ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για τις διαδικασίες εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, διοργάνωσε την Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017, στη Λευκωσία, ημερίδα με θέμα τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας ενημέρωσης για τις διαδικασίες εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από έργα, σχέδια και προγράμματα. Η ημερίδα διοργανώθηκε στα πλαίσια της παροχής τεχνικής βοήθειας από την Σκωτσέζικη Υπηρεσία Περιβάλλοντος (SEPA), εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προς το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

environ1

Η διαδικτυακή πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί θα έχει στόχο την παροχή όλων των σχετικών πληροφοριών αναφορικά με τα έργα, σχέδια και προγράμματα που βρίσκονται σε διαδικασία εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον και τις διαδικασίες συμμετοχής του κοινού, ενώ θα παρέχει τη δυνατότητα υποβολής απόψεων για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από έργα, σχέδια ή προγράμματα που εξετάζονται. Στόχος της ημερίδας ήταν και η ανασκόπηση των διαδικασιών εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον και του συστήματος διάδοσης των πληροφοριών που απορρέουν από τις διαδικασίες, η πρακτική χρήση της ιστοσελίδας και της υφιστάμενης βάσης δεδομένων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται από τους χρήστες, και η εξέταση των ευκαιριών που υπάρχουν για βελτίωση.

Στη διαδικτυακή πλατφόρμα θα υπάρχει δυνατότητα εγγραφής για άμεση ενημέρωση των ενδιαφερόμενων, θα είναι διαθέσιμες οι Μελέτες Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, οι περιβαλλοντικές γνωματεύσεις, αλλά και θα παρέχονται οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης της διαβούλευσης.

Επίσης οι παρόντες ενημερώθηκαν για το εναρμονιστικό νομοσχέδιο που βρίσκεται αυτό το διάστημα στη Βουλή για συζήτηση και αφορά την εναρμόνιση με τη Νέα Οδηγία για την Εκτίμηση των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος και για το κείμενο της νέας Οδηγίας ΕΙΑ εδώ.