elenΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elenΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Σύνοδος της Επιτροπής Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) συμμετείχε στην σύνοδο της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (EKT) η οποία πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Φεβρουαρίου, 2017 στις Βρυξέλλες.

Το ΕΚΤ είναι ένα από τα πέντε Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ESIF). Από το 2014, τα ταμεία αυτά λειτουργούν σε ένα κοινό πλαίσιο και επιδιώκουν αλληλοσυμπληρούμενους στόχους πολιτικής. Αποτελούν την κύρια πηγή επενδύσεων σε επίπεδο ΕΕ, βοηθώντας τα Κράτη Μέλη να αποκαθιστούν και να μεγεθύνουν την ανάπτυξη, καθώς και να διασφαλίζουν ανάκαμψη πλούσια σε θέσεις εργασίας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με της στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Οι στόχοι του ΕΚΤ για την περίοδο 2014-2020 επικεντρώνονται σε τρεις πυλώνες: την ένταξη στην απασχόληση, την κοινωνική ένταξη και στην βελτίωση της εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Κατά την συνάντηση της ολομέλειας της Επιτροπής στις 9 Φεβρουαρίου, 2017 συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η σύνδεση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου με τις εθνικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απλοποίηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος πόρων ούτως ώστε να είναι απλούστερο, να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, να είναι δίκαιο και δημοκρατικά υπόλογο. Επιπρόσθετα έχει συζητηθεί η ετήσια έκθεση Εργοδότησης και Κοινωνικών Αναπτύξεων στην Ευρώπη στην οποία περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εθνικές στρατηγικές ενέργειες για την επίτευξη των Ευρωπαϊκών στόχων του 2020.

Η Κύπρος στη συνάντηση εκπροσωπήθηκε από τον κύριο Ανδρέα Χρίστου – Προϊστάμενο της Μονάδας Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τον κύριο Νίκο Γρηγορίου – Υπεύθυνο Γραφείου Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της ΠΕΟ ως εκπρόσωπο των εργαζόμενων και την κυρία Μαρία Στυλιανού Θεοδώρου – Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Μελετών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της ΟΕΒ ως εκπρόσωπο των Κυπρίων εργοδοτών.

Related Posts