ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

The Digital Cyprus Conference – Digital Cyprus Study

The Digital Cyprus Conference

Accenture Digital Cyprus Study

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 5 Νοεμβρίου το The Digital Cyprus Conference στην παρουσία πέραν των 400 συνέδρων, μεταξύ αυτών και κορυφαίων στελεχών από εταιρίες πληροφορικής παγκοσμίου βεληνεκούς. Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ κ. Χρίστος Μιχαηλίδης ο οποίος ανέφερε πως η 4η βιομηχανική επανάσταση έχει ξεκινήσει, καθώς η ψηφιακή τεχνολογία είναι εδώ και αλλάζει τα πάντα. Στο πλαίσιο αυτό η Κύπρος οφείλει και μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αλλάξει η θέση της στο διεθνή ψηφιακό χάρτη.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μελέτης για την Ψηφιακή Στρατηγική της Κύπρου μαζί με εισηγήσεις που θα συμβάλουν ώστε η Κύπρος να μεγαλώσει ψηφιακά, με καθοριστικές θετικές επιπτώσεις στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.
Τόσο το συνέδριο, όσο και η μελέτη ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας της Τράπεζας Κύπρου, της Cyta, και της Logicom με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ).

 

ptd digital

Ομιλία Προέδρου της Δημοκρατίας

Σε ομιλία που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα του Συνεδρίου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Υφυπουργείου ψηφιακής στρατηγικής σε συνδυασμό με την έρευνα και την καινοτομία με οριζόντιες εξουσίες και οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους. Ένα Υφυπουργείο που θα υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, καταδεικνύοντας την εθνική σημασία που αποδίδει η πολιτεία στην Ψηφιακή Ανάπτυξη της Κύπρου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στα βήματα που έχουν γίνει από πλευράς Κύπρου στην υλοποίηση της Ψηφιακής Στρατηγικής από το 2012 και εντεύθεν καθώς και πρόσθετες στρατηγικές που αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ηλεκτρονική παιδεία, την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, την ανάπτυξη δικτύων υψηλών ταχυτήτων, την Κυβερνοασφάλεια, και άλλων.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εστίασε στη σύσταση του Συμβουλίου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το οποίο στα σχεδόν τέσσερα χρόνια δράσης του ενέκρινε 19 νέα στρατηγικά έργα, ενώ άλλα 28 στρατηγικά έργα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υψίστης σημασίας βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα έργα υπογράμμισε ο Νίκος Αναστασιάδης φανερώνουν «τη σημασία που αποδίδουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό και αφορούν, μεταξύ άλλων, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας, την Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του Τμήματος Φορολογίας και του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη και το Νέο Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων του κυπριακού δημοσίου».

 

digital aud

Μελέτη Digital Cyprus: Πώς η Κύπρος θα αναπτυχθεί ψηφιακά

Ο  Country Managing Director της Accenture Greece Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησε η Accenture. Η μελέτη σκιαγραφεί την ψηφιακή κατάσταση της Κύπρου και την συγκρίνει με υπόλοιπες χώρες, ενώ καταγράφει τα καθοριστικά βήματα και ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί στο άμεσο μέλλον η Κύπρος ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη νέα ψηφιακή εποχή. Υπογραμμίζεται πως πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έρευνα που πραγματοποιείται για το ψηφιακό μέλλον της χώρας και η υιοθέτηση των προτάσεων αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας μέχρι το 2022 κατά €1 με €1,4 δις.

Με βάση συγκεκριμένους δείκτες που ανέπτυξε η Accenture κατέδειξε ότι η Κύπρος έχει μεν «σαλπάρει» για το ψηφιακό της ταξίδι αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει ώστε να είναι σε θέση να μπορεί να αξιοποιήσει τις δεξιότητες που παρέχουν οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες. Συγκεκριμένα, η Κύπρος συγκεντρώνει βαθμολογία 25,9 από τα 100 πράγμα το οποίο αποδεικνύει ότι η χώρα μας είναι σε πιο αδύναμη θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Αναφορικά με το μέγεθος της ψηφιακής οικονομίας στην Κύπρο, η μελέτη της Accenture σημειώνει ότι το 2017 η συνεισφορά της ψηφιακής οικονομίας προς το ΑΕΠ της χώρας ανερχόταν στο 18%, καταλαμβάνοντας την 10η θέση ή την δεύτερη θέση πριν από το τέλος από το σύνολο των χωρών με τις οποίες γίνεται σύγκριση.

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, η Accenture τονίζει ότι η δυσμενής θέση της Κύπρου θα πρέπει να δημιουργήσει προβληματισμό και έναυσμα για το κράτος ώστε να καταρτίσει ψηφιακό όραμα που θα πρέπει να υιοθετήσει η Κύπρος.

Για την επιτυχή υλοποίηση του ψηφιακού οράματος, η Accenture εισηγείται τον καταρτισμό και επίτευξη τριών στόχων:

  • Δόμηση νέων σχέσεων για την αποκατάσταση των ψηφιακών δυνατοτήτων,
  • Προώθηση της μαζικής υιοθέτησης των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας,
  • Αποτελεσματικότητα από την υιοθέτηση των βάσεων.

Με την υλοποίηση του ψηφιακού οράματος η Accenture προβλέπει ότι η βαθμολογία της Κύπρου σε ό,τι αφορά την ψηφιακή ωριμότητα αναμένεται να ανέβει από το 23,8 για να κυμανθεί μεταξύ 31,6 – 34,2. Παράλληλα, εκτιμά ότι η συνεισφορά της ψηφιακής οικονομίας στο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί το 2022 κατά €1 με €1,4 δις.

 

Άλλες ομιλίες
Πέραν της παρουσίασης της μελέτης για το ψηφιακό όραμα της Κύπρου, στο συνέδριο μίλησαν κορυφαίοι ομιλητές από το εξωτερικό ανάμεσα στους οποίους ήταν:

  • Maurits Tichelman, Vice president, General Manager, EMEA Territory, Intel
  • Santiago Solanas, Vice President, Cisco Europe South and France
  • James Allerton-Austin, Senior Director of Product Management – Oracle Cloud    Platform, Oracle, UK
  • Mark Torr, Director Data, AI and IoT, Microsoft CEE
  • Oleg Brodt, R&D Director for Deutsche Telekom Innovation Labs Israel and Chief Innovation    Officer for Cyber, Ben-Gurion University, Israel.

 

 


Η Μελέτη Digital Cyprus της Accenture είναι διαθέσιμη εδώ.

digitacyprusbanner