Καθημερινή: Ρύθμιση απεργιών το συντομότερο

αναρτήθηκε στις 28 Μαρ 2016, 11:08 μ.μ. από το χρήστη Admin 3
23 Μαρτίου 2016 

Άρθρο του Αντώνη Αντωνίου στην "Καθημερινή"

Ρύθμιση απεργιών το συντομότερο

Κτύπημα: Αν το 2016 είναι η χρονιά των διαρθρωτικών αλλαγών, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να το αποδείξει η κυβέρνηση.

Όταν η ΟΕΒ, πριν από αρκετούς μήνες, κατέθετε δική της πρόταση νόμου για ρύθμιση των απεργιών σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας ενδεχομένως και να ακουγόταν ως υπερβολικό, παρόλο που είχε προηγηθεί αντίστοιχη ρύθμιση από πλευράς κράτους σε σχέση με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Σήμερα, πριν καν εξέλθουμε και επίσημα από το μνημόνιο, οι απεργίες και οι εξαγγελίες για απεργία διαδέχονται η μια την άλλη. Ως αποτέλεσμα, νευραλγικοί τομείς της οικονομίας αλλά πρωτίστως τομείς που σχετίζονται με κοινωνικά ζητήματα, κατέρχονται σε επ' αόριστον απεργίες είτε επειδή έχουν κάποια αιτήματα, είτε επειδή αρέσκονται στα καπρίτσια τα οποία το σύστημα όλες αυτές τις δεκαετίες τους επέτρεψε να κάνουν. 

Το να θέτεις ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο δεν είναι άσκηση πίεσης, αλλά ωμός εκβιασμός του χειρότερου είδους όποιο κι αν είναι το αίτημά σου. Το να παραλύεις τα λιμάνια της χώρας επειδή ακόμα δεν είδες το οργανόγραμμα της νέας σου δουλειάς είναι βλασφημία απέναντι σε όσους είναι άνεργοι και σε όσους δεν ξέρουν πότε θα λάβουν το χαρτί της απόλυσης. Το να εξαγγέλλεις επ' αόριστον απεργία επειδή δεν έχεις δήθεν εμπιστοσύνη στον Υπουργό, αποτελεί καπρίτσιο που μόνο κακομαθημένοι υπάλληλοι που δεν φοβούνται για τη δουλειά τους, δεν αγχώνονται για την απόδοσή τους και ξέρουν ότι δεν θα έχουν συνέπειες για τις πράξεις, μπορούν να υλοποιήσουν. 

Το χειρότερο είναι ότι επικαλούνται το καλό του τόπου θέλοντας να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα έστω και εργασιακά. Το χείριστο βέβαια στην όλη υπόθεση είναι πως πολιτικά κόμματα που τα τελευταία χρόνια βίωσαν από πρώτο χέρι το τι θα πει να είσαι μία αφερέγγυα και αναξιόπιστη χώρα, επικροτούν τις ενέργειές τους και «συμπαρίστανται» στον αγώνα τους. Αν για τρία δεν έγινε ούτε μία επ' αόριστον απεργία λόγω μνημονίου τότε επαληθευόμαστε δραματικά στο ότι δεν πήραμε κανένα μάθημα απ' όσα περάσαμε.

Και επειδή τους πολιτικούς δεν μπορούμε με κανένα νόμο να τους κάνουμε να σωπάσουν, ειδικά σε προεκλογικές περιόδους, ας αναλογιστούν οι υπεύθυνοι πως το καλό του τόπου προέχει των όποιων συμφερόντων και εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων και ας ρυθμίσουν νομοθετικά το ζήτημα των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες προτού θρηνήσουμε απώλειες, οικονομικές και ανθρώπινες. Αν το 2016 είναι η χρονιά των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν και προεκλογικόν για την κυβέρνηση.

Comments