Χαιρετισμός Προέδρου ΚΕΒΕ στη Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ

αναρτήθηκε στις 24 Μαΐ 2012, 11:51 μ.μ. από το χρήστη Admin 3   [ ενημερώθηκε 25 Μαΐ 2012, 12:43 π.μ. ]

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΒΕ 
κ. ΦΕΙΔΙΑ ΠΗΛΕΙΔΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ 
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΕΒ 
24 Μαίου, 2012 - ΧΙΛΤΟΝ 


Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Κύριοι Αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων,
Κύριοι Υπουργοί,
Κύριοι Βουλευτές,


Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που ως ΚΕΒΕ αποδεχθήκαμε την πρόσκληση για να χαιρετίσουμε την Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ, της αδελφής εργοδοτικής οργάνωσης.

Η συνέλευση της ΟΕΒ συμπίπτει με μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία για την κυπριακή οικονομία. Εξωγενείς, αλλά και εσωγενείς παράγοντες ασκούν σοβαρές αρνητικές επιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας, με αποτέλεσμα να παραμένουμε εγκλωβισμένοι στην ύφεση και στη στασιμότητα.

Ως ΚΕΒΕ ανησυχούμε τα μέγιστα από την κακή πορεία της οικονομίας, αλλά και για τις προβλεπόμενες δυσοίωνες προοπτικές της. Δυστυχώς, όλο το σκηνικό που επηρεάζει την οικονομία μας χαρακτηρίζεται από γκριζόμαυρο φόντο και αυτό καθιστά πολύ δύσκολη την επόμενη μέρα για όλους μας


Το ΚΕΒΕ, με βάση πρόσφατες αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του, ζητά από την κυβέρνηση και τη Βουλή τη λήψη άμεσων μέτρων στους εξής τέσσερις άξονες:

· Δημοσιονομική εξυγίανση.
· Ενίσχυση των επιχειρήσεων και προώθηση πολιτικών για ανάπτυξη.
· Ρευστότητα και κόστος χρήματος.
· Θεσμικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις για εκσυγχρονισμό του μοντέλου της οικονομίας μας.


Πιστεύουμε ότι μόνο με τις πιο πάνω ενέργειες και πρωτοβουλίες μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα και να επανατροφοδοτήσουμε με οξυγόνο την οικονομία μας. Μόνο με αποτελεσματικές κινήσεις μπορούμε αφ’ ενός να θωρακίσουμε την οικονομία και αφ’ ετέρου να θέσουμε τις βάσεις για την αυριανή ανάκαμψη.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να κάνω και μια δημόσια έκκληση προς το συνδικαλιστικό κίνημα για συνεργασία και εποικοδομητικό πνεύμα. Οι ώρες που περνά η οικονομία είναι πάρα πολύ δύσκολες. Όλοι πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Δυστυχώς, στην κατάσταση που έφτασαν τα πράγματα, δεν μπορούμε να βλέπουμε το ποτήρι ούτε μισογεμάτο, ούτε μισοάδειο.

Η αλήθεια είναι στη μέση. Γι’ αυτό καλώ όλους να απεγκλωβιστούμε από αμετακίνητες θέσεις και να δούμε μπροστά την επόμενη μέρα.


Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα να τελειώσω το χαιρετισμό μου με ένα θέμα στο οποίο το ΚΕΒΕ δίνει τεράστια σημασία.

Το δεύτερο 6μηνο του 2012 η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κτυπά στην Κύπρο. Όλοι οι ηγέτες της Ε. Ένωσης θα έρθουν στη χώρα μας στα πλαίσια της Προεδρίας.

Πέραν της ειλικρινούς ευχής μας για μια σωστή και καλά οργανωμένη Προεδρία, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για να προβάλουμε την οικονομία μας. Είναι ανάγκη να επιδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας, να προωθήσουμε την Κύπρο ως Κέντρο έλξης Επιχειρήσεων και Επενδύσεων, και να αναδείξουμε τις δυνατότητες μας ως μια σύγχρονη, ευέλικτη και αναπτυσσόμενη οικονομία.

Ως ΚΕΒΕ συνεργαζόμαστε στενά και εποικοδομητικά με την κυβέρνηση γι’ αυτό το στόχο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλοι μας θα εργαστούμε σκληρά για να κερδίσει η μεν Κύπρος το στοίχημα της Προεδρίας και η δε οικονομία το στοίχημα της ανάπτυξης.


Τελειώνοντας θέλω να διαβεβαιώσω τους συναδέλφους της ΟΕΒ ότι η μακρόχρονη συνεργασία μας θα συνεχίσει να είναι και στενή και αρμονική για το καλό του επιχειρηματικού κόσμου και της οικονομίας του τόπου μας.

Ταυτόχρονα, θέλω να πω στις επιχειρήσεις μας ότι η οικονομία και το μέλλον της στηρίζεται στα δικά μας χέρια. Αν οι επιχειρήσεις μας επαναπαυθούν και δεν αντιδράσουν στην κρίση, τότε όλοι μας θα βρεθούμε σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Αν, όμως, οι επιχειρήσεις μας αναλάβουν πρωτοβουλίες και κινηθούν επινοητικά και δυναμικά, τότε θα ανατρέψουμε τα αρνητικά δεδομένα της οικονομίας.

Σίγουρα, σ’ αυτή την προσπάθεια θέλουμε αρωγό μας το κράτος. Η Πολιτεία θα πρέπει να εγκύψει με μεγαλύτερη προσοχή στα οξύτατα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου και της αγοράς. Οφείλει να σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις για να περάσουμε μέσα από τις συμπληγάδες της κρίσης.

Ως ΚΕΒΕ και παρά τις πολλές δυσκολίες στέλλουμε ένα μήνυμα εγρήγορσης προς τις επιχειρήσεις μας. Όλοι μαζί για να ξαναφέρουμε την άνοιξη στην οικονομία. Όλοι μαζί για να ξαναδημιουργήσουμε το οικονομικό θαύμα. Ενωμένοι μπορούμε…

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι κάθε επιτυχία στη γενική συνέλευση της ΟΕΒ.

Σας ευχαριστώ πολύ
Comments