53η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ

αναρτήθηκε στις 20 Μαΐ 2014, 12:02 π.μ. από το χρήστη Admin 3   [ ενημερώθηκε 21 Μαΐ 2014, 1:19 π.μ. ]
19 Μαϊου 2014

Κατά την ομιλία του ενώπιον της 53ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Μαΐου, στην παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, της πολιτικής ηγεσίας, βουλευτών και ξένων διπλωματών, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης κος Φίλιος Ζαχαριάδης τόνισε την ανάγκη για επαναφορά της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό τομέα και εξυγίανσης της οικονομίας.Το Eurogroup Μαρτίου 2013 και η αναγκαστική συμμετοχή των καταθετών για την διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτέλεσαν τα σημαντικότερα γεγονότα για το 2013 σύμφωνα με τον κύριο Ζαχαριάδη ο οποίος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις τους επί των επιχειρήσεων και της ευρύτερης οικονομίας. Αναφορά έγινε επίσης και στην πρόοδο που σημειώθηκε στα δημοσιονομικά μετά την εφαρμογή του Μνημονίου Συναντίληψης και που είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Αναφερόμενος στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της εποπτείας και βελτίωσης της ρευστότητας μέσα από μία ολοκληρωμένη πολιτική εξυγίανσης των τραπεζικών ιδρυμάτων και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την Τράπεζα Κύπρου της οποίας η Διοίκηση πρέπει να αφεθεί να πράξει ότι είναι απαραίτητο ώστε να εξυγιανθεί πλήρως ο μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός του νησιού.

Σε ότι αφορά το μέγα ζήτημα της ανεργίας, ο κύριος Ζαχαριάδης επισήμανε πως πραγματική μείωση της ανεργίας θα επέλθει μόνον μέσω της οικονομικής ανάπτυξης η οποία μπορεί να υποβοηθηθεί μέσα από την μείωση της γραφειοκρατίας, την ανάθεση εργασιών από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση των στρεβλώσεων και την επένδυση στην έρευνα και καινοτομία. Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ύπαρξης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής που να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και να στηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις.Πέραν της ανάγκης εφαρμογής του Μνημονίου Συναντίληψης χωρίς καθυστέρηση και χωρίς παρεκκλίσεις τόσο σε ότι αφορά το δημοσιονομικό σκέλος όσο και τις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη υλοποίησης του ΓεΣΥ και της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων οι οποίες θα πρέπει να γίνουν κατά τρόπο που να διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός και να αποφεύγεται η δημιουργία μονοπωλίων.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κος Ζαχαριάδης συνεχάρη τον νέο Πρόεδρο της ΟΕΒ κ. Χρίστο Μιχαηλίδη και εξήρε τις προσπάθειες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων ζητώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συνεχίσει με τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και να τολμήσει τη ρήξη με το κατεστημένο προς όφελος της οικονομίας, των ανέργων και των μελλοντικών γενεών. «Είμαστε εργατικός, φιλότιμος και σκληροτράχηλος λαός και μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, φτάνει να τολμήσουμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να κάνουμε αυτά που πρέπει».

Ομιλίες κατά την 53η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ

Comments