51η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ

αναρτήθηκε στις 24 Μαΐ 2012, 11:02 μ.μ. από το χρήστη Admin 3   [ ενημερώθηκε 25 Μαΐ 2012, 12:39 π.μ. ]
Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Χρειάζονται αλλαγές εδώ και τώρα Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση σε συνδυασμό με τα ενδογενή δημοσιονομικά προβλήματα συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την Κύπρο με αβέβαιες τις παραπέρα εξελίξεις, ενώ η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα επιτείνει το αίσθημα της ανησυχίας και της αβεβαιότητας, τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης, στην ομιλία του ενώπιον της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου 2012 στην παρουσία αξιωματούχων της κυβέρνησης, Αρχηγών κομμάτων, Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και εκπροσώπων ξένων Διπλωματικών Αποστολών.Τα τελευταία στοιχεία, ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης, δείχνουν συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας κατά 1,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ πρόσθεσε ότι η Κύπρος συνεχίζει να υποβαθμίζεται από τους ξένους οίκους αξιολόγησης φθάνοντας τον Μάιο του 2011 στο σημείο να μην μπορούμε να δανειστούμε από τις διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ο δημόσιος τομέας, παρά τα ημίμετρα που λήφθηκαν συνεχίζει να έχει αυξημένο κόστος λειτουργίας με ρυθμούς πέραν της αύξησης των εσόδων που αν συνεχιστεί μαθηματικά οδηγεί σε χρεοκοπία.

Αναφερόμενος στο φλέγον πρόβλημα της ανεργίας ο πρόεδρος της ΟΕΒ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι τον Απρίλιο του 2012 οι άνεργοι ξεπέρασαν τις 35 χιλιάδες, με το 28,8% να αφορά τους νέους, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ για τα κυπριακά δεδομένα μετά την τουρκική εισβολή. Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για την κατακόρυφη άνοδο που παρουσιάζει το φαινόμενο της ανεργίας τους τελευταίους μήνες, η οποία εντείνει το φόβο για περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, καθώς δεν διαφαίνονται προοπτικές βελτίωσης της κατάστασης.

Θύματα αυτού του «οικονομικού κυκεώνα» πρόσθεσε, είναι και οι επιχειρήσεις οι οποίες με αυξημένες ζημιές, περιόρισαν τον κύκλο εργασιών τους, απέλυσαν υποχρεωτικά προσωπικό και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατηθούν στη ζωή ελπίζοντας σε σύντομη ανάκαμψη.

Η μόνη οδός για την έξοδο από την κρίση και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί, είναι η υιοθέτηση ενός νέου αναπτυξιακού κοινωνικό – οικονομικού προτύπου, που θα βασίζεται στο τρίπτυχο Επιχειρηματικότητα, Εξωστρέφεια, Ανταγωνιστικότητα, καθώς και στην εκπαίδευση και κατάρτιση, αφού μια άλλη σημαντικότατη παράμετρος της μακροχρόνιας αναπτυξιακής μας πολιτικής, είναι να μετατρέψουμε την Κύπρο σε μια Κοινωνία της Γνώσης, ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Προς το στόχο αυτό, είπε ο κ. Ζαχαριάδης, η πολιτεία σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους της, θα πρέπει:
  • Να ενισχύσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία θα δώσει στο κράτος έσοδα και απασχόληση στους πολίτες.
  • Να ενισχύσουν την παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη χωρίς πληθωρισμό και ανεργία. 
  • Να εκσυγχρονίσουν και να αυξήσουν την παραγωγικότητα της κρατικής μηχανής για αποτελεσματική αρωγή προς τις επιχειρήσεις, τους πολίτες τους ξένους και ντόπιους επενδυτές. 
  • Να πείσουν για τη δυνατότητα πολιτικής και κοινωνικής συνεννόησης δίδοντας σιγουριά και ασφάλεια στους επιχειρηματίες και εργαζόμενους, καθώς και προοπτική προς τους νέους. 
  • Να εφαρμόσουν μηχανισμούς διασφάλισης αποτελεσματικής εποπτείας από τους υφιστάμενους εποπτικούς θεσμούς οικονομικών φορέων, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας των επενδυτών και των πολιτών. 


Παράλληλα ο πρόεδρος της ΟΕΒ, αναφέρθηκε στη σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι η προώθηση της επιχειρηματικότητας επιβάλλεται να καταστεί κύρια επιδίωξη του κράτους.

Κάλεσε επίσης όλες τις επιχειρήσεις - μέλη της ΟΕΒ, αλλά και γενικότερα τον εργοδοτικό κόσμο στο σύνολο του, σε περίπτωση που ταλανίζονται από οικονομικά προβλήματα, πρώτο να εξαντλήσουν όλα τα πιθανά ηπιότερα μέτρα περιορισμού του μισθολογικού κόστους, σε συνεργασία και συνεννόηση με τους εργαζόμενους τους ή και με τους εκπροσώπους τους και δεύτερο, εάν οι απολύσεις είναι αναπόφευκτες, κατά την επιλογή των προσώπων που θα απολυθούν, να μεριμνούν ώστε στο μέτρο του δυνατού, να μην μένουν οικογένειες χωρίς κανένα εισόδημα πέραν του ανεργιακού επιδόματος, ή τουλάχιστο οι περιπτώσεις αυτές να περιορίζονται στο ελάχιστο.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Φίλιος Ζαχαριάδης, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς για συνεργασία και σχεδιασμό κοινής στρατηγικής, επισημαίνοντας ότι «Δεν γίνεται να λέμε όλοι ότι «χρειάζονται αλλαγές» και ταυτόχρονα να μη συμφωνούμε σε τίποτε. «Η ώρα είναι τώρα!» κατέληξε.Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου της ΟΕΒ καθώς επίσης και των άλλων ομιλητών πιο κάτω, ή στην ενότητα "Ομιλίες"
Comments