elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Σημαντική Συνάντηση Οικονομικών Παραγόντων της Μεσογείου με τη Συμμετοχή της ΟΕΒ

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την υιοθέτηση της Διαδικασίας της Βαρκελώνης για την Ευρώ-Μεσογειακή Συνεργασία, οι οργανώσεις των επιχειρηματιών της Μεσογείου συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και πάλι στη Βαρκελώνη σε ολιγοήμερη σύνοδο με τον τίτλο “Mediterranean Week of Economic Leaders”.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ως ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Μεσογειακών Εργοδοτικών και Επιχειρηματικών Οργανώσεων (BUSINESSMED) μετείχε στη σύνοδο με τον Πρόεδρο και Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της κους Χρίστο Μιχαηλίδη και Κώστα Χριστοφίδη αντίστοιχα.

Κοινή ήταν η διαπίστωση πως η κρίσιμη οικονομική κατάσταση που επικρατεί απαιτεί την επείγουσα εφαρμογή διαρθρωτικών, οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων κυρίως στις μη χώρες – μέλη της Ε.Ε, ώστε να εκσυγχρονιστεί η Νότια περιοχή οικονομικά και ταυτόχρονα να προωθεί αποτελεσματικά η Ευρώ-Μεσογειακή συνεργασία.

O κύριος ομιλητής κατά την έναρξη της Συνόδου ο Υπουργός Βιομηχανίας, Τουρισμού και Ενέργειας της Ισπανίας καθώς και οι εκπρόσωποι επιχειρηματικών ενώσεων της νοτίου Μεσογείου αναφέρθηκαν στην πρόοδο που επετεύχθη από τη “Διαδικασία της Βαρκελώνης” που συμφωνήθηκε το 1995 από τις 15 Ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της Ε.Ε. και 12 Μεσογειακές χώρες – εταίροι.

Όλοι συμφώνησαν πως έγιναν πολλά κυρίως ως προς την ευρώ-μεσογειακή επιχειρηματική, οικονομική και πολιτική σύνδεση, αλλά παραμένουν ακόμα πολλά να γίνουν.

Αποτέλεσμα της συνόδου των οικονομικών παραγόντων της Μεσογείου ήταν η έγκριση της “Διακήρυξης της Βαρκελώνης 20+20”, την οποία υπογράφουν και ευρωπαϊκές ενώσεις επιχειρηματικών οργανώσεων όπως η BUSINESSEUROPE. Η Διακήρυξη περιλαμβάνει 20 προτεραιότητες οι οποίες συμπληρώνουν και ενισχύουν υφιστάμενες πολιτικές ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της συνεργασίας / ενσωμάτωσης στην περιοχή.

Στο περιθώριο της συνόδου των Οικονομικών Παραγόντων της Μεσογείου πραγματοποιήθηκε η Ε.Γ.Σ. της BUSINESSMED. Αποφάσεις που αφορούν την ΟΕΒ και κατ επέκταση την Κύπρο είναι:

α. Η διοργάνωση στην Κύπρο επιχειρηματικού συνέδριου κατά το 2016 στο οποίο θα μετάσχουν επιχειρηματίες/ επενδυτές από Μεσογειακές χώρες με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών / επενδύσεων στην Κύπρο.

β. Ομόφωνα αποφασίστηκε όπως η ΟΕΒ αποτελέσει τον επίσημο εκπρόσωπο της BUSINESSMED στα διάφορα διοικητικά σώματα της BUSINESSEUROPE (στην οποία η ΟΕΒ είναι επίσης δραστήριο μέλος).

Από τις επαφές που ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είχε στη Βαρκελώνη διαπιστώθηκε σοβαρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο και καλές προοπτικές για επιχειρηματικές συνεργασίες.

Η ΟΕΒ είχε επίσης συμμετάσχει δια του Προέδρου της, τη προηγούμενη εβδομάδα στη εξαμηνιαία συνάντηση της BUSINESSEUROPE, και είχε συνάντηση με τον Δούκα του Λουξεμβούργου ο οποίος έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για το Κυπριακό.

Related Posts