elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΟΕΒ στην 88η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΟΕΒ κ. Χρίστου Μιχαηλίδη
στην 88η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ

18 Νοεμβρίου 2015

Συνεδριακό Κέντρο, Λευκωσία

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Αγαπητέ φίλε Πρόεδρε του ΚΕΒΕ,
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό κατά τη σημερινή ετήσια γενική συνέλευση του ΚΕΒΕ.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σημειώνει με ικανοποίηση τη νέα θετική αξιολόγηση από τους οίκους αξιολόγησης της οικονομίας της χώρας, την επάνοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, που είναι το αποτέλεσμα της βελτίωσης των οικονομικών δεικτών που καταδεικνύουν την σταδιακή σταθεροποίηση και σχετική ανάκαμψη της οικονομίας. Από την πρώτη στιγμή η ΟΕΒ είχε στηρίξει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια και τον εξορθολογισμό των δημόσιων οικονομικών τα οφέλη των οποίων προσδοκούμε να γίνουν σύντομα ορατά και στη πραγματική οικονομία. Σε καμία περίπτωση όμως, και σε αυτό θέλω να είμαι ξεκάθαρος και κατηγορηματικός, δεν πρέπει να θεωρήσουμε πως έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν, πως τα προβλήματα μας έχουν τελειώσει ή πως ξεπεράσαμε τους κινδύνους. Η ομαλοποίηση της οικονομίας είναι πολύ εύθραυστη και πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό πως οι όποιες μεταρρυθμίσεις γίνονται είναι για να τεθεί η οικονομία μας πάνω σε μια πραγματικά υγιή βάση και όχι για να επιστρέψουμε με την πρώτη ευκαιρία πίσω στις κακές πρακτικές του παρελθόντος.

Εξακολουθούν να εκκρεμούν κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα όπως η μείωση των επιτοκίων και κόστους δανεισμού, η διευθέτηση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων όπου αναμένουμε ότι οι τράπεζες μας θα δείξουν την απαιτούμενη ευελιξία και υπευθυνότητα. Η πάταξη της γραφειοκρατίας, η ορθολογική εφαρμογή του ΓεΣΥ, η αποδοτικότερη λειτουργία και αξιοποίηση κρατικών οργανισμών, η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και σειρά κινήτρων και πρακτικών μέτρων που θα αιμοδοτήσουν την πραγματική οικονομία που ακόμα δεν έχει νοιώσει τη βελτίωση των δεικτών. Προεξέχων θέμα και η αντιμετώπιση της ανεργίας η οποία παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και η οποία μόνο με τη βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μπορεί να καταπολεμηθεί αφού όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε η δημιουργία θέσεων εργασίας μπορεί να προκύψει μόνο στο ιδιωτικό τομέα.

Η ΟΕΒ έχει υποβάλει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αριθμό υλοποιήσιμων και ρεαλιστικών εισηγήσεων για τη μεταρρύθμιση και εξορθολογισμό της οικονομίας και της κρατικής μηχανής και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η ΟΕΒ δεν εφησυχάζει αλλά ζητεί επίσπευση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, στηρίζοντας παράλληλα κάθε ορθή και ωφέλιμη πολιτική όπως για παράδειγμα η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και η επέκταση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων.

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή για την οικονομία, αλλά και με την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Οι δύο Οργανώσεις τοποθετήθηκαν από κοινού στα θέματα του ΓεΣΥ και της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας. Παρόμοια συντονισμένοι χειρισμοί και κοινές ενέργειες μπορούν και πρέπει να γίνουν και για αριθμό άλλων σημαντικών ζητημάτων και αποτελεί υποχρέωση μας διότι αυτό απαιτεί ο επιχειρηματικός κόσμος.

Φίλε Πρόεδρε του ΚΕΒΕ,

Ως υπεύθυνοι κοινωνικοί και οικονομικοί εταίροι, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ έχουμε καθήκον και χρέος έναντι της πολιτείας, των Μελών και των συμπατριωτών μας. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ομαλότητα στη διεξαγωγή επιχειρηματικής δραστηριότητας και να προστατέψουμε την οικονομία από ενέργειες που επιφέρουν τεράστιο κόστος και μας εκθέτουν διεθνώς. Προς αυτή την κατεύθυνση είμαι βέβαιος ότι θα στηρίξετε σθεναρά την πρωτοβουλία της ΟΕΒ για ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες και το προσχέδιο νομοσχεδίου που έχουμε υποβάλει προς την Κυβέρνηση. Η υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει επιτέλους οι εκβιασμοί και η αυθαιρεσία ομάδων μικροσυμφερόντων να παραμεριστούν και να πάψουν να κρατούν όμηρο την οικονομία και την κοινωνία. Τα όσα παράλογα διαδραματίστηκαν στο λιμάνι Λεμεσού δεν πρέπει να επαναληφθούν ποτέ ξανά. Σεβόμαστε όλοι απόλυτα τον θεσμό της απεργίας αλλά απαξιώνουμε κάθε καταχρηστική ενέργεια εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Η ΟΕΒ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επιτυχή ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας με στόχο την πλήρη σταθεροποίηση της οικονομίας και την ορατή και αισθητή ανάπτυξη όχι μόνο στο μακρο αλλα και στο μίκρο οικονομικό επίπεδο. Ο στόχος αυτός είναι κοινός με το ΚΕΒΕ και είμαι βέβαιος πως η καλή συνεργασία μεταξύ των δύο Οργανώσεων θα μεγιστοποιηθεί για το καλό και την ευημερία της χώρας μας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

Related Posts