρίση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί είναι μια ολότελα νέα αντίληψη για το οικονομικό μοντέλο της χώρας μας. Αυτό πρέπει να κατανοήσουμε όλοι. Πολιτικοί, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι. Το υδροκέφαλο δημόσιο και οι υπερβολικές δημόσιες δαπάνες αποτελούν μείζον πρόβλημα. Υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και οδηγούν σε υπέρμετρη διόγκωση του δημόσιου χρέους. Επιβάλλεται με μεταρρυθμίσεις να επιλύσουμε τα προβλήματα του δημοσίου. Να περάσουμε μπροστά και να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση.


Κυρίες και κύριοι,

ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

΄Ηλθε η ώρα να διαμορφώσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Με σταθερότητα να κτίσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα. Να διαμορφώσουμε συνθήκες εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Πρέπει να βασιστούμε στο τρίπτυχο Επιχειρηματικότητα, Εξωστρέφεια, Ανταγωνιστικότητα.

Πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα ως τον κυριότερο μοχλό για την ανάπτυξη της οικονομίας, την απασχόληση και τη δημιουργία πλούτου, που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τα κοινωνικά προβλήματα.

Πιστεύουμε στην εξωστρέφεια, διότι βρισκόμαστε σε έναν κόσμο που τα σύνορα έχουν πολύ μικρότερη σημασία από ότι στο παρελθόν ,σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά, σε έναν κόσμο με όλο και πιο ελεύθερες οικονομικές συναλλαγές.

Πιστεύουμε στην ανταγωνιστικότητα, διότι στην παγκόσμια οικονομία μόνο οι χώρες που είναι ανταγωνιστικές μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Καθήκον και αποστολής μας είναι, να καταστήσουμε την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφή, και πιο δυναμική στον σύγχρονο κόσμο. Εμείς εισηγούμαστε αυτό το πρότυπο. ΄Ένα πρότυπο που βασίζεται στην έμφυτη επιχειρηματικότητα και δημιουργικότητα των Κυπρίων, στην εξωστρέφεια, στη δυναμική παρουσία στις ξένες αγορές, στην αποτελεσματική εκμετάλλευση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Πρέπει ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσουμε επιτέλους το τοπίο αναφορικά με προβλήματα τα οποία στο μέλλον θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τη δημοσιονομική ισορροπία και την οικονομία γενικότερα. ΄Ηλθε η ώρα για βαθιές τομές στη δημόσια υπηρεσία. Κάθε αναβλητικότητα θα τη πληρώσουμε ακριβά.


Μια άλλη σημαντικότατη παράμετρος της μακροχρόνιας αναπτυξιακής μας πολιτικής είναι να κάμουμε τη Κύπρο μια 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

Η ΟΕΒ πιστεύει ότι η εκπαίδευση και η κατάρτιση αντιπροσωπεύουν το κατεξοχήν μέσο για τη κοινωνική και εργασιακή καταξίωση και σπουδαίο πλεονέκτημα για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές κατάρτισης πρέπει να επανασχεδιαστούν λαμβάνοντας υπόψιν:

(α) Την ενίσχυση της ποιότητας της και τη απόκτηση βασικών δεξιοτήτων που πρέπει να είναι σύγχρονες ώστε να ανταποκρίνονται στις τελευταίες εξελίξεις της κοινωνίας της γνώσης.

(β) Να ενισχυθεί και διευρυνθεί η δυνατότητα πρόσβασης στη δια βίου μάθηση από όλα τα κοινωνικά και ηλικιακά στρώματα του λαού.

(γ) Να δημιουργηθούν διάφορα επίπεδα μάθησης ανάλογα με τις δυνατότητες του καταρτιζομένου και

(δ) Να γίνει εκτεταμένη διαφώτιση για τα κοινωνικά και οικονομικά πλεονεκτήματα της μάθησης.Παράλληλα κύρια επιδίωξη μας πρέπει να είναι η προώθηση της

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Είναι γνωστό ότι η σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την απασχόληση στην Ευρώπη έχει προ πολλού διαπιστωθεί με δεδομένο ότι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% του συνολικού κύκλου εργασιών και το 66% της απασχόλησης. Επί πλέον:

· Οι νέες και οι μικρές επιχειρήσεις δημιουργούν όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τις μεγάλες επιχειρήσεις.

· Οι χώρες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά επιχειρηματικότητας τείνουν να παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη μείωση των ποσοστών ανεργίας.

· Η επιχειρηματικότητα συμβάλλει στην ενθάρρυνση της οικονομικής δραστηριότητας και δημιουργίας θέσεων εργασίας καθώς και στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

· Οι νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες δίνουν ώθηση στην παραγωγικότητα.

· Οι καινοτόμες επιχειρήσεις συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μιας χώρας.ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή τις προσπάθειες των επιχειρήσεων για αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτόγνωρης κρίσης που πλήττει τον τόπο εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια.

Σχολαστικά καταγράφουμε τα ποικιλόμορφα μέτρα που λαμβάνονται από τις επιχειρήσεις σε σωρεία πτυχών της επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς επίσης και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας τους.

Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες για προώθηση ηπιότερων μέτρων, η απόλυση προσωπικού είναι συχνά αναπόφευκτη. Η ΟΕΒ με την υπερπενηντάχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία της στηρίζει και καθοδηγεί τις επιχειρήσεις όχι μόνο αναφορικά με τις ακολουθητέες διαδικασίες και ουσιαστικές διατάξεις των εφαρμοζόμενων νομοθεσιών αλλά και σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των εργαζομένων ή και των εκπροσώπων τους.

Καλούμε όλες τις επιχειρήσεις-μέλη μας αλλά και γενικότερα τον εργοδοτικό κόσμο στο σύνολο του, σε περίπτωση που ταλανίζονται από οικονομικά προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται με άλλα μέσα και επιβάλλεται η μείωση του εργατικού κόστους, όπως:

Πρώτο, εξαντλήσουν όλα τα πιθανά ηπιότερα μέτρα περιορισμού του μισθολογικού κόστους, σε συνεργασία και συνεννόηση με τους εργαζόμενους τους ή και με τους εκπροσώπους τους, εκεί και όπου υπάρχουν.

Δεύτερο, εάν οι απολύσεις είναι αναπόφευκτες, κατά την επιλογή των προσώπων που θα απολυθούν να μεριμνούν ώστε στο μέτρο του δυνατού, να μην δημιουργούνται οικογένειες χωρίς κανένα εισόδημα πέραν του ανεργιακού επιδόματος ή τουλάχιστο οι περιπτώσεις αυτές να περιορίζονται στο ελάχιστο.

Είμαστε βέβαιοι ότι και σε αυτή την δύσκολη για τον τόπο μας περίσταση, οι επιχειρήσεις της Κύπρου θα λειτουργήσουν με υψηλό αίσθημα ευθύνης.


Κυρίες και Κύριοι,

Η Κύπρος και οι πολίτες της βιώνουν

- πρωτόγνωρη «επιχειρηματική ξηρασία»

- εφιαλτική ανεργία

- αγχώδη οικονομική πίεση

- αβέβαιο αύριο


Οι πολίτες (επιχειρηματίες και εργαζόμενοι) εναποθέτουν τις ελπίδες τους στους πολιτικούς, γιατί είναι αυτοί που με τις αποφάσεις τους μπορούν πραγματικά να αναστρέψουν την κατάσταση της οικονομίας και να επαναφέρουν την ανάπτυξη, την επιχειρηματική δραστηριοποίηση, την απασχόληση και την ελπίδα στον τόπο.

Κοιτάζοντας μπροστά και μαθαίνοντας από τα λάθη και παραλείψεις μας θα πρέπει να διαμορφώσουμε όπως ήδη αναφέραμε ένα νέο αναπτυξιακό κοινωνικο-οικονομικό μοντέλο που θα στοχεύει στην αύξηση του εθνικού προϊόντος, την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών.


Προς το στόχο αυτό η πολιτεία σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους της θα πρέπει

(α) Να ενισχύσουν τη επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία θα δώσει στο κράτος έσοδα και απασχόληση στους πολίτες.

(β) Να ενισχύσουν τη παιδεία, τη έρευνα και τη καινοτομία που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη χωρίς πληθωρισμό και ανεργία.

(γ) Να εκσυγχρονίσουν και να αυξήσουν την παραγωγικότητα της κρατικής μηχανής για αποτελεσματική αρωγή προς τις επιχειρήσεις, τους πολίτες τους ξένους και ντόπιους επενδυτές.

(δ) Να πείσουν για τη δυνατότητα πολιτικής και κοινωνικής συνεννόησης δίδοντας σιγουριά και ασφάλεια στους επιχειρηματίες και εργαζόμενους καθώς και προοπτική προς τους νέους.

(ε) Να εφαρμόσουν μηχανισμούς διασφάλισης αποτελεσματικής εποπτείας από τους υφιστάμενους εποπτικούς θεσμούς οικονομικών φορέων ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας των επενδυτών και των πολιτών.


Η επίτευξη των πιο πάνω απαιτεί ουσιαστική, πολιτική και κοινωνική συνεργασία.

Η ΟΕΒ έχει επανειλημμένα αποδείξει πως με παρρησία, ευθύτητα και υπευθυνότητα τολμούμε και λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, καταθέτουμε τις εισηγήσεις μας και καλούμε όλους τους αρμοδίους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για λήψη μέτρων.


Δυστυχώς, η κυπριακή πολιτικοκοινωνική πρακτική διαχρονικά απέδειξε πως:

· Δεν μπορούμε να επιλύουμε προβλήματα που αφήνονται να διαιωνίζονται.

· Δεν τολμούμε να πάρουμε ριζικά μέτρα προς όφελος της χώρας.

· Δεν επιτυγχάνουμε την πολιτική ή/και κοινωνική συναίνεση για το κοινό καλό.

· Δεν βάζουμε το μέλλον μπροστά από το παρόν.

· Δεν έχουμε το θάρρος να μετακινηθούμε από τα κομματικά, τα συνδικαλιστικά, τα επιχειρηματικά χαρακώματα φοβούμενοι το οποιοδήποτε «κόστος».

Απαιτείται πραγματικά προοδευτική αντίληψη και όχι εμμονή στη συντήρηση αποτυχημένων πρακτικών ή στη διατήρηση κεκτημένων του παρελθόντος. Δεν γίνεται να λέμε όλοι ότι «χρειάζονται αλλαγές» και ταυτόχρονα να μη συμφωνούμε σε τίποτε. Δεν γίνεται να στέκονται εμπόδιο στο κοινωνικό σύνολο τα οργανωμένα συμφέροντα. Η σύγκρουση με τα συσσωρευμένα προβλήματα και λάθη του παρελθόντος είναι επιβεβλημένη. Η ώρα είναι τώρα!
Comments