Γενικές Συνελεύσεις ΟΕΒ


53η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ

αναρτήθηκε στις 20 Μαΐ 2014, 12:02 π.μ. από το χρήστη Admin 3   [ ενημερώθηκε 21 Μαΐ 2014, 1:19 π.μ. ]

19 Μαϊου 2014

Κατά την ομιλία του ενώπιον της 53ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Μαΐου, στην παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, της πολιτικής ηγεσίας, βουλευτών και ξένων διπλωματών, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης κος Φίλιος Ζαχαριάδης τόνισε την ανάγκη για επαναφορά της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό τομέα και εξυγίανσης της οικονομίας.Το Eurogroup Μαρτίου 2013 και η αναγκαστική συμμετοχή των καταθετών για την διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτέλεσαν τα σημαντικότερα γεγονότα για το 2013 σύμφωνα με τον κύριο Ζαχαριάδη ο οποίος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις τους επί των επιχειρήσεων και της ευρύτερης οικονομίας. Αναφορά έγινε επίσης και στην πρόοδο που σημειώθηκε στα δημοσιονομικά μετά την εφαρμογή του Μνημονίου Συναντίληψης και που είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Αναφερόμενος στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της εποπτείας και βελτίωσης της ρευστότητας μέσα από μία ολοκληρωμένη πολιτική εξυγίανσης των τραπεζικών ιδρυμάτων και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την Τράπεζα Κύπρου της οποίας η Διοίκηση πρέπει να αφεθεί να πράξει ότι είναι απαραίτητο ώστε να εξυγιανθεί πλήρως ο μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός του νησιού.

Σε ότι αφορά το μέγα ζήτημα της ανεργίας, ο κύριος Ζαχαριάδης επισήμανε πως πραγματική μείωση της ανεργίας θα επέλθει μόνον μέσω της οικονομικής ανάπτυξης η οποία μπορεί να υποβοηθηθεί μέσα από την μείωση της γραφειοκρατίας, την ανάθεση εργασιών από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση των στρεβλώσεων και την επένδυση στην έρευνα και καινοτομία. Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ύπαρξης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής που να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και να στηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις.Πέραν της ανάγκης εφαρμογής του Μνημονίου Συναντίληψης χωρίς καθυστέρηση και χωρίς παρεκκλίσεις τόσο σε ότι αφορά το δημοσιονομικό σκέλος όσο και τις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη υλοποίησης του ΓεΣΥ και της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων οι οποίες θα πρέπει να γίνουν κατά τρόπο που να διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός και να αποφεύγεται η δημιουργία μονοπωλίων.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κος Ζαχαριάδης συνεχάρη τον νέο Πρόεδρο της ΟΕΒ κ. Χρίστο Μιχαηλίδη και εξήρε τις προσπάθειες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων ζητώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συνεχίσει με τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και να τολμήσει τη ρήξη με το κατεστημένο προς όφελος της οικονομίας, των ανέργων και των μελλοντικών γενεών. «Είμαστε εργατικός, φιλότιμος και σκληροτράχηλος λαός και μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, φτάνει να τολμήσουμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να κάνουμε αυτά που πρέπει».

Ομιλίες κατά την 53η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ

51η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ

αναρτήθηκε στις 24 Μαΐ 2012, 11:02 μ.μ. από το χρήστη Admin 3   [ ενημερώθηκε 25 Μαΐ 2012, 12:39 π.μ. ]

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Χρειάζονται αλλαγές εδώ και τώρα Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση σε συνδυασμό με τα ενδογενή δημοσιονομικά προβλήματα συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την Κύπρο με αβέβαιες τις παραπέρα εξελίξεις, ενώ η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα επιτείνει το αίσθημα της ανησυχίας και της αβεβαιότητας, τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης, στην ομιλία του ενώπιον της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου 2012 στην παρουσία αξιωματούχων της κυβέρνησης, Αρχηγών κομμάτων, Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και εκπροσώπων ξένων Διπλωματικών Αποστολών.Τα τελευταία στοιχεία, ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης, δείχνουν συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας κατά 1,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ πρόσθεσε ότι η Κύπρος συνεχίζει να υποβαθμίζεται από τους ξένους οίκους αξιολόγησης φθάνοντας τον Μάιο του 2011 στο σημείο να μην μπορούμε να δανειστούμε από τις διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ο δημόσιος τομέας, παρά τα ημίμετρα που λήφθηκαν συνεχίζει να έχει αυξημένο κόστος λειτουργίας με ρυθμούς πέραν της αύξησης των εσόδων που αν συνεχιστεί μαθηματικά οδηγεί σε χρεοκοπία.

Αναφερόμενος στο φλέγον πρόβλημα της ανεργίας ο πρόεδρος της ΟΕΒ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι τον Απρίλιο του 2012 οι άνεργοι ξεπέρασαν τις 35 χιλιάδες, με το 28,8% να αφορά τους νέους, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ για τα κυπριακά δεδομένα μετά την τουρκική εισβολή. Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για την κατακόρυφη άνοδο που παρουσιάζει το φαινόμενο της ανεργίας τους τελευταίους μήνες, η οποία εντείνει το φόβο για περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, καθώς δεν διαφαίνονται προοπτικές βελτίωσης της κατάστασης.

Θύματα αυτού του «οικονομικού κυκεώνα» πρόσθεσε, είναι και οι επιχειρήσεις οι οποίες με αυξημένες ζημιές, περιόρισαν τον κύκλο εργασιών τους, απέλυσαν υποχρεωτικά προσωπικό και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατηθούν στη ζωή ελπίζοντας σε σύντομη ανάκαμψη.

Η μόνη οδός για την έξοδο από την κρίση και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί, είναι η υιοθέτηση ενός νέου αναπτυξιακού κοινωνικό – οικονομικού προτύπου, που θα βασίζεται στο τρίπτυχο Επιχειρηματικότητα, Εξωστρέφεια, Ανταγωνιστικότητα, καθώς και στην εκπαίδευση και κατάρτιση, αφού μια άλλη σημαντικότατη παράμετρος της μακροχρόνιας αναπτυξιακής μας πολιτικής, είναι να μετατρέψουμε την Κύπρο σε μια Κοινωνία της Γνώσης, ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Προς το στόχο αυτό, είπε ο κ. Ζαχαριάδης, η πολιτεία σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους της, θα πρέπει:
  • Να ενισχύσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία θα δώσει στο κράτος έσοδα και απασχόληση στους πολίτες.
  • Να ενισχύσουν την παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη χωρίς πληθωρισμό και ανεργία. 
  • Να εκσυγχρονίσουν και να αυξήσουν την παραγωγικότητα της κρατικής μηχανής για αποτελεσματική αρωγή προς τις επιχειρήσεις, τους πολίτες τους ξένους και ντόπιους επενδυτές. 
  • Να πείσουν για τη δυνατότητα πολιτικής και κοινωνικής συνεννόησης δίδοντας σιγουριά και ασφάλεια στους επιχειρηματίες και εργαζόμενους, καθώς και προοπτική προς τους νέους. 
  • Να εφαρμόσουν μηχανισμούς διασφάλισης αποτελεσματικής εποπτείας από τους υφιστάμενους εποπτικούς θεσμούς οικονομικών φορέων, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας των επενδυτών και των πολιτών. 


Παράλληλα ο πρόεδρος της ΟΕΒ, αναφέρθηκε στη σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι η προώθηση της επιχειρηματικότητας επιβάλλεται να καταστεί κύρια επιδίωξη του κράτους.

Κάλεσε επίσης όλες τις επιχειρήσεις - μέλη της ΟΕΒ, αλλά και γενικότερα τον εργοδοτικό κόσμο στο σύνολο του, σε περίπτωση που ταλανίζονται από οικονομικά προβλήματα, πρώτο να εξαντλήσουν όλα τα πιθανά ηπιότερα μέτρα περιορισμού του μισθολογικού κόστους, σε συνεργασία και συνεννόηση με τους εργαζόμενους τους ή και με τους εκπροσώπους τους και δεύτερο, εάν οι απολύσεις είναι αναπόφευκτες, κατά την επιλογή των προσώπων που θα απολυθούν, να μεριμνούν ώστε στο μέτρο του δυνατού, να μην μένουν οικογένειες χωρίς κανένα εισόδημα πέραν του ανεργιακού επιδόματος, ή τουλάχιστο οι περιπτώσεις αυτές να περιορίζονται στο ελάχιστο.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Φίλιος Ζαχαριάδης, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς για συνεργασία και σχεδιασμό κοινής στρατηγικής, επισημαίνοντας ότι «Δεν γίνεται να λέμε όλοι ότι «χρειάζονται αλλαγές» και ταυτόχρονα να μη συμφωνούμε σε τίποτε. «Η ώρα είναι τώρα!» κατέληξε.Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου της ΟΕΒ καθώς επίσης και των άλλων ομιλητών πιο κάτω, ή στην ενότητα "Ομιλίες"
2011

αναρτήθηκε στις 3 Ιουν 2011, 12:10 π.μ. από το χρήστη Admin 3   [ ενημερώθηκε 3 Ιουν 2011, 12:43 π.μ. ]

50η ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΕΒ


Επιχειρηματικότητα: Η μόνη διέξοδος για κοινωνική πρόοδο


Η κυπριακή οικονομία και η κοινωνία πληρώνουν τη μεταρρυθμιστική ατολμία. Εάν δεν εκσυγχρονιστούμε θα περιθωριοποιηθούμε, τόνισε εμφαντικά ο πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης, στην ομιλία του ενώπιον της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Μαΐου.

Είναι ξεκάθαρο υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΟΕΒ, ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις, δεν ευθύνονται για την οικονομική κρίση, αντίθετα με τη δραστηριότητα τους διαμορφώνουν ένα νέο δυναμικό οικονομικό περιβάλλον, για θετικές εξελίξεις στην οικονομία. Επιβάλλεται τόνισε, να σπάσουμε το φαύλο κύκλο, όπου ο φόβος του πολιτικού κόστους μας καταδικάζει σε στασιμότητα και η προσπάθεια εξαντλείται σε επιδερμικές παροχές και σπασμωδικά μέτρα. Είναι απαραίτητο, πρόσθεσε να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες φαίνεται πολλοί φοβούνται και τις σταματούν γιατί νομίζουν ότι έτσι εξυπηρετούν τα μικροσυμφέροντα τους.


Αναφερόμενος στους παράγοντες ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας πρότεινε τα ακόλουθα:

- Ποιοτικές και λειτουργικές υποδομές
- Αποτελεσματική δημόσια διοίκηση με διαφάνεια στις διαδικασίες και τη μικρότερη δυνατή γραφειοκρατία
- Σμίκρυνση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων
- Ύπαρξη ξεκάθαρων και απλών κανόνων λειτουργίας της οικονομίας
- Αποενοχοποίηση του κέρδους και ενθάρρυνση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών

Σχολιάζοντας τα στοιχεία για την ανεργία, προειδοποίησε ότι καταδεικνύουν μία ανοδική τάση, η οποία όμως ακόμα και αν σταθεροποιηθεί θα κυμανθεί στο υψηλό επίπεδο του 7,2% - 7,3%. Αυτό ανέφερε, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό αν λάβει κανείς υπόψη, ότι ταυτόχρονα παρατηρείται μείωση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη βάση της κυπριακής οικονομίας.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒ, επανέλαβε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κρίσης και υπό το βάρος των εγγενών μας αδυναμιών, ωστόσο είπε, δεν καταφέραμε εδώ και χρόνια να πετύχουμε την απαιτούμενη πολιτική συναίνεση ή υπέρβαση για να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα:

- Το κράτος που υπήρξε στήριγμα της επιχειρηματικής ανάπτυξης, είναι σήμερα οικονομικά αδύνατο και προχωρεί συνεχώς σε περικοπές που φτάνουν και στη μείωση της οικονομικής στήριξης προς την επιχειρηματική δραστηριότητα.
- Το συνδικαλιστικό κίνημα που πρόσφερε τόσα πολλά στους εργαζόμενους βελτιώνοντας τόσο το βιοτικό όσο και το εργασιακό τους επίπεδο, σήμερα έχει προσκολληθεί στα «κεκτημένα» ανεξάρτητα πως το τίμημα αυτής της στάσης το πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
- Οι επιχειρηματικές οργανώσεις που συνέβαλαν στην επιχειρηματική ανάπτυξη, φαίνεται πως δεν κατάφεραν ακόμη να πείσουν πως το κέρδος ή η παραγωγή πλούτου είναι το στήριγμα κάθε σύγχρονης οικονομίας και αποτελεί τη βάση της κοινωνικής ευημερίας.
- Τα πολιτικά κόμματα που στήριξαν το δημοκρατικό μας σύστημα και οδήγησαν την Κύπρο από υποανάπτυκτη αποικία σε ισότιμο μέλος της Ενωμένης Ευρώπης, εμμένουν σε θέσεις «αρχής» και στην απουσία συναινετικής διάθεσης δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε κοινά αποδεκτά μέτρα και αποφάσεις.
- Οι πολίτες που πολλές φορές κατάφεραν να ξεπεράσουν καταστροφές και συμφορές, έχουν χωριστεί στους «προνομιούχους» και στους «απλούς» πολίτες, οι οποίοι με την αβεβαιότητα του μέλλοντος μείωσαν την κατανάλωση με σοβαρές συνέπειες για την οικονομία.
- Η εγκληματικότητα για την οποία η Κύπρος περηφανευόταν έχει, ως επακόλουθο και της οικονομικής κρίσης, αυξηθεί σημαντικά με καθημερινές κλοπές, διαρρήξεις ακόμα και βία.


Αναφερόμενος στη δράση των επιχειρήσεων, ο Φίλιος Ζαχαριάδης υπογράμμισε, ότι αναμφίβολα μπορούν να διαμορφώσουν το νέο οικονομικό περιβάλλον και θα δημιουργήσουν προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον, εάν το κράτος και τα πολιτικά κόμματα στοχεύσουν στην υλοποίηση κάποιων προϋποθέσεων:

1. Δημοσιονομική εξυγίανση βασισμένη στον περιορισμό των δαπανών. Σε αυτά περιλαμβάνεται το κρατικό μισθολόγιο, το συνταξιοδοτικό και η απεξάρτηση των Ημικρατικών Οργανισμών από τα κρατικά ταμεία. Με την εξυγίανση της οικονομίας προσβλέπουμε και στη συνεπακόλουθη μείωση των επιτοκίων που με τη σειρά τους θα ενισχύσουν τις επενδύσεις.

2. Παραχώρηση κινήτρων για ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων που θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας. Η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και η παραχώρηση φορολογικών και πολεοδομικών κινήτρων είναι απλά αλλά καθοριστικά κίνητρα.

3. Η Απλοποίηση και παραγωγικότερη εφαρμογή νόμων, κανονισμών και διαδικασιών που ακολουθεί ο δημόσιος τομέας θα μειώσει το διοικητικό κόστος για τις επιχειρήσεις και θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα.

4. Ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας με την παροχή οικονομικών και φορολογικών κινήτρων σε επιχειρήσεις για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών. Ακόμα, η σύνδεση των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις θα συμβάλει στην ανάπτυξη της εφαρμοσμένης έρευνας στη χώρα μας.

5. Συνέχιση και ενίσχυση των υφιστάμενων κρατικών Σχεδίων στήριξης της επιχειρηματικότητας και όχι στην περαιτέρω μείωση των κονδυλίων που διατίθενται προς τα Σχέδια αυτά.

6. Μείωση του κόστους ενέργειας για όλους τους καταναλωτές με την επίσπευση της έλευσης φυσικού αερίου, και την παροχή ουσιαστικών κινήτρων για επενδύσεις σε τεχνολογίες ΑΠΕ και ΕΞΕ.

7. Διασφάλιση βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέσα από επανεξέταση και επανασχεδιασμό του συστήματος συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και του τρόπου λειτουργίας του ώστε να ληφθεί υπόψη η γήρανση του πληθυσμού.

8. Αγορά υπηρεσιών που προσφέρουν κυβερνητικές υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα με στόχο την ταχύτερη και οικονομικότερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και των πολιτών.

9. Επανάληψη των μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων και άμεση υλοποίηση όλων των μέτρων που καθορίστηκαν για ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας.

10. Μείωση των ρυθμίσεων στην οικονομία για εντονότερο ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών. Τέτοιες ρυθμίσεις είναι το ωράριο καταστημάτων, τα ξεπουλήματα, και τα λεγόμενα «κλειστά» επαγγέλματα όπως αχθοφόροι, ταξί, φορτηγά, αυτοκίνητα ενοικίασης.

11. Προσέλκυση νέων κεφαλαίων υπό μορφή επενδύσεων και ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών μέσα από εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και παροχή ειδικών κινήτρων.

12. Κατάργηση φορολογιών και παροχή κινήτρων για αναθέρμανση του κατασκευαστικού τομέα.


Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΟΕΒ, έστειλε ένα μήνυμα συνεργασίας για κοινή στρατηγική , επισημαίνοντας ότι «πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε το κοινό μας μέλλον ως μια δημιουργική πρόκληση και όχι ως προκαταβολική απειλή. Εξάλλου, αν το πλοίο της κυπριακής οικονομίας βουλιάξει, θα βουλιάξουμε όλοι».

11 Μαϊου, 2011

2010

αναρτήθηκε στις 3 Ιουν 2011, 12:02 π.μ. από το χρήστη Admin 3

49η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΕΒ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ:
50 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ


ΑΛΛΑΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΕΒ
ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΦΙΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
ΔΙΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΙΤΤΑ


Ο Φίλιος Ζαχαριάδης αναλαμβάνει την προεδρία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.
Η αλλαγή σκυτάλης συνέπεσε με τη συμπλήρωση 50 χρόνων ύπαρξης και δράσης της ΟΕΒ.

Στη διάρκεια της 49ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, ο αποχωρών πρόεδρος Δρ. Ανδρέας Πίττας, ο οποίος ηγήθηκε της Ομοσπονδίας για τέσσερα χρόνια με επιτυχία, δίνοντας ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στηρίγματα στους κύπριους επιχειρηματίες, παραδίδοντας τη σκυτάλη, ευχήθηκε στο νέο πρόεδρο Φίλιο Ζαχαριάδη, δύναμη και αντοχή στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

Ο Δρ. Πίττας δεσμεύτηκε να παραμείνει δίπλα στο νέο πρόεδρο και στην ΟΕΒ και να συνδράμει σθεναρά σε κάθε προσπάθεια.


50ΧΡΟΝΑ ΟΕΒ

Είμαι περήφανος, σημείωσε ο Δρ. Πίττας, για την Οργάνωση που παραδίδω στον διάδοχο μου. Μιαν Οργάνωση με ρόλο ισότιμου εταίρου στα οικονομικοκοινωνικά πεπραγμένα του τόπου, με φωνή αδέσμευτη, με

κρίση αμερόληπτη, με άποψη τεκμηριωμένη, με αποστολή δημιουργική, με πρακτικές συναινετικές και ταυτόχρονα διεκδικητικές, με παρουσία και παρέμβαση σε όλες τις μικρές και μεγάλες στιγμές του τόπου.

Μιαν Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, πρόσθεσε, καταξιωμένη στις συνειδήσεις όχι μόνο των επιχειρηματιών αλλά και των πολιτών ευρύτερα, συγκροτημένη, έμπειρη και ισχυρή, έτοιμη να επιτελέσει για άλλα 50 τουλάχιστον χρόνια την αποστολή της, με μόνο κριτήριο το οικονομικό και κοινωνικό συμφέρον του τόπου χωρίς να «χαρίζεται» ποτέ σε κανέναν.


Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Πιστοί στις παραδόσεις και στις αξίες μας, σημείωσε ο Δρ. Πίττας στην ομιλία του, προσεγγίσαμε και την πρωτόγνωρη παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, τις επιπτώσεις της επί της Κυπριακής οικονομίας και τα μέτρα τα οποία έλαβε ή δεν έλαβε η Κυβέρνηση.


Αργοπορημένη αντίδραση του Κράτους

Ισορροπώντας σε λεπτό σκοινί και χωρίς δίχτυ ασφαλείας από κάτω, προσπαθήσαμε να θέσουμε σε συναγερμό τις κοινωνικές δυνάμεις και σε εγρήγορση την κρατική μηχανή χωρίς να προκαλέσουμε πανικό, χωρίς καν να επιβαρύνουμε την ψυχολογία εργοδοτών και εργοδοτουμένων, παραγωγών και καταναλωτών.

Δυστυχώς, υπογράμμισε, η προσπάθεια μας για έγκαιρη αφύπνιση των κέντρων λήψης αποφάσεων και για συστράτευση του δημόσιου στον αγώνα του ιδιωτικού τομέα απέναντι στην κοινή απειλή, δεν πέτυχε. Η τραγική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν φαίνεται να μας ταρακούνησε αρκετά για να επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας ούτε η ενδυναμωμένη διεθνής ανησυχία για τις αντοχές των οικονομιών όπως η Πορτογαλική, Ισπανική, Ιρλανδική δεν μπόρεσε να μας αφυπνίσει εντελώς.


Ανεπαρκές το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Αποτέλεσμα του κλίματος αυτού, ήταν η διαμόρφωση ενός «Προγράμματος Σταθερότητας» εμφανώς περιορισμένης εμβέλειας, όχι μόνο για έξοδο από τα δημοσιονομικά προβλήματα αλλά και από την ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η Κυπριακή οικονομία.

Από το έγγραφο τόνισε ο Ανδρέας Πίττας, απουσιάζει η τεκμηρίωση μακροπρόθεσμων μέτρων και διαρθρωτικών τομών που θα «κάνουν την διαφορά» και θα παράξουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ακόμα και στην, πολύ πιθανή, περίπτωση που αστάθμητοι και απρόβλεπτοι παράγοντες ανατρέψουν τις βασικές υποθέσεις εργασίας, όπως ήταν το πρόσφατο πλήγμα στην οικονομία από το ηφαίστειο της Ισλανδίας. Δηλαδή οι προβλεπόμενες εξοικονομήσεις ή και τα πρόσθετα έσοδα ως συνάρτηση του ΑΕΠ είναι τόσο οριακά, που καθίστανται εξαιρετικά εύθραυστα.

Περαιτέρω, διαπιστώνεται για ακόμα μια φορά ανησυχητική εγκατάλειψη του παράγοντα «χρόνου»: Θεσμικά και διαρθρωτικά προβλήματα που άπτονται του τεράστιου κρατικού μισθολογίου και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, θα συζητηθούν με τους επηρεαζόμενους (κυρίως ΠΑΣΥΔΥ) και θα επιδιωχθεί συναίνεση. Με δεδομένες τις ταχύτητες

«χελώνας» με τις οποίες παραδοσιακά κινούνται τα θέματα στο δημόσιο και με δεδηλωμένη την αρνητική στάση της ΠΑΣΥΔΥ σε αλλαγές που επηρεάζουν αρνητικά τα μέλη της, η αποτυχία του εγχειρήματος είναι μάλλον προδιαγεγραμμένη αφού, κι αν ακόμα αλλάξει κάτι, θα γίνει τόσο αργά που θα είναι «δώρο άδωρο».

Το σύνολο των μέτρων του Προγράμματος που αφορούν τον περιορισμό του κρατικού μισθολογίου και τον περιορισμό των δαπανών, είναι μέτρα που θα είχε λάβει οποιαδήποτε χώρα με τα δεδομένα της Κύπρου (το δεύτερο ψηλότερο κρατικό μισθολόγιο στην ΕΕ των 27), χωρίς να υπάρχει οικονομική κρίση, χωρίς να υπάρχει πρωτόγνωρη ύφεση και χωρίς να μαστίζει την αγορά ο στασιμοπληθωρισμός.

Έχω την αίσθηση ότι το momentum για να επιβάλουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές χάνεται.Προβληματικά τα επιμέρους μέτρα του Προγράμματος

Σε ότι αφορά τα επιμέρους μέτρα, επιγραμματικά σχόλια επί των βασικότερων εξ αυτών:
Η πάταξη της φοροδιαφυγής, μέτρο με το οποίο όλοι συμφωνούν, είναι εμφανές ότι από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα του ελλείμματος. Αντίθετα, η εισαγωγή τόσων νέων νομοθεσιών, από εργαλεία για διευκόλυνση της είσπραξης, στα χέρια επιδέξιων δικηγόρων και φοροειδικών θα μετατραπούν σε μηχανισμούς χρονοτριβής και παρελκυστικών τακτικών.

Η πολεοδομική αμνηστία είναι μέτρο θετικό αλλά χρονοβόρο στην υλοποίηση του και μη επαναλαμβανόμενο και κατά συνέπεια όχι συνεχούς δημοσιονομικής επίδρασης.

Τα μέτρα που αφορούν Κοινοτικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις (φόρος καυσίμων, ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα και αναθεώρηση της τιμολόγησης του νερού), δεν θα έπρεπε να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας

Τέλος, από το Πρόγραμμα απουσιάζει σχεδόν πλήρως το σκέλος της ανάπτυξης, κάτι που προκύπτει αμέσως από τον ίδιο τον τίτλο του σχετικού εγγράφου και επιβεβαιώνεται στις σελίδες του κειμένου.


ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΕΒ ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η ιστορία μάς διδάσκει, τόνισε, ότι εν καιρώ κρίσης, η οικονομία χρειάζεται στοχευμένες κινήσεις για προώθηση της ανάπτυξης, συγκράτηση της ανεργίας και τόνωση της αγοράς οι οποίες κατ’ επέκταση θα οδηγήσουν στην αύξηση και των κρατικών εσόδων.


Κίνητρα για επενδύσεις, έρευνα, εκσυγχρονισμό και καινοτομία

Απολύτως αναγκαία και επείγουσα είναι η ενίσχυση των κινήτρων για εγχώριες και ξένες επενδύσεις. Η προσέλκυση κεφαλαίων από το Κατάρ είναι μια καλή αρχή και δείχνει τον δρόμο για την συνέχεια. Την έχομε έγκαιρα χαιρετήσει.

Οι επιχειρήσεις μας πρέπει να υποβοηθηθούν για ενίσχυση της τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας και να διαμορφωθούν γενναία κίνητρα για στήριξη της επιχειρηματικότητας γενικά και ειδικότερα της γυναικείας και της νεανικής.

Πρέπει να προωθηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να ενισχυθεί το σχετικό ειδικό ταμείο.


Τομέας των Κατασκευών

Ο τομέας των κατασκευών πλήττεται ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο και επιβάλλεται η αναθέρμανση του. Αυτό μπορεί να γίνει με εισαγωγή στοχευμένου πακέτου μέτρων το οποίο θα περιλαμβάνει την κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών, την επίσπευση της πολεοδομικής αμνηστίας με παροχή κινήτρων, την απλοποίηση διαδικασιών για ταχεία έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας με την ανάθεση στον ιδιωτικό τομέα πλείστων διαδικασιών που προηγούνται της έκδοσης τίτλων, την καθιέρωση του θεσμού της ενιαίας αρχής ανάπτυξης (one-stop shop) και την υλοποίηση των εξαγγελθέντων δημόσιων έργων στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό.


Τομέας του Τουρισμού

Για τον τομέα του τουρισμού, θα πρέπει να εξευρεθούν οι μηχανισμοί οι οποίοι θα αναβαθμίσουν και θα εμπλουτίσουν την υποδομή του τόπου μας. Επιβάλλεται η άμεση μείωση των δανειστικών επιτοκίων και η διαμόρφωση, με την ενεργό συμβολή του κράτους, νέων υπαλλακτικών μηχανισμών διασφάλισης με ευνοϊκούς όρους των αναγκαίων χρηματοοικονομικών πόρων για τη διενέργεια στοχευμένων επενδύσεων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και τον τουρισμό γενικότερα...


Εισαγωγείς Μηχανοκινήτων Οχημάτων

Από μακρού επιβαλλόμενη κίνηση για αναθέρμανση της αγοράς καινούργιου οχήματος που έχει περιέλθει σε πλήρη μαρασμό, είναι η εφαρμογή σχεδίου αντικατάστασης παλαιών αυτοκινήτων με καινούργια. Σχετική πρόταση διαμορφώθηκε και υποβλήθηκε δεόντως κοστολογημένη από τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Μηχανοκινήτων Οχημάτων προς το Υπουργείο Οικονομικών. Με βάση την πρόταση αυτή, το σχέδιο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, το κράτος δεν θα συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ, θα βελτιωθεί η οδική ασφάλεια, θα μειωθεί η εκπομπή ρύπων, θα επανέλθει η εμπορική δραστηριότητα στον σημαντικό αυτό κλάδο, θα σταματήσουν οι απολύσεις προσωπικού και θα επανέλθουν στην απασχόληση εκατοντάδες εργαζόμενοι.


Μεταποιητική Βιομηχανία

Μέτρα θα πρέπει επίσης να ληφθούν και για την Κυπριακή Βιομηχανία η οποία αγωνίζεται να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον όπου η ανταγωνιστικότητα της βάλλεται από όλες τις πλευρές. Η ΟΕΒ ζητά την ενίσχυση των υφιστάμενων σχεδίων στήριξης και των χορηγιών και βελτίωση της δανειστικής ικανότητας των τραπεζών ώστε και τα επιτόκια

να μειωθούν. Θα πρέπει δηλαδή σύντομα να εξευρεθούν τρόποι, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αποκτήσουν την αναγκαία υπερβάλλουσα ρευστότητα ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν και τις επιχειρήσεις αλλά και την οικονομία του τόπου στο σύνολο της.


Νέοι Κλάδοι της Οικονομίας

Θα πρέπει τέλος να προωθήσουμε νέους, υποσχόμενους, κλάδους της οικονομίας όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Παιδεία, η Υγεία και οι νέοι τομείς υψηλής τεχνολογίας της Βιομηχανίας, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας. Το κράτος θα πρέπει να δώσει κίνητρα για νέες επενδύσεις στους κλάδους αυτούς.Η ΑΝΕΡΓΙΑ

Οι επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας άρχισαν να εμφανίζονται από τον Νοέμβριο του 2008 αφού έκτοτε η απασχόληση παρουσιάζει φθίνουσα πορεία και η ανεργία σταθερά ανοδική τάση. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία η ανεργία το 2009 ήταν στο 5.3% σε σύγκριση με το 3.7% που ήταν κατά το 2008. Ήδη τους πρώτους μήνες του 2010, η ανεργία ξεπέρασε το 6.5% παρουσιάζοντας σε δύο χρόνια μιαν αύξηση που πλησιάζει το 100%.


Στο 8 % το 2011 αν δεν ληφθούν μέτρα

Δυστυχώς θεωρούμε δεδομένο ότι στους επόμενους μήνες η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και όλες οι αναλύσεις της ΟΕΒ καταδεικνύουν ότι αν δεν υλοποιηθούν έγκαιρα μέτρα ανάπτυξης, θα υπερβεί το 8 % στις αρχές του επόμενου έτους.

Η κοινωνική αντίδραση σε μιαν τέτοια περίπτωση είναι αστάθμητη και αβέβαιη. Η κοινωνική πίεση φοβούμαστε ότι θα ωθήσει στην λήψη «πυροσβεστικών» μέτρων που είτε θα επιβαρύνουν περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά είτε θα διαβρώσουν την ευρωστία του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων. Τόσο στην μια όσο και στην άλλη περίπτωση, το αποτέλεσμα θα είναι η τροφοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η παράταση του φαύλου κύκλου της ύφεσης.


Μόνη λύση η ανάπτυξη

Η μοναδική κοινωνικά αποδεκτή και οικονομικά βιώσιμη επιλογή, είναι η ανάλωση όλων των πόρων και η επιστράτευση όλων των δυνάμεων στην προσπάθεια δημιουργίας των προϋποθέσεων για ανάπτυξη.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Εμπόδιο στην πρόοδο και την ευημερία
Με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η Δημόσια Υπηρεσία αντιστρατεύεται τα συμφέροντα του Ιδιωτικού Τομέα και γενικότερα της οικονομίας και της κοινωνίας και εμποδίζει με τις γραφειοκρατικές της διαδικασίες την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία.

Η Δημόσια Υπηρεσία είναι σήμερα ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κυπριακής Οικονομίας και Κοινωνίας. Τα επίπεδα μισθοδοσίας και συντάξεων όπως επίσης και οι θεσμοθετημένες παράλογα ψηλές μισθολογικές αυξήσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε η Κυπριακή οικονομία να γονατίσει υπό το βάρος των υπερβολικών δαπανών που χρειάζεται για να συντηρεί αυτά τα προκλητικά υπερπρονόμια.


Η 2η ακριβότερη στην ΕΕ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος κατέχει την δεύτερη ψηλότερη θέση όσον αφορά τις δαπάνες του κρατικού μισθολογίου ως ποσοστό των συνολικών δαπανών του Κράτους, με

32.4% έναντι 22.39% της ΕΕ των 27 ή του 21.63% της ευρωζώνης. Παράλληλα, η Κύπρος είναι τέταρτη στις δαπάνες του κρατικού μισθολογίου ως ποσοστό του ΑΕΠ με 14.3% ενώ οι 27 έχουν μέσο όρο 10.5% και η ευρωζώνη 10.1%.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του 2008, από το σύνολο των εσόδων του κράτους από άμεσους και έμμεσους φόρους, το 41.35 % δαπανάται για το κρατικό μισθολόγιο.Απαράδεκτες διαφορές στις συντάξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Τα ίδια επίσημα στοιχεία δίνουν καταθλιπτική εικόνα και για τις συντάξεις δημόσιων και ιδιωτικών εργαζομένων. Τον Νοέμβριο του 2009, η χαμηλότερη δυνατή σύνταξη που λάμβανε στα 63 του συνταξιούχος του δημοσίου ήταν 1717 ευρώ ενώ η ψηλότερη δυνατή του αντίστοιχου του ιδιωτικού τομέα ήταν 1706 ευρώ. Δηλαδή η ψηλότερη σύνταξη στον ιδιωτικό τομέα, είναι χαμηλότερη από την χαμηλότερη δυνατή σύνταξη του δημόσιου τομέα. Και αυτό συμβαίνει παρά το ότι σε όλη την διάρκεια της απασχόλησης τους, ο ιδιωτικός υπάλληλος καταβάλλει διπλάσιο ποσοστό εισφοράς για σκοπούς συντάξεως από ότι καταβάλλει ο δημόσιος υπάλληλος.

Μέσα σε 20 χρόνια, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκε κατά 52%, οι απολαβές τους κατά 445% και οι συντάξεις τους κατά 961%. Χρειάζεται οποιαδήποτε άλλη ανάλυση για να ερμηνευθούν τα δημοσιονομικά μας χάλια;


ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΕΒ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ:

· Να σταματήσουν αμέσως οι προσλήψεις νέου προσωπικού τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια και οι όποιες νέες ανάγκες να ικανοποιούνται από τους ήδη υπηρετούντες με το σύστημα της εναλλαξιμότητας. Στόχος πρέπει να είναι η μείωση κατά 10% του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

· Να μην παραχωρηθούν οποιεσδήποτε μισθολογικές αυξήσεις για τα επόμενα τρία χρόνια περιλαμβανομένων όχι μόνο των γενικών αυξήσεων αλλά και των προσαυξήσεων των κλιμάκων μισθοδοσίας.

· Να επανεξεταστεί και επανασχεδιαστεί το σύστημα συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων με ένταξη τους σε σχέδιο ταμείου προνοίας με εκατέρωθεν εισφορές.

· Να εφαρμοστεί γνήσιο και αποτελεσματικό σύστημα αξιολόγησης προσωπικού με επιβράβευση των πραγματικά καλών υπαλλήλων.

· Να διαμορφωθεί το ωράριο λειτουργίας του δημοσίου με τρόπο που να καταστεί λειτουργικό και εξυπηρετικό των αναγκών της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των πολιτών.

· Να προωθηθεί η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, public-private partnership.

· Αναφορικά με τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, η πρώτη τομή που χρειάζεται είναι όπως όλοι μετατραπούν από Οργανισμούς δημοσίου δικαίου σε Οργανισμούς που να λειτουργούν με βάση το ιδιωτικό δίκαιο. Σε ένα δεύτερο στάδιο, ο τελικός στόχος πρέπει να είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση τους και η δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού με αντίστοιχες επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα.


Έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Απευθυνόμενος στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Δρ. Ανδρέας Πίττας τόνισε:
«Υποβάλλω ύστατη έκκληση: Γίνετε εσείς ο πρώτος ηγέτης αυτού του τόπου που θα βάλει φραγμό στην κοινωνική αδιαφορία του δημόσιου τομέα. Στην πραγματική οικονομία εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο γίνεται κυριολεκτικά «χαλασμός». Επιχειρήσεις κλείνουν ή συρρικνώνονται, εργαζόμενοι καθημερινά χάνουν τις δουλειές τους, επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων εξανεμίζονται.»

Προχωρήστε κύριε Πρόεδρε με τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο. Μερικές από αυτές σάς τις πρότεινε πρόσφατα ο ίδιος ο Υπουργός των Οικονομικών. Η κοινωνία μας είναι μαζί σας και θα σας στηρίξει γιατί γνωρίζει ότι αυτά είναι αναγκαία και γιατί κανένας εχέφρων πολίτης αυτού του τόπου δεν θέλει να έρθει στην θέση που βρίσκονται σήμερα οι Έλληνες αδελφοί μας.

«Πρεσβεύω ότι αυτή τη στιγμή, με την ευκαιρία που μας δίνεται, θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε την Κύπρο, οικονομικά, πολύ ψηλότερα, μαζί με χώρες όπως η Αυστρία, η Φιλανδία ή το Λουξεμβούργο.»


ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Όπως είναι γνωστό, στο τέλος του 2009 έχουν λήξει οι συλλογικές συμβάσεις σε πολλούς Κλάδους της Οικονομίας. Η ΟΕΒ έχει εισηγηθεί προς τους Συνδέσμους-μέλη της που είναι αναμεμιγμένοι στην ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων αλλά και στις μεμονωμένες επιχειρήσεις, όπως αυτές ανανεωθούν χωρίς επιβαρυντικές μισθολογικές αυξήσεις.

Προτεραιότητα της ΟΕΒ είναι η συγκράτηση της ανεργίας και η μείωσή της το συντομότερο δυνατό. Για τον σκοπό αυτό καλούμε τις συντεχνίες όπως προσέλθουν σ’ ένα εποικοδομητικό διάλογο μαζί μας ώστε με κοινή στρατηγική να βοηθήσουμε στη δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας σε μια επαναδραστηριοποιημένη οικονομία. Πρέπει να πω ότι τα μηνύματα που παίρνω είναι ενθαρρυντικά.Συγχαρητήρια και ευχαριστίες

«Σήμερα παραδίδω την Προεδρία της ΟΕΒ σε ένα άξιο διάδοχο ο οποίος ομόφωνα εξελέγη προ ολίγου από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τον κον Φίλιο Ζαχαριάδη.»

Ο φίλτατος Φίλιος υπηρετεί την ΟΕΒ για 20 χρόνια και η συμβολή του ήταν πάντα θετική.

Του εύχομαι στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει σήμερα δύναμη και αντοχή.

Εγώ θα παραμείνω δίπλα σε σένα αγαπητέ Φίλιο και στην ΟΕΒ και θα συνδράμω τις προσπάθειες σου όσο σθεναρά μπορώ.

Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τους αντιπροέδρους, όλη την εκτελεστική επιτροπή αλλά και όλες τις επιχειρήσεις μέλη της ΟΕΒ για την συνεχή υποστήριξη που μου πρόσφεραν όλα αυτά τα χρόνια και για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλαν.

Ευχαριστώ επίσης τον Γενικό Διευθυντή της Γραμματείας κον Μιχάλη Πήλικο καθώς και όλη τη Γραμματεία για την καλή συνεργασία.

Κλείνοντας την ομιλία του στην 49η Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ ο Ανδρέας Πίττας απευθύνθηκε πάλι προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας του:
«Θεωρώ καθήκον και υποχρέωση μου σε αυτή την τελευταία ομιλία μου ως πρόεδρος της ΟΕΒ, από το πιο επίσημο βήμα, ενώπιον του ανωτάτου καταστατικού σώματος της Οργάνωσης – την γενική συνέλευση των μελών της – να σας απευθύνω δημόσια ένα «ειλικρινές ευχαριστώ» για την άψογη συνεργασία που είχαμε στα δύο χρόνια της θητείας σας, τόσο με τα μέλη της Κυβέρνησης σας όσο και ειδικά με εσάς τον ίδιο.»

«Παρά τις διαφορές μας σε επιμέρους ζητήματα και τις κατά καιρούς διαφωνίες μας, μας ένωνε πάντα ο αμοιβαίος σεβασμός αλλά και η βαθειά μας αγάπη προς τον τόπο μας. Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε και εύχομαι οι άοκνες προσπάθειες σας για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, να στεφθούν σύντομα με επιτυχία ώστε να επανενωθεί επιτέλους η πατρίδα μας και να βαδίσει τον δρόμο της ευημερίας,της ανάπτυξης και της προόδου.»

20 Μαϊου, 2010

1-4 of 4