elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Σημαντική η επάνοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές

H Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκφράζει την ικανοποίηση της για την επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές με την έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου. Το γεγονός ότι οι αποδόσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες είναι πολύ σημαντικό για την πορεία της κυπριακής οικονομίας. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε με το ενδιαφέρον για δανεισμό της Κύπρου να πλησιάζει τα €3 δις. και να ξεπερνά κατά πολύ την αρχική εκτίμηση.

Αυτό το οποίο οδήγησε στην επάνοδο του κυπριακού κράτους στις αγορές για τρίτη κατά συνέχεια φορά από το 2013 αφότου μπήκαμε στο πρόγραμμα στήριξης, είναι η εφαρμογή του μνημονίου και η ανταποδοτική δημοσιονομική και οικονομική πολιτική σε συνδυασμό με τη σκληρή προσπάθεια, την εργατικότητα και τη σωστή επιχειρηματικότητα των κυπρίων εργαζομένων και επιχειρηματιών.

Η επάνοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές εκτιμάται πως σταδιακά θα αποδώσει σημαντικά οφέλη τόσο για την οικονομία όσο και για το κράτος γενικότερα καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι οι αγορές άρχισαν να επιδεικνύουν περισσότερη εμπιστοσύνη στην αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους. Το €1 δις. που αντλήθηκε με την έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου, θα δώσει την ευχέρεια στο κράτος να αναχρηματοδοτήσει προηγούμενα χρέη και οφειλές ενώ παράλληλα θα συμβάλει στη διαχείριση του δημόσιου χρέους για κάποια περίοδο μετά και την έξοδο μας από το μνημόνιο. Παραμένει βέβαια ουσίας για την ΟΕΒ και τις επιχειρήσεις, η χρηματοδότηση καθαρά για σκοπούς ανάπτυξης.

Το επιτόκιο του νέου ομολόγου (4,25%) αν και χαμηλότερο από τις προηγούμενες εκδόσεις, αποτελεί εντούτοις ένδειξη πως έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε γι’ αυτό οφείλουμε να πατάμε γέρα τα πόδια μας συνεχίζοντας αμείωτα τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, τις μεταρρυθμίσεις και τη στόχευση προς την ανάπτυξη. Η ΟΕΒ πιστεύει πως η επάνοδος στις διεθνείς αγορές και η ταχύτερη έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο έχουν ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία μας καθώς και τους ξένους επενδυτές.

Related Posts