ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Απαράδεκτη η συμφωνία για την εθελουσία του Συνεργατισμού

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια της για το περιεχόμενο της συμφωνίας για την εθελούσια αποχώρηση των εργαζομένων στον Συνεργατισμό.

Οι συντεχνίες αγνοώντας τις πραγματικότητες και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, παρέμειναν στις παράλογες απαιτήσεις για υπέρογκες αποζημιώσεις και πέτυχαν αυτή την προκλητική συμφωνία.

Η συμφωνία είναι απαράδεκτη όχι μόνο με όρους οικονομικούς αλλά και κοινωνικούς αφού αδικεί κατάφορα τις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. 

 Με λεφτά του Δημοσίου και συνεπώς των φορολογούμενων πολιτών και επιχειρήσεων, σε όσους αποφασίσουν να αποχωρήσουν από τον Συνεργατισμό καταβάλλονται:

  • Απολαβές 14.5 εβδομάδων για κάθε έτος υπηρεσίας, ενώ όταν οποιοσδήποτε εργαζόμενος απολυθεί, η πληρωμή που λαμβάνει είναι από δύο μέχρι τέσσερεις εβδομάδες ανά έτος υπηρεσίας.
  • Μέγιστο ποσό πληρωμής 180.000 ευρώ, ενώ όταν οποιοσδήποτε εργαζόμενος απολυθεί, λαμβάνει μάξιμουμ 52.663 ευρώ.
  • Μέσος όρος πληρωμής 140.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο του Συνεργατισμού που θα αποχωρήσει, ενώ ο μέσος όρος πληρωμής στους εργαζόμενους που απολύθηκαν κατά το 2017 ήταν 10.898 ευρώ.

Πέρα από την απίστευτα ευνοϊκότερη μεταχείριση των εργαζομένων αυτών, δημιουργείται επικίνδυνο προηγούμενο για μελλοντικές περιπτώσεις αποδέσμευσης προσωπικού σε επιχειρήσεις και οργανισμούς στις οποίες το Κράτος είναι κύριος ή αποκλειστικός μέτοχος ή ασκεί ουσιαστικό έλεγχο.

Υπάρχει ένα θεμελιώδες αναπάντητο ερώτημα: Τι είναι εκείνο που νομιμοποιεί ηθικά αυτή την  τεραστίων διαστάσεων ευνοϊκότερη μεταχείριση των εργαζομένων αυτών;