elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Σημαντικές τροποποιήσεις του Νόμου περί προστασίας της Μητρότητας

Ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο περί Προστασίας της Μητρότητας (Τροποποιητικός) Νόμος (Ν. 20(Ι)/2018), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 16 Απριλίου 2018. Σύμφωνα με τον τροποποιητικό νόμο, προνοούνται τα πιο κάτω:

Προστασία από τερματισμό της απασχόλησης
Η περίοδος κατά την οποία η μισθωτή προστατεύεται από τον τερματισμό της απασχόλησης ή από την παροχή προειδοποίησης για τερματισμό, επεκτείνεται από την ημέρα που γνωστοποιεί την εγκυμοσύνη της γραπτώς στον εργοδότη της μέχρι και πέντε (5) μήνες μετά το τέλος της άδειας μητρότητας, σε αντίθεση με τους τρεις (3) μήνες μετά το τέλος της άδειας που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Προστασία μητρικού θηλασμού και διευκολύνσεις για τη φροντίδα του παιδιού
Γυναίκα που επιλέγει να διακόπτει την εργασία της για μία ώρα, δικαιούται κατά τον χρόνο αυτό να θηλάζει ή να αντλεί και να αποθηκεύει μητρικό γάλα. Ο εργοδότης υποχρεούται να παρέχει σε αυτήν όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις που προνοούνται από τον περί της Προώθησης και της Προστασίας του Μητρικού Θηλασμού Νόμο και των σχετικών Κανονισμών που εκδίδονται. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί Κανονισμοί δυνάμει της εν λόγω νομοθεσίας.

Αδικήματα και ποινές
– Μετατροπή της χρηματικής ποινής, σε περίπτωση καταδίκης εργοδότη για παράβαση των νομικών του υποχρεώσεων από τέσσερις χιλιάδες λίρες (£4000) σε επτά χιλιάδες ευρώ (€7000).
– Σε περίπτωση δεύτερης καταδίκης του ιδίου εργοδότη για παράβαση των όσων προνοούνται στο άρθρο για την Προστασία μητρικού θηλασμού και διευκολύνσεις για τη φροντίδα του παιδιού, σε χρονικό διάστημα δύο (2) χρόνων, το αδίκημα επισύρει χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις οχτώ χιλιάδες ευρώ (€8000).

Επισυνάπτεται ο τροποποιητικός Νόμος: Περί Προστασίας της Μητρότητας (τροποποιητικός) Νόμος του 2018

Για περαιτέρω διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων & Κοινωνικής Πολιτικής της ΟΕΒ στο τηλ. 22 665102.

 

Related Posts