Νέα‎ > ‎

Συνέντευξη του Προέδρου της ΟΕΒ κ. Χρ. Μιχαηλίδη στo περιοδικό ΕΥΡΩΚΕΡΔΟΣ

αναρτήθηκε στις 12 Ιουν 2014, 10:49 μ.μ. από το χρήστη Admin 3
Ιούνιος 2014 

Συνέντευξη του Προέδρου της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) κ. Χρίστου Μιχαηλίδη στo περιοδικό €uroΚΕΡΔΟΣ

1. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την οικονομία για τα έτη 2014-2015;
Σήμερα, η οικονομία βρίσκεται σε μια πορεία προσαρμογής και σταδιακής ανάκαμψης παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που το 2014 θα συνεχίσει να έχει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να ενδυναμώσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε το 2015 να πετύχουμε και εμείς θετικό πρόσημο σ’ ότι αφορά την ανάπτυξη. Οι πρόσφατες θετικές αξιολογήσεις των ξένων οίκων για την οικονομία μας σε συνδυασμό με τις διαδοχικές θετικές αξιολογήσεις της Τρόικας, την επαναφορά των κυπριακών τραπεζών σε κερδοφορία και η άρση των περιορισμών στην επιτόπια αγορά, καθώς και τις ευοίωνες προβλέψεις για τον τουρισμό, θα πρέπει να αποτελέσουν το κλειδί για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας.

Σ΄ αυτό το οποίο θέλω να καταλήξω είναι ότι υπάρχει προοπτική ανάκαμψης μέσα σε ένα με δυο χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας για βελτίωση των δημοσίων οικονομικών ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία μας ευρύτερα και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.


2. Ποια μέτρα εισηγείται η ΟΕΒ, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στην οικονομία του τόπου μας;
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τον τραπεζικό τομέα, η διάθεση επαρκούς ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, η άρση όλων των περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές, η αναδιάρθρωση των δανείων με πιο ρεαλιστικούς όρους αποπληρωμής, η μείωση των επιτοκίων, η ορθολογική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κ.α.

Σ΄ ότι αφορά το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να προχωρήσει καθώς επίσης και οι σχετικές μεταρρυθμίσεις όπως ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών, η προώθηση της εναλλαξιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και η προσαρμογή του κρατικού μισθολογίου στις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας.

Η εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων και οι προσπάθειες για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, πρέπει επίσης να ενταθεί και να γίνει πιο στοχευμένη. Η Κύπρος έχει πολλά πλεονεκτήματα για τον Κύπριο και τον ξένο επενδυτή και αυτά πρέπει να ενισχύσουμε και προβάλουμε.

Αυτό που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση στο σύντομο μέλλον είναι ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός του νέου οικονομικού μας μοντέλου το οποίο θα πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένη στρατηγική, δράση και μηχανισμούς υλοποίησης.


3. Πως μπορούμε να επαναφέρουμε τη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα;
Όπως ήδη έχω αναφέρει πιο πάνω, η διάθεση επαρκούς ρευστότητας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Μπορούμε λοιπόν να επαναφέρουμε την ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσα από μια ολοκληρωμένη πολιτική που να προωθεί αφ’ ενός την εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που την χρειάζονται και αφ’ ετέρου να προσελκύει νέα κεφάλαια ή/και εισροή χρήματος από εξωστρεφείς δραστηριότητες ντόπιων επιχειρήσεων.

Ο ρόλος της πολιτείας είναι η διασφάλιση της διάθεσης επαρκών καθοδηγητικών και εποπτικών θεσμών οι οποίοι ασκούν αποδοτικά το ρόλο τους.

Συναφές με το ερώτημα σας είναι και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και μάλιστα εκείνων που κινδυνεύει η απώλεια τη πρώτης κατοικίας, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα που επηρεάζει πολλούς συμπατριώτες μας. Για να βεβαιωθούμε πως οι αποφάσεις που θα παρθούν και αφορούν την πρώτη κατοικία είναι ολοκληρωμένες, χωρίς να δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στην εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα αλλά ούτε να φέρνουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τους πραγματικά δυσπραγούντες συμπολίτες μας, η πολιτεία μπορεί να αξιοποιήσει τις εμπειρίες άλλων χωρών που βρέθηκαν στην ίδια θέση με την Κύπρο αλλά και τις υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων του ιδιωτικού τομέα.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η χαλάρωση και η επανεξέταση της οριοθέτησης και πλαισίου αυτών των δανείων. Θα πρέπει όμως να ξεκαθαριστεί πως δεν υπάρχει περίπτωση να χαριστούν δάνεια από τις τράπεζες.


4. Κατά την άποψη σας, ποια είναι τα πλεονεκτήματα/ μειονεκτήματα της Κύπρου για τους επενδυτές, ντόπιους και ξένους και που πρέπει να επικεντρωθούμε ώστε να προσελκύσουμε νέα κεφάλαια, ξένες επενδύσεις;
Η Κύπρος παρά το πλήγμα που δέχθηκε από την απόφαση του Eurogroup εξακολουθεί να διαθέτει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα για τους επενδυτές. Κλειδί για τις προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων αποτελεί η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών. Η χαλάρωση σε μεγάλο βαθμό των περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές και η συνεχής αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής οικονομίας συμβάλουν θετικά προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της αξιοπιστίας της Κυπριακής οικονομίας. Πέρα από τους «παραδοσιακούς» τομείς που συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομία μας όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι επαγγελματικές υπηρεσίες, αναμφίβολα ο τομέας της ενέργειας παρουσιάζει τεράστια προοπτική και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών αλλά και ντόπιων επιχειρηματιών. Ήδη από ότι έχει ανακοινωθεί η κάθοδος στη χώρα μας επιχειρήσεων κολοσσών του τομέα της ενέργειας με σκοπό την αξιοποίηση της Κύπρου ως ενεργειακού κέντρου αποτελεί απόδειξη και επιβεβαίωση της μεγάλης προοπτικής που υπάρχει. Σημαντικό πλεονέκτημα της Κύπρου που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από κάθε ενδιαφερόμενο ξένο επενδυτή είναι οι πολύ υψηλού επιπέδου επαγγελματικές και υποστηρικτικές για τις επιχειρήσεις υπηρεσίες.

Παρόλο που η χώρα μας παραμένει ελκυστικός προορισμός επενδύσεων η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση του επιχειρηματία συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα. Οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες αναζητούν σταθερότητα (οικονομική και κανονιστική) και ταχύτητα εξυπηρέτησης. Για αυτό οι αρμόδιοι πρέπει να λάβουν αποφάσεις που θα μηδενίσουν κάθε εμπόδιο στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.


5. Η ΟΕΒ μαζί με την αντίστοιχη τουρκοκυπριακή οργάνωση ISAD εξέφρασαν την προθυμία και την αποφασιστικότητα τους να συνεργαστούν και να γίνουν ο καταλύτης προς την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό. Πιστεύετε πως τα επιχειρηματικά συμφέροντα θα φέρουν τη λύση πιο κοντά;
Η λύση του κυπριακού προβλήματος είναι πρώτιστα πολιτικό θέμα το οποίο είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των πολιτικών. Οι επιχειρηματικές οργανώσεις και η κοινωνία των πολιτών ευρύτερα αποτελούν το "προζύμι", αν μου επιτρέπεται ο χαρακτηρισμός, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην επιτυχία υλοποίησης της πολιτικής συμφωνίας για λύση του προβλήματος.

Τα επιχειρηματικά συμφέροντα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και οι συνεργασίες που μπορούν να αναπτυχθούν σίγουρα συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση, στην εδραίωση εμπιστοσύνης, στη περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων και τέλος στην ευημερία όλων των κυπρίων.

Έχουμε χάσει πολλά χρόνια και για να πετύχουμε τα πιο πάνω χρειάζεται τόλμη, ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα, επιμονή και πολλή δουλειά. Η ΟΕΒ και η ISAD συνεργαζόμαστε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση και είμαστε ικανοποιημένοι από τη μέχρι σήμερα εξέλιξη των επαφών μας. Επαναλαμβάνω όμως ότι η όποια συμφωνία και πλαίσιο της είναι θέμα πρωτίστως των πολιτικών.


6. Ποιές κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες και η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης για να ενισχύσει την επανεκκίνηση της αγοράς και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας;
Το μοντέλο κράτους που υιοθετήσαμε και εφαρμόσαμε έχει προ πολλού ολοκληρώσει τον κύκλο του. Όπως έχει αποδειχθεί δεν είναι δουλειά του κράτους η σύσταση και διαχείριση επιχειρήσεων. Ευθύνη και καθήκον του κράτους είναι η σταθερότητα, η δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η εποπτεία και ο έλεγχος μέσω του κατάλληλου νομικού πλαισίου. Στην οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα έχουμε βρεθεί λόγω κακών χειρισμών, λήψης πολλών άστοχων αποφάσεων και παρεμβολή της πολιτικής αντιπαράθεσης στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής διαχείρισης της χώρας. Για επανεκκίνηση της οικονομίας απατούνται να γίνουν τομές και ανασχεδιασμός του οικονομικού μοντέλου της χώρας που θα καλύπτει κρίσιμα θέματα όπως η κάλυψη των μνημονιακών δεσμεύσεων, η μεταρρύθμιση του δημοσίου και απάλειψη της γραφειοκρατίας, η εξυγίανση των τραπεζών, οι αποκρατικοποιήσεις, η αποκατάσταση εμπιστοσύνης στην Κυπριακή οικονομία και στον τραπεζικό τομέα, η επένδυση στην έρευνα και καινοτομία, η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η ανάπτυξη των εξαγωγών.

Η ΟΕΒ με τη στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, της Βουλής και της κυβέρνησης στηρίζει την ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου προς όφελος των επιχειρήσεων, της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.


7. Με ποιους τρόπους προωθεί η ΟΕΒ την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και πως μπορεί να υποστηριχθεί από το κράτος, τα οργανωμένα σύνολα και τους πολίτες;
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), εδώ και σχεδόν μια δεκαετία πρωτοστατεί στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας έχοντας καθιερώσει το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας. Ο θεσμός αυτός βραβεύει κάθε χρόνο κυπριακές επιχειρήσεις από όλους τους τομείς της οικονομίας για την επιτυχημένη εφαρμογή καινοτόμων ιδεών μέσα στην καθημερινή τους δραστηριότητα. Το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας έχει αναδείξει πολλές πρωτοποριακές – και προπάντων κυπριακές – επιτυχημένες ιδέες, και απέσπασε πανευρωπαϊκές διακρίσεις ως θεσμός που προωθεί την έρευνα και καινοτομία.

Παράλληλα η ΟΕΒ έχει καταρτίσει εδώ και αρκετό διάστημα την «Επιτροπή Έρευνας & Καινοτομίας ΟΕΒ» υπό την Προεδρία του πρώην Προέδρου της ΟΕΒ, Δρα Ανδρέα Πίττα η οποία απαρτίζεται από επιχειρηματίες που έχουν διαπρέψει ή/ και βραβευτεί για την επιτυχημένη εφαρμογή των καινοτόμων ιδεών τους. Η επιτροπή αυτή συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και εξετάζει τόσο τις ενέργειες και στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης όσο και τους τρόπους διάθεσης ευρωπαϊκών κονδυλίων για την έρευνα και την καινοτομία. Μια σημαντική παράμετρος που εντόπισε η Επιτροπή είναι και η ανάγκη για ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων στον τομέα της έρευνας και υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της σχέσης αυτής.


8. Ποιό είναι το μήνυμα που επιθυμείτε να στείλετε στον επιχειρηματικό κόσμο ως νέος Πρόεδρος της ΟΕΒ;
Ο κύπριος επιχειρηματίας έχει υποστεί τεράστια πλήγματα το τελευταίο διάστημα, αφού η κρίση στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, το «κούρεμα» των καταθέσεων και η επιβολή όρων και διαταγμάτων στις τραπεζικές συναλλαγές έχουν επηρεάσει ουσιαστικά και πρώτιστα όλες τις επιχειρήσεις.

Το μήνυμα που θα ήθελα απευθύνω στον επιχειρηματικό κόσμο, είναι ότι η ΟΕΒ σε αυτήν την δύσκολη περίοδο θα βρίσκεται όσο ποτέ άλλοτε στο πλευρό των επιχειρήσεων και θα συμπορεύεται μαζί τους. Ως νέα ηγεσία της ΟΕΒ, με τη βοήθεια και στήριξη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Διοικητικού Συμβουλίου και των χιλιάδων μελών της ΟΕΒ, θα διεκδικήσουμε στο μέτρο του εφικτού το ρόλο που δικαιωματικά αρμόζει στην κατ’ εξοχήν εργοδοτική οργάνωση της Κύπρου, έτσι ώστε να προασπίζει και διαφυλάσσει αποτελεσματικά τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα θα προωθήσουμε την ενίσχυση των σχέσεων μας με το κράτος και τους κοινωνικούς εταίρους, αφού μόνο με αλληλεγγύη συνεργασία και ομοψυχία θα ξεπεράσουμε τα σοβαρότατα προβλήματα που προέκυψαν και θα ανοικοδομήσουμε την κυπριακή οικονομία για το κάλο και ευημερία όλων των πολιτών.
Comments