Ομιλίες / Παρουσιάσεις


Ομιλίες κατά την 53η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ

αναρτήθηκε στις 20 Μαΐ 2014, 12:42 π.μ. από το χρήστη Admin 3   [ ενημερώθηκε 21 Μαΐ 2014, 1:14 π.μ. ]

19 Μαϊου 2014

Επισυνάπτονται πιο κάτω οι ομιλίες που αναγνώσθηκαν κατά τη διάρκεια της 53ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΒ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Μαϊου 2014, στο Ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία.
  • Ομιλία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
  • Χαιρετισμός του Προέδρου του Τουρκοκυπριακού Συνδέσμου Επιχειρηματιών (İŞAD) κ. Metin Sadi
  • Χαιρετισμός του Προέδρου του ΚΕΒΕ κ. Φειδία Πηλείδη
  • Ομιλία του Προέδρου της ΟΕΒ κ. Φίλιου Ζαχαριάδη


Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομικών εκ μέρους του Προέδρου της Κ.Δ. στη Γενική Συνεύλεση της ΟΕΒ

αναρτήθηκε στις 24 Μαΐ 2012, 11:55 μ.μ. από το χρήστη Admin 3   [ ενημερώθηκε 25 Μαΐ 2012, 12:49 π.μ. ]


Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομικών κ. Βάσου Σιαρλή
εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια 
Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ
Ξενοδοχείο Χίλτον, Πέμπτη 24 Μαΐου 2012 και ώρα 5:00 μμ 

Κυρίες και Κύριοι,

Εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας,με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζω την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων. Μιας Ομοσπονδίας που για 52 ολόκληρα χρόνια πρωτοστατεί στις οικονομικές δραστηριότητες του τόπου μας. Από την ίδρυσή της το 1960 μέχρι σήμερα, η ΟΕΒ κατάφερε να είναι ένας άλκιμος και πολιτικά ανεξάρτητος οργανισμός, ο οποίος με την επαγγελματικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών του, αποτελεί έναν από τους πιο έγκυρους οικονομικούς φορείς της Κύπρου. Για εσάς, το κράτος μπορεί να είναι υπερήφανο.

Κυρίες και Κύριοι,

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία έχει αλυσιδωτά επηρεάσει τις οικονομίες των περισσότερων κρατών, αναπόφευκτα επέδρασε δυσμενώς και στην δική μας οικονομία. Τομείς κρίσιμοι για την κυπριακή οικονομία, όπως ο τουρισμός και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, δέχονται πλήγματα εξαιτίας του ασταθούς κλίματος που επικρατεί σε παγκόσμια κλίμακα.

Η κρίση του χρηματοπιστωτικού μας τομέα με την υπερβολική έκθεση του στα Ελληνικά ομόλογα και στην Ελληνική οικονομία έχει δημιουργήσει ανησυχητικά δεδομένα στους επιχειρηματικούς τομείς και τους εργαζόμενους στον τόπο μας. Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα εντείνει την ανησυχία και στην Κύπρο.

Προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για να εξέλθει η οικονομία μας το γρηγορότερο από την δίνη της υφιστάμενης κρίσης και να ξαναβρεί τη σταθερότητα που χρειάζεται για την προσέλκυση τουρισμού και επιχειρηματικών επενδύσεων. Στόχος μας, η εξωστρέφεια, η παρουσία της Κύπρου στο διεθνές εμπόριο και η προβολή του νησιού μας ως ένα διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Οι άξονες πολιτικής της Κυβέρνησης αποτελούνται από την προσπάθεια μας να επιλύσουμε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η υπερβολική έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και παράλληλα να διερευνηθούν τα λάθη και οι παραλείψεις του τραπεζικού τομέα που οδήγησαν σε αυτή την υπερβολική έκθεση, με κύριο στόχο να αποφευχθεί η επανάληψη αυτών των λαθών στο μέλλον. Η περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών αποτελεί ακόμα ένα άξονα της πολιτικής μας, με τρόπο όμως, κοινωνικά δίκαιο και μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις που παρατηρούνται από στόχους που έχουμε θέσει. Η προσπάθεια που παρατηρείται, χρησιμοποιώντας ως μοχλό και δικαιολογία την οικονομική κρίση, για απορίθμηση των εργασιακών σχέσεων,μας βρίσκει αντίθετους γιατί τα μέτρα αυτά στο όνομα μιας πρόσκαιρης ευελιξίας θα επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων μας.


Η πρόσφατη ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου δημιουργεί πλέον νέες προοπτικές και βοηθά τα μέγιστα στις προσπάθειές μας αυτές. Με μεθοδική και συλλογική δουλειά, υλοποιούμε την ενεργειακή στρατηγική που χαράξαμε και η οποία κινείται σε δύο βασικούς άξονες:

1. Τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της Κύπρου με ένταξη στο ενεργειακό μας σύστημα του φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατόν, έτσι που, σε συνδυασμό και με τα προγράμματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σταδιακά να καταστούμε ενεργειακά αυτάρκης.

2. Τη μετατροπή της χώρας μας σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό κέντρο για διοχέτευση φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, αλλά και ενδυνάμωσης της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Σε αυτό συνηγορεί και το τεράστιο ενδιαφέρον που επιδείχθηκε από εταιρείες κολοσσούς στον τομέα της ενέργειας, κατά την υποβολή αιτήσεων για τον 2ο Γύρο Αδειοδότησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.


Πέρα από τις νέες προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας για το μέλλον του τόπου μας και του λαού μας από την ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, παράλληλα, δεν εγκαταλείπουμε παραδοσιακούς κλάδους που συνεχίζουν να προσφέρουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας όπως είναι η τουριστική μας βιομηχανία. Ο έντονος ανταγωνισμός που επικρατεί στον τομέα επιβάλλει συνεχή εγρήγορση και τη λήψη μέτρων για εμπλουτισμό του προϊόντος μας και αντιμετώπιση της εποχικότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη υλοποιούμε μια σειρά αποφάσεων που λάβαμε, όπως είναι η απλοποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων, η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, μέσα από την κατασκευή σημαντικών έργων τουριστικής υποδομής, και αναφέρομαι στις μαρίνες και τα γήπεδα γκολφ, ενώ συνεχίζουμε και με τις προσπάθειες για δημιουργία μιας πολυεπίπεδης εμπειρίας για τους επισκέπτες. Μεταξύ άλλων, θεωρούμε ότι ο βιωματικός τουρισμός και η φιλοξενία εμπειριών μπορεί να καταστούν τα πλέον σημαντικά ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα στην προσπάθεια για βελτίωση της εθνικής τουριστικής αξίας.


Κυρίες και Κύριοι,

Η Κυβέρνησή μας στηρίζει, επίσης, τη βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λαμβάνοντας διάφορα μέτρα για τόνωση της επιχειρηματικότητας, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πως αυτοί οι τομείς αποτελούν τους πνεύμονες της οικονομίας μας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη δραστηριότητά τους, προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας, μειώνουν τα ποσοστά της ανεργίας και συμβάλλουν στην οικονομική άνοδο. Στα πλαίσια, λοιπόν, της στήριξης και ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υιοθετήσαμε τη στρατηγική και τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προωθούμε μέτρα και ενέργειες που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Πράξη για τις Μικρές Επιχειρήσεις, στοχεύουμε στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην απλοποίηση των διαδικασιών, έτσι ώστε να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος, και προωθούμε τη δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

Παράλληλα, υποδομές που συστάθηκαν και λειτουργούν με επιτυχία, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για την υλοποίηση επενδύσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Παραδείγματα αυτών, η Μονοθυριδική Πρόσβαση(One Stop Shop), ένας σύγχρονος θεσμός ο οποίος στοχεύει να επιταχύνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη σύσταση κυπριακών εταιρειών, καθώς και ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων(CIPA) και το Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης(Single Market Access).

Η συνεχής επιμόρφωση γύρω από τις εξελίξεις στις ξένες αγορές, καθώς και η ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας βιομηχανικών και γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, αποτελεί για την Κυβέρνηση σαφή προτεραιότητα. Για επίτευξη του στόχου αυτού, εφαρμόζεται ένα ευρύ φάσμα μέτρων και ενεργειών, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συμμετοχή σε γενικές και εξειδικευμένες εκθέσεις, καταχώρηση άρθρων σε εξειδικευμένα έντυπα, φιλοξενία ξένων αγοραστών και δημοσιογράφων και έρευνες αγορών.

Ταυτόχρονα, αξιοποιούνται στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα διαθέσιμα εθνικά και κοινοτικά κονδύλια, μέσω της εφαρμογής Σχεδίων ενίσχυσης των οργανωμένων δράσεων συλλογικών οργάνων και επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα δράσης σε σχέση με την προώθηση των υπηρεσιών, στοχεύει, αφενός στην προβολή της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών σε επίλεκτες αγορές του εξωτερικού, και αφετέρου στην άμεση και σε πρακτικό επίπεδο οικονομική στήριξη της προσπάθειας των επιχειρήσεων να διεισδύουν σε συγκεκριμένες αγορές. Τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται, επίσης, προσπάθειες για προώθηση νέων τομέων υπηρεσιών, όπως είναι οι Ιατρικές και Εκπαιδευτικές υπηρεσίες, ενώ παρέχονται και κίνητρα για ενθάρρυνση των εξαγωγών.


Όσον αφορά στις προσπάθειές μας για ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων, το αρμόδιο Υπουργείο έχει εφαρμόσει, μεταξύ άλλων, το Σχέδιο Προώθησης του Ηλεκτρονικού Εμπορίου στην Κύπρο, με βάση τον κανόνα de minimis, το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση της χρήσης του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού εμπορίου και, κατά συνέπεια, στην τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα, η δημιουργία του ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο οποίο αποσκοπούμε, υποβοηθείται με τα Σχέδια Χορηγιών για την πραγματοποίηση επενδύσεων για ενθάρρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ). Μεταξύ των ετών 2004 και 2011, παραχωρήθηκαν σε περισσότερους από 46 χιλιάδες δικαιούχους, άνω των €79.3 εκατ. υπό μορφή επιδότησης ή χορηγίας.

Αναμφισβήτητα, πολύτιμος συνεργάτης στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας είναι η Ομοσπονδία των Εργοδοτών και Βιομηχάνων, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση, στηρίζοντας την καινοτομία, την αναβάθμιση και τον επαγγελματισμό των κυπριακών επιχειρήσεων. Με τις εποικοδομητικές και μελετημένες θέσεις της, η ΟΕΒ προωθεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Δίνει δυναμικά το παρόν της στα Ευρωπαϊκά δρώμενα, συμμετέχοντας, μεταξύ άλλων, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και στο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Γι’ αυτόν τον λόγο η συνεισφορά της ΟΕΒ στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου, κρίνεται σημαντική και απαραίτητη.

Όλοι μαζί πρέπει ν’ αγωνιστούμε για να πετύχουμε τους υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, οι οποίοι θα ενδυναμώσουν την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ευημερία. Οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, κυρίως εντάσεως κεφαλαίου, και την ενίσχυση της μεταποιητικής βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Απαραίτητη θεωρούμε, επίσης, την εισαγωγή της τεχνογνωσίας για τη δημιουργία νέων μονάδων, στα πλαίσια της παραγωγής, κυρίως, νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και τεχνολογίας.

Η παρούσα Κυβέρνηση έχει όραμα. Θέλει την Κύπρο να πρωταγωνιστεί στην επιχειρηματική σκηνή μαζί με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να προωθούμε την έρευνα και την ανάπτυξη της καινοτομίας, μεταξύ άλλων αξιοποιώντας ακόμα περισσότερο τα Ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για διείσδυση σε επίλεκτες αγορές του εξωτερικού και θα ενισχύσουμε τις εξαγωγικές προσπάθειες στους τομείς των γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων.

Όπως είπα και στην αρχή, για εσάς την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων ο κόσμος της Κύπρου μπορεί να είναι σήμερα Υπερήφανος, και εκ μέρους όλων των Κυπρίων σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ.

Σας ευχαριστώ.

Χαιρετισμός Προέδρου ΚΕΒΕ στη Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ

αναρτήθηκε στις 24 Μαΐ 2012, 11:51 μ.μ. από το χρήστη Admin 3   [ ενημερώθηκε 25 Μαΐ 2012, 12:43 π.μ. ]


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΒΕ 
κ. ΦΕΙΔΙΑ ΠΗΛΕΙΔΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ 
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΕΒ 
24 Μαίου, 2012 - ΧΙΛΤΟΝ 


Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Κύριοι Αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων,
Κύριοι Υπουργοί,
Κύριοι Βουλευτές,


Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που ως ΚΕΒΕ αποδεχθήκαμε την πρόσκληση για να χαιρετίσουμε την Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ, της αδελφής εργοδοτικής οργάνωσης.

Η συνέλευση της ΟΕΒ συμπίπτει με μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία για την κυπριακή οικονομία. Εξωγενείς, αλλά και εσωγενείς παράγοντες ασκούν σοβαρές αρνητικές επιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας, με αποτέλεσμα να παραμένουμε εγκλωβισμένοι στην ύφεση και στη στασιμότητα.

Ως ΚΕΒΕ ανησυχούμε τα μέγιστα από την κακή πορεία της οικονομίας, αλλά και για τις προβλεπόμενες δυσοίωνες προοπτικές της. Δυστυχώς, όλο το σκηνικό που επηρεάζει την οικονομία μας χαρακτηρίζεται από γκριζόμαυρο φόντο και αυτό καθιστά πολύ δύσκολη την επόμενη μέρα για όλους μας


Το ΚΕΒΕ, με βάση πρόσφατες αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του, ζητά από την κυβέρνηση και τη Βουλή τη λήψη άμεσων μέτρων στους εξής τέσσερις άξονες:

· Δημοσιονομική εξυγίανση.
· Ενίσχυση των επιχειρήσεων και προώθηση πολιτικών για ανάπτυξη.
· Ρευστότητα και κόστος χρήματος.
· Θεσμικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις για εκσυγχρονισμό του μοντέλου της οικονομίας μας.


Πιστεύουμε ότι μόνο με τις πιο πάνω ενέργειες και πρωτοβουλίες μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα και να επανατροφοδοτήσουμε με οξυγόνο την οικονομία μας. Μόνο με αποτελεσματικές κινήσεις μπορούμε αφ’ ενός να θωρακίσουμε την οικονομία και αφ’ ετέρου να θέσουμε τις βάσεις για την αυριανή ανάκαμψη.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να κάνω και μια δημόσια έκκληση προς το συνδικαλιστικό κίνημα για συνεργασία και εποικοδομητικό πνεύμα. Οι ώρες που περνά η οικονομία είναι πάρα πολύ δύσκολες. Όλοι πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Δυστυχώς, στην κατάσταση που έφτασαν τα πράγματα, δεν μπορούμε να βλέπουμε το ποτήρι ούτε μισογεμάτο, ούτε μισοάδειο.

Η αλήθεια είναι στη μέση. Γι’ αυτό καλώ όλους να απεγκλωβιστούμε από αμετακίνητες θέσεις και να δούμε μπροστά την επόμενη μέρα.


Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα να τελειώσω το χαιρετισμό μου με ένα θέμα στο οποίο το ΚΕΒΕ δίνει τεράστια σημασία.

Το δεύτερο 6μηνο του 2012 η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κτυπά στην Κύπρο. Όλοι οι ηγέτες της Ε. Ένωσης θα έρθουν στη χώρα μας στα πλαίσια της Προεδρίας.

Πέραν της ειλικρινούς ευχής μας για μια σωστή και καλά οργανωμένη Προεδρία, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για να προβάλουμε την οικονομία μας. Είναι ανάγκη να επιδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας, να προωθήσουμε την Κύπρο ως Κέντρο έλξης Επιχειρήσεων και Επενδύσεων, και να αναδείξουμε τις δυνατότητες μας ως μια σύγχρονη, ευέλικτη και αναπτυσσόμενη οικονομία.

Ως ΚΕΒΕ συνεργαζόμαστε στενά και εποικοδομητικά με την κυβέρνηση γι’ αυτό το στόχο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλοι μας θα εργαστούμε σκληρά για να κερδίσει η μεν Κύπρος το στοίχημα της Προεδρίας και η δε οικονομία το στοίχημα της ανάπτυξης.


Τελειώνοντας θέλω να διαβεβαιώσω τους συναδέλφους της ΟΕΒ ότι η μακρόχρονη συνεργασία μας θα συνεχίσει να είναι και στενή και αρμονική για το καλό του επιχειρηματικού κόσμου και της οικονομίας του τόπου μας.

Ταυτόχρονα, θέλω να πω στις επιχειρήσεις μας ότι η οικονομία και το μέλλον της στηρίζεται στα δικά μας χέρια. Αν οι επιχειρήσεις μας επαναπαυθούν και δεν αντιδράσουν στην κρίση, τότε όλοι μας θα βρεθούμε σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Αν, όμως, οι επιχειρήσεις μας αναλάβουν πρωτοβουλίες και κινηθούν επινοητικά και δυναμικά, τότε θα ανατρέψουμε τα αρνητικά δεδομένα της οικονομίας.

Σίγουρα, σ’ αυτή την προσπάθεια θέλουμε αρωγό μας το κράτος. Η Πολιτεία θα πρέπει να εγκύψει με μεγαλύτερη προσοχή στα οξύτατα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου και της αγοράς. Οφείλει να σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις για να περάσουμε μέσα από τις συμπληγάδες της κρίσης.

Ως ΚΕΒΕ και παρά τις πολλές δυσκολίες στέλλουμε ένα μήνυμα εγρήγορσης προς τις επιχειρήσεις μας. Όλοι μαζί για να ξαναφέρουμε την άνοιξη στην οικονομία. Όλοι μαζί για να ξαναδημιουργήσουμε το οικονομικό θαύμα. Ενωμένοι μπορούμε…

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι κάθε επιτυχία στη γενική συνέλευση της ΟΕΒ.

Σας ευχαριστώ πολύ

Χαιρετισμός του Προέδρου του Συνδέσμου Τουρκοκύπριων Επιχειρηματιών (İŞAD)

αναρτήθηκε στις 24 Μαΐ 2012, 11:28 μ.μ. από το χρήστη Admin 3   [ ενημερώθηκε 25 Μαΐ 2012, 12:50 π.μ. ]


Χαιρετισμός του Προέδρου του 
Συνδέσμου Τουρκοκύπριων Επιχειρηματιών (İŞAD) 
κ. Metin Shadi


Address by the President of
Cyprus Turkish Businessmen Association  (İŞAD) 
Mr Metin ShadiHis Excellency, Mr Demetris Christofias,
The Chairman of OEB, Mr Philios Zachariades,
And Dear Members of OEB, Ladies & Gentlemen,


I would like to thank you, for giving me the opportunity to address the Annual General Meeting of esteemed OEB, for the second time. I would like to convey you, the best wishes from my colleagues, members of Turkish Cypriot Businessmen’s Association. (ISAD)

This year unfortunately, I have to repeat last year’s remarks that ISAD still believes that Cyprus is going through this very turbulent times as the recent past. But we also realize that crises create great opportunities, if they could be identified and seized.

Therefore on the contrary to the statements, the conjecture at present time seems and presents an atmosphere conducive to a settlement that the peoples of Cyprus have been demanding since the beginning of the first inter communal troubles – which in those days the authorities said would only last a few months. This is still very fresh in my memory and I am personally considering every year passed without a settlement as a big loss and real waste by us, the people of Cyprus. ISAD thinks that it is about time that we change our paradigms and leave behind all the suspicions and negative approaches and give positivity a chance.


We believe that now is high time to terminate, hopefully positively, this problem for the benefit of all. This is our expectation and this is the need of Cyprus and Cypriots We demand a just and an immediate solution for the sake of all the Cypriots.

If this cannot be achieved immediately, for any kind of an excuse, we invite both sides representing both communities to sign an official declaration to proclaim what is up to now agreed and accepted topics by both sides, for infusing trust and confidence to Cypriots and show the world at large that Cypriots are interested in a solution earnestly.

Even if failing to do all that , we suggest that Marash –Varosha must be opened for rehabilitation of its owners , you may say as a part of goodwill or give and take basis , but certainly as a confidence building measure , which in result will generate an economic activity enhancing project that we need in these economically hard times.

Last but not the least we must see genuine encouragement from both sides for cooperation in economic activities within Cyprus to trade with each other. We must trade with each other, we must learn to cooperate as traders and local manufacturers and take the pride in supporting Cypriot companies and economy.

We need to recreate the new atmosphere of understanding and cooperation and thus making way to better ,physical, political and economic environment for our children and generations to come. As always, we, as ISAD, are open to friendly and amicable cooperation between us with no qualms.


Metin SHADI
PRESIDENT

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ

αναρτήθηκε στις 24 Μαΐ 2012, 11:17 μ.μ. από το χρήστη Admin 3   [ ενημερώθηκε 25 Μαΐ 2012, 12:52 π.μ. ]


Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων 
κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, 
στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας 
Εργοδοτών και Βιομηχάνων 
24 Μαΐου, 2012 και ώρα 19:00, Ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ 


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου προς την ηγεσία και τα μέλη της Οργάνωσής σας, αλλά και τις ευχαριστίες μου για την μέχρι σήμερα συνεργασία μας.

Η ΟΕΒ ήταν και παραμένει ένας από τους βασικούς πυλώνες του συστήματος εργασιακών σχέσεων στον τόπο μας. Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα εν μέσω των συστημικών προβλημάτων στην ευρωζώνη, ο ρόλος της ΟΕΒ και των οργανώσεων μελών της στην διαχείριση των δυσμενών επιπτώσεων της κρίσης για την κυπριακή οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Καθοριστικής σημασίας είναι ο ρόλος σας στην προσπάθεια για σταθεροποίηση και έξοδο από την οικονομική κρίση με έμφαση στην ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραμένει προσηλωμένο στη διασφάλιση για τον κάθε πολίτη αξιοπρεπούς εργασίας σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας. Από την αρχή και παρά τη στενότητα στα δημόσια οικονομικά, επιδιώξαμε έμπρακτα, με μια σειρά από παρεμβάσεις και σχέδια, την στήριξη της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας. Δώσαμε κίνητρα στις επιχειρήσεις για διατήρηση των θέσεων εργασίας και πρόσληψη ανέργων. Ταυτόχρονα, αναλάβαμε πρωτοβουλίες για στήριξη της απασχόλησης για επαγγελματική καθοδήγηση των ανέργων και για καταπολέμηση της παράνομης και αδήλωτης εργασίας. Πρόσφατα εγκαινιάσαμε το νέο σχέδιο πρόσληψης ανέργων, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους και τους μακροχρόνια άνεργους.

Τα σχέδια, πέραν του ότι βοήθησαν χιλιάδες άνεργους να βρουν εργασία και χιλιάδες άλλους εργαζόμενους να βελτιώσουν τις γνώσεις και δεξιότητες τους, βοήθησαν ταυτόχρονα και τις επιχειρήσεις μέσω της διοχέτευσης εκατομμυρίων ευρώ από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του κρατικού προϋπολογισμού. Σχεδόν 9 χιλιάδες άνεργοι βρήκαν απασχόληση μέσα από τα σχέδια αυτά και αυτό κατέστη δυνατό επειδή ο επιχειρηματικός κόσμος ανταποκρίθηκε. 


Η κρίση ανάδειξε και αναδεικνύει κενά και αδυναμίες στην δομή και λειτουργία της αγοράς εργασίας της Κύπρου. Η πολιτική παραχώρησης αδειών για απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες η οποία σαφώς αφορούσε προσωρινό μέτρο, έγινε μόνιμη επιλογή για κάποιες επιχειρήσεις και τομείς της οικονομίας. Αντί της βελτίωσης των τρόπων λειτουργίας και οργάνωσης του προσωπικού, αντί της επένδυσης για αναβάθμιση της παραγωγικότητας, αντί της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό, στηρίξαμε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη σε φτηνό ανειδίκευτο προσωπικό από τρίτες χώρες. Ταυτόχρονα η αξιοποίηση της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων και η πρόσληψη κοινοτικών εργαζομένων σε διάφορους τομείς της οικονομίας δεν είχε πάντοτε ως αφετηρία τα ψηλά επαγγελματικά προσόντα, τις καλύτερες γνώσεις και δεξιότητες. Σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε ως μηχανισμός αντικατάστασης κυπρίων και ως μηχανισμός εργοδότησης κοινοτικών με όρους εργασίας έξω από τα συμφωνηθέντα πλαίσια και τη νομοθεσία για την ισότητα της μεταχείρισης. 

Σ΄ αυτό το σκηνικό της αγοράς εργασίας ευνοήθηκε και η αδήλωτη και παράνομη εργασία. Είναι πιστεύω συλλογική ευθύνη των συντελεστών της κυπριακής οικονομίας και των εργασιακών σχέσεων να εργαστούμε έτσι που αυτά τα προβλήματα να ξεπεραστούν. Χρειάζεται να κάνουμε την ενδοσκόπηση μας, να δούμε την κρίση ως πρόκληση και να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα. Το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον πιέζει τις επιχειρήσεις οι οποίες προσπαθούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους, ταυτόχρονα όμως αυτό το δύσκολο περιβάλλον επιδρά και στους εργαζόμενους. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θεωρεί ότι η έξοδος από τις δυσκολίες απαιτεί διάλογο, συγκλίσεις και συναινέσεις. Μονομερείς ενέργειες, παραβιάσεις συμφωνηθέντων, παραβιάσεις νομοθεσιών κάθε άλλο παρά βοηθούν στη διατήρηση της απαραίτητης κοινωνικής και εργατικής ηρεμίας. Θέλω ιδιαίτερα να σημειώσω ότι πολύ πρόσφατα εσείς οι συντελεστές του συστήματος εργασιακών σχέσεων δώσατε ένα ισχυρό μήνυμα ότι μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις. Αναφέρομαι στην ειδική συμφωνία ανωτάτου επιπέδου σ΄ ότι αφορά τα ζητήματα της ΑΤΑ και των μισθολογικών αυξήσεων. Ευθύνη όλων μας είναι να συνεργαστούμε για πλήρη εφαρμογή εκείνης της συμφωνίας. 

Πρόσθετα προς αυτή την συμφωνία με την κοινή εργασία όλων μας παρά τις διαφωνίες και τις επιμέρους διαφορετικές απόψεις με τα νομοσχέδια που καταθέσαμε και ψήφισε πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων βελτιώσαμε την λειτουργικότητα του συστήματος εργασιακών σχέσεων και τονίσαμε τον ρόλο της παρέμβασης των οργανωμένων συνιστώσων του συστήματος στη διαδικασία της οργάνωσης και της συνομολόγησης συλλογικών συμβάσεων. Αυτά τα θετικά παραδείγματα επιβεβαιώνουν ότι όταν πρυτανεύει η φωνή της ισορροπίας της σύνεσης και του κοινού συμφέροντος έχουμε λύσεις και απαντήσεις. 

Απευθυνόμενη σήμερα στην ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ θέλω να δώσω το μήνυμα ότι στο δικό μας χέρι είναι, εργοδοτών, συντεχνιών και κυβέρνησης να μην αφήσουμε την άρνηση και τα άκρα να επικρατήσουν. Να βρούμε λύσεις, λύσεις που θα σέβονται το εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο και ταυτόχρονα θα βοηθούν την οικονομία και τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τα προβλήματα.

Από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις διαδικασίες ελέγχου και εφαρμογής της νομοθεσίας, θα παρεμβαίνουμε με βελτιωτικές τροποποιήσεις εκεί και όπου χρειάζεται αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο και ταυτόχρονα να υποβοηθούμε την εξεύρεση λύσεων στα πλαίσια της ανανέωσης και συνομολόγησης των συλλογικών συμβάσεων, λύσεις που θα συμβάλλουν στο ξεπέρασμα των δυσκολιών.


Αγαπητοί φίλοι,

Σε μερικές βδομάδες η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και προώθηση της κοινωνικής συνοχής, αντανακλούνται και στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας. Ως κύρια προτεραιότητα έχει καθοριστεί η «Καλύτερη Ευρώπη», με έμφαση να δίδεται τόσο στην αποτελεσματικότητα και την ανάπτυξη, όσο και στην αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. Στα πλαίσια αυτά, οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί στον τομέα της απασχόλησης αφορούν την επένδυση σε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, με έμφαση στην εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της ανεργίας ανάμεσα στους νέους και την ενίσχυση της εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων, των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην υλοποίηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», ειδικότερα σε ό,τι αφορά στους στόχους για την απασχόληση και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Τέλος, θέλω να ευχηθώ όπως οι εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης σας στεφθούν με επιτυχία και να ευοδωθούν οι στόχοι και οι προσδοκίες σας.

Ομιλία Προέδρου της ΟΕΒ στην 51η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ

αναρτήθηκε στις 24 Μαΐ 2012, 11:09 μ.μ. από το χρήστη Admin 3   [ ενημερώθηκε 25 Μαΐ 2012, 12:42 π.μ. ]


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΕΒ κ. ΦΙΛΙΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ 
ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΕΒ 
24 Μαΐου, 2012 

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ 


Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,
Έντιμοι Κύριοι Βουλευτές,
Κυρίες και Κύριοι,

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση σε συνδυασμό με τα δικά μας ενδογενή δημοσιονομικά προβλήματα συνεχίζουν δυστυχώς να επηρεάζουν αρνητικά την Κύπρο με αβέβαιες τις παραπέρα εξελίξεις. Η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα επιτείνει το αίσθημα της ανησυχίας και της αβεβαιότητας.


Ποια είναι λοιπόν η κατάσταση σήμερα;

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το 2011 εκτιμάται γύρω στο 0,5% σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με ρυθμό ανάπτυξης 1,1% που είχαμε το 2010. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν συρρίκνωση της οικονομίας μας κατά 1,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012. Ο εναρμονισμένος ρυθμός πληθωρισμού κατά το 2011 αυξήθηκε στο 3,5% σε σχέση με 2,6% το 2010. Η αύξηση του ρυθμού πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου.

Κατά το 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν 6,3% του ΑΕΠ σε σύγκριση με έλλειμμα 5,3% του ΑΕΠ το 2010. Τα δημόσια έσοδα το 2011 σε σύγκριση με το 2010, αυξήθηκαν κατά μόνο 2%, ενώ οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 5%. Το δημόσιο χρέος το 2011 (εξαιρουμένου του ενδοκυβερνητικού) εκτιμάται ότι θα φθάσει γύρω στο 71,6%. Όσον αφορά το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), το έτος 2011 έκλεισε με απώλειες που αγγίζουν το 72% με όλες τις συνεπαγόμενες συνέπειες στους επενδυτές, και τις εγγεγραμμένες εταιρείες.

Η Κύπρος συνεχίζει να υποβαθμίζεται από τους ξένους οίκους αξιολόγησης φθάνοντας τον Μάϊο του 2011 στο σημείο να μην μπορούμε να δανειστούμε από τις διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα, ο δημόσιος τομέας, παρά τα ημίμετρα που λήφθηκαν συνεχίζει να έχει αυξημένο κόστος λειτουργίας με ρυθμούς πέραν της αύξησης των εσόδων που αν συνεχιστεί μαθηματικά οδηγεί σε χρεοκοπία.

Η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και σε επισφαλή δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα καθώς και ο αποκλεισμός δανεισμού της χώρας μας από τις διεθνείς αγορές οδήγησαν σε άνοδο των επιτοκίων, πλήττοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Η επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας μας αντανακλάται κυρίως στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας το 2011 να εκτοξευτεί στο 7,7% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, ύψος ρεκόρ για τα κυπριακά δεδομένα μετά την τουρκική εισβολή.

Τον Απρίλιο του 2012 η ανεργία δυστυχώς σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ ξεπερνώντας τους 35 χιλ. ανέργους. Η κατακόρυφη άνοδος που παρουσιάζει η ανεργία τους τελευταίους μήνες εντείνει τις ανησυχίες για περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας καθώς δεν διαφαίνονται προοπτικές βελτίωσης της κατάστασης. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Κύπρο έχει ξεπεράσει το φράγμα του 10%, ενώ η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 28,8% και η Κύπρος καταγράφει το χειρότερο ρυθμό επιδείνωσης της ανεργίας από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Μέσα σ’ αυτόν τον «οικονομικό κυκεώνα» θύματα είναι και οι επιχειρήσεις οι οποίες με αυξημένες ζημιές, περιόρισαν τον κύκλο εργασιών τους, απολύουν υποχρεωτικά προσωπικό και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να κρατηθούν στη ζωή ελπίζοντας σε σύντομη ανάκαμψη.ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Η μόνη οδός για έξοδο από τη κρίση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί είναι μια ολότελα νέα αντίληψη για το οικονομικό μοντέλο της χώρας μας. Αυτό πρέπει να κατανοήσουμε όλοι. Πολιτικοί, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι. Το υδροκέφαλο δημόσιο και οι υπερβολικές δημόσιες δαπάνες αποτελούν μείζον πρόβλημα. Υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και οδηγούν σε υπέρμετρη διόγκωση του δημόσιου χρέους. Επιβάλλεται με μεταρρυθμίσεις να επιλύσουμε τα προβλήματα του δημοσίου. Να περάσουμε μπροστά και να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση.


Κυρίες και κύριοι,

ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

΄Ηλθε η ώρα να διαμορφώσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Με σταθερότητα να κτίσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα. Να διαμορφώσουμε συνθήκες εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Πρέπει να βασιστούμε στο τρίπτυχο Επιχειρηματικότητα, Εξωστρέφεια, Ανταγωνιστικότητα.

Πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα ως τον κυριότερο μοχλό για την ανάπτυξη της οικονομίας, την απασχόληση και τη δημιουργία πλούτου, που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τα κοινωνικά προβλήματα.

Πιστεύουμε στην εξωστρέφεια, διότι βρισκόμαστε σε έναν κόσμο που τα σύνορα έχουν πολύ μικρότερη σημασία από ότι στο παρελθόν ,σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά, σε έναν κόσμο με όλο και πιο ελεύθερες οικονομικές συναλλαγές.

Πιστεύουμε στην ανταγωνιστικότητα, διότι στην παγκόσμια οικονομία μόνο οι χώρες που είναι ανταγωνιστικές μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Καθήκον και αποστολής μας είναι, να καταστήσουμε την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφή, και πιο δυναμική στον σύγχρονο κόσμο. Εμείς εισηγούμαστε αυτό το πρότυπο. ΄Ένα πρότυπο που βασίζεται στην έμφυτη επιχειρηματικότητα και δημιουργικότητα των Κυπρίων, στην εξωστρέφεια, στη δυναμική παρουσία στις ξένες αγορές, στην αποτελεσματική εκμετάλλευση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Πρέπει ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσουμε επιτέλους το τοπίο αναφορικά με προβλήματα τα οποία στο μέλλον θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τη δημοσιονομική ισορροπία και την οικονομία γενικότερα. ΄Ηλθε η ώρα για βαθιές τομές στη δημόσια υπηρεσία. Κάθε αναβλητικότητα θα τη πληρώσουμε ακριβά.


Μια άλλη σημαντικότατη παράμετρος της μακροχρόνιας αναπτυξιακής μας πολιτικής είναι να κάμουμε τη Κύπρο μια 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

Η ΟΕΒ πιστεύει ότι η εκπαίδευση και η κατάρτιση αντιπροσωπεύουν το κατεξοχήν μέσο για τη κοινωνική και εργασιακή καταξίωση και σπουδαίο πλεονέκτημα για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές κατάρτισης πρέπει να επανασχεδιαστούν λαμβάνοντας υπόψιν:

(α) Την ενίσχυση της ποιότητας της και τη απόκτηση βασικών δεξιοτήτων που πρέπει να είναι σύγχρονες ώστε να ανταποκρίνονται στις τελευταίες εξελίξεις της κοινωνίας της γνώσης.

(β) Να ενισχυθεί και διευρυνθεί η δυνατότητα πρόσβασης στη δια βίου μάθηση από όλα τα κοινωνικά και ηλικιακά στρώματα του λαού.

(γ) Να δημιουργηθούν διάφορα επίπεδα μάθησης ανάλογα με τις δυνατότητες του καταρτιζομένου και

(δ) Να γίνει εκτεταμένη διαφώτιση για τα κοινωνικά και οικονομικά πλεονεκτήματα της μάθησης.Παράλληλα κύρια επιδίωξη μας πρέπει να είναι η προώθηση της

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Είναι γνωστό ότι η σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την απασχόληση στην Ευρώπη έχει προ πολλού διαπιστωθεί με δεδομένο ότι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% του συνολικού κύκλου εργασιών και το 66% της απασχόλησης. Επί πλέον:

· Οι νέες και οι μικρές επιχειρήσεις δημιουργούν όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τις μεγάλες επιχειρήσεις.

· Οι χώρες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά επιχειρηματικότητας τείνουν να παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη μείωση των ποσοστών ανεργίας.

· Η επιχειρηματικότητα συμβάλλει στην ενθάρρυνση της οικονομικής δραστηριότητας και δημιουργίας θέσεων εργασίας καθώς και στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

· Οι νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες δίνουν ώθηση στην παραγωγικότητα.

· Οι καινοτόμες επιχειρήσεις συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μιας χώρας.ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή τις προσπάθειες των επιχειρήσεων για αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτόγνωρης κρίσης που πλήττει τον τόπο εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια.

Σχολαστικά καταγράφουμε τα ποικιλόμορφα μέτρα που λαμβάνονται από τις επιχειρήσεις σε σωρεία πτυχών της επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς επίσης και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας τους.

Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες για προώθηση ηπιότερων μέτρων, η απόλυση προσωπικού είναι συχνά αναπόφευκτη. Η ΟΕΒ με την υπερπενηντάχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία της στηρίζει και καθοδηγεί τις επιχειρήσεις όχι μόνο αναφορικά με τις ακολουθητέες διαδικασίες και ουσιαστικές διατάξεις των εφαρμοζόμενων νομοθεσιών αλλά και σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των εργαζομένων ή και των εκπροσώπων τους.

Καλούμε όλες τις επιχειρήσεις-μέλη μας αλλά και γενικότερα τον εργοδοτικό κόσμο στο σύνολο του, σε περίπτωση που ταλανίζονται από οικονομικά προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται με άλλα μέσα και επιβάλλεται η μείωση του εργατικού κόστους, όπως:

Πρώτο, εξαντλήσουν όλα τα πιθανά ηπιότερα μέτρα περιορισμού του μισθολογικού κόστους, σε συνεργασία και συνεννόηση με τους εργαζόμενους τους ή και με τους εκπροσώπους τους, εκεί και όπου υπάρχουν.

Δεύτερο, εάν οι απολύσεις είναι αναπόφευκτες, κατά την επιλογή των προσώπων που θα απολυθούν να μεριμνούν ώστε στο μέτρο του δυνατού, να μην δημιουργούνται οικογένειες χωρίς κανένα εισόδημα πέραν του ανεργιακού επιδόματος ή τουλάχιστο οι περιπτώσεις αυτές να περιορίζονται στο ελάχιστο.

Είμαστε βέβαιοι ότι και σε αυτή την δύσκολη για τον τόπο μας περίσταση, οι επιχειρήσεις της Κύπρου θα λειτουργήσουν με υψηλό αίσθημα ευθύνης.


Κυρίες και Κύριοι,

Η Κύπρος και οι πολίτες της βιώνουν

- πρωτόγνωρη «επιχειρηματική ξηρασία»

- εφιαλτική ανεργία

- αγχώδη οικονομική πίεση

- αβέβαιο αύριο


Οι πολίτες (επιχειρηματίες και εργαζόμενοι) εναποθέτουν τις ελπίδες τους στους πολιτικούς, γιατί είναι αυτοί που με τις αποφάσεις τους μπορούν πραγματικά να αναστρέψουν την κατάσταση της οικονομίας και να επαναφέρουν την ανάπτυξη, την επιχειρηματική δραστηριοποίηση, την απασχόληση και την ελπίδα στον τόπο.

Κοιτάζοντας μπροστά και μαθαίνοντας από τα λάθη και παραλείψεις μας θα πρέπει να διαμορφώσουμε όπως ήδη αναφέραμε ένα νέο αναπτυξιακό κοινωνικο-οικονομικό μοντέλο που θα στοχεύει στην αύξηση του εθνικού προϊόντος, την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών.


Προς το στόχο αυτό η πολιτεία σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους της θα πρέπει

(α) Να ενισχύσουν τη επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία θα δώσει στο κράτος έσοδα και απασχόληση στους πολίτες.

(β) Να ενισχύσουν τη παιδεία, τη έρευνα και τη καινοτομία που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη χωρίς πληθωρισμό και ανεργία.

(γ) Να εκσυγχρονίσουν και να αυξήσουν την παραγωγικότητα της κρατικής μηχανής για αποτελεσματική αρωγή προς τις επιχειρήσεις, τους πολίτες τους ξένους και ντόπιους επενδυτές.

(δ) Να πείσουν για τη δυνατότητα πολιτικής και κοινωνικής συνεννόησης δίδοντας σιγουριά και ασφάλεια στους επιχειρηματίες και εργαζόμενους καθώς και προοπτική προς τους νέους.

(ε) Να εφαρμόσουν μηχανισμούς διασφάλισης αποτελεσματικής εποπτείας από τους υφιστάμενους εποπτικούς θεσμούς οικονομικών φορέων ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας των επενδυτών και των πολιτών.


Η επίτευξη των πιο πάνω απαιτεί ουσιαστική, πολιτική και κοινωνική συνεργασία.

Η ΟΕΒ έχει επανειλημμένα αποδείξει πως με παρρησία, ευθύτητα και υπευθυνότητα τολμούμε και λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, καταθέτουμε τις εισηγήσεις μας και καλούμε όλους τους αρμοδίους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για λήψη μέτρων.


Δυστυχώς, η κυπριακή πολιτικοκοινωνική πρακτική διαχρονικά απέδειξε πως:

· Δεν μπορούμε να επιλύουμε προβλήματα που αφήνονται να διαιωνίζονται.

· Δεν τολμούμε να πάρουμε ριζικά μέτρα προς όφελος της χώρας.

· Δεν επιτυγχάνουμε την πολιτική ή/και κοινωνική συναίνεση για το κοινό καλό.

· Δεν βάζουμε το μέλλον μπροστά από το παρόν.

· Δεν έχουμε το θάρρος να μετακινηθούμε από τα κομματικά, τα συνδικαλιστικά, τα επιχειρηματικά χαρακώματα φοβούμενοι το οποιοδήποτε «κόστος».

Απαιτείται πραγματικά προοδευτική αντίληψη και όχι εμμονή στη συντήρηση αποτυχημένων πρακτικών ή στη διατήρηση κεκτημένων του παρελθόντος. Δεν γίνεται να λέμε όλοι ότι «χρειάζονται αλλαγές» και ταυτόχρονα να μη συμφωνούμε σε τίποτε. Δεν γίνεται να στέκονται εμπόδιο στο κοινωνικό σύνολο τα οργανωμένα συμφέροντα. Η σύγκρουση με τα συσσωρευμένα προβλήματα και λάθη του παρελθόντος είναι επιβεβλημένη. Η ώρα είναι τώρα!

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Προέδρου της ΟΕΒ για το νέο έτος 2012

αναρτήθηκε στις 30 Δεκ 2011, 12:51 π.μ. από το χρήστη Admin 3


Με την ευκαιρία του νέου έτους θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) τις θερμότερες μου ευχές για μια παραγωγική χρονιά, γεμάτη επιτυχίες. Μα πάνω απ’ όλα εύχομαι το νέο έτος να είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

Τα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν σε ολόκληρο το χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη ήταν δραματικά και επέφεραν μεγάλο πλήγμα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σε άλλους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, ακόμα και σε αυτούς που ανθούσαν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο.

Το 2011 ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τις κυπριακές επιχειρήσεις, για τους εργαζόμενους και για την οικονομία μας γενικότερα. Μετά από πολλά χρόνια ο κύπριος πολίτης, ανεξάρτητα κοινωνικής θέσης, επαγγέλματος ή οικονομικής κατάστασης, ένιωσε έντονα την οικονομική ύφεση να τον επηρεάζει. Με τα μέτρα λιτότητας, που ήταν υποχρεωμένο να λάβει το κράτος πριν το τέλος του 2011, όλοι μας αναγκαστήκαμε να υποστούμε κάποιες θυσίες. Οι θυσίες αυτές μεταφράζονται κυρίως στην απώλεια εισοδημάτων – είτε λόγω μείωσης των μισθών ή λόγω απώλειας θέσεων εργασίας ή δραστικής μείωσης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να σταθώ στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι υπέφεραν περισσότερο από όλους κατά το 2011. Παρόλο που από τις τάξεις του ιδιωτικού τομέα προέρχονται οι πλέον χαμηλά αμειβόμενοι και οι λιγότερο προνομιούχοι εργαζόμενοι της κοινωνίας εντούτοις αυτοί οι άνθρωποι πλήρωσαν πρώτοι το τίμημα της ολιγωρίας στη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για διάσωση της οικονομίας. Οι επιχειρηματίες βιώνουν έναν πραγματικό εφιάλτη για το μέλλον των επιχειρήσεων τους με τα πολλά προβλήματα που επεσώρευσε η κρίση.

Με αισθήματα απόγνωσης πολλές επιχειρήσεις μέλη μας επικοινώνησαν με την ΟΕΒ κατά το 2011 ζητώντας βοήθεια για να ανταπεξέλθουν στις πρωτόγνωρες για πολλούς συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Δυστυχώς τα άσχημα οικονομικά δεδομένα δεν επέτρεψαν σε αρκετές επιχειρήσεις να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους και έτσι χάθηκαν αρκετές θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση του ποσοστού ανεργίας σε πολύ ψηλά επίπεδα που ξεπερνούν πλέον το 8%.

Αισιοδοξώ ότι η σύμπνοια και σύνεση που επήλθε το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό μέτωπο, τόσο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων όσο και μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, θα συνεχιστεί και το 2012, αφού μόνο με αυτό τον τρόπο θα ξεπεράσουμε τα σοβαρά προβλήματα που επέφερε η παρατεταμένη οικονομική ύφεση.

Πιστεύουμε ότι η πολιτική και κοινωνική αποφασιστικότητα για αντιμετώπιση της κρίσης και τα μέτρα που αποφασίσθηκαν έστω και την υστάτη, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην αναθέρμανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ώστε να αντιστραφούν τα δεδομένα σε ότι αφορά την οικονομία και την ανεργία.

Σημαντικό ρόλο στη μείωση της ανεργίας μπορεί να παίξει επίσης και η προώθηση μέτρων ανάπτυξης που θα αναθερμάνουν την οικονομική δραστηριότητα με πολλαπλά οφέλη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. 

Κλείσαμε το 2011 με τη λήψη κάποιων πολύ σημαντικών μέτρων που είναι ικανά να δώσουν ανάσες ζωής στην οικονομία μας. Αν διατηρήσουμε την ίδια αποφασιστικότητα και το 2012, αισιοδοξώ ότι η βελτίωση σε όλους τους δείκτες της οικονομίας δεν θα αργήσει να έρθει.

Ομιλία Πρόεδρου της ΟΕΒ στην 50η ΕΓΣ

αναρτήθηκε στις 3 Ιουν 2011, 12:20 π.μ. από το χρήστη Admin 3

Επισυνάπτεται η Ομιλία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) κου Φίλιου Ζαχαριάδη κατά την 50η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ, την Τετάρτη 11 Μαΐου 2011.

Ομιλία Προέδρου της Δημοκρατίας στην 50η ΕΓΣ Συνέλευση της ΟΕΒ

αναρτήθηκε στις 3 Ιουν 2011, 12:14 π.μ. από το χρήστη Admin 3

Επισυνάπτεται πιο κάτω η Ομιλία του Εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την 50ή Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), την Τετάρτη 11 Μαΐου 2011.

1-9 of 9