elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Προέδρου της ΟΕΒ κ. Φίλιου Ζαχαριάδη

Με την ευκαιρία του νέου έτους θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) τις θερμότερες μου ευχές για τη δύσκολη χρονιά που έρχεται.

Η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σήμερα σε ένα κομβικό σημείο και οι επόμενες λίγες μέρες θα είναι καθοριστικές για το μελλοντικό επίπεδο ζωής τόσο της δικής μας γενιάς όσο και των παιδιών μας. Ο ρόλος που έχουμε να διαδραματίσουμε σήμερα σαν επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντικός αφού στη δική μας δραστηριότητα στηρίζονται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα αλλά και τα θεμέλια της οικονομίας.

Η ΟΕΒ είχε τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν την ανάγκη για άμεση λήψη δραστικών μέτρων με σκοπό τη διόρθωση των δημοσίων οικονομικών, αφού ήταν φανερό πως το κράτος ξοδεύει πέραν των δυνατοτήτων του και προσέφευγε συνεχώς σε πρόσθετο δανεισμό. Δυστυχώς οι εκκλήσεις μας έπεφταν πάντοτε στο κενό. Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον κινδύνου χρεοκοπίας, με ένα ομολογουμένως οδυνηρό μνημόνιο της χώρας μας με την τρόικα.

Μέχρι τώρα ο ιδιωτικός τομέας ήταν αυτός που επωμιζόταν όλο το βάρος της οικονομικής κρίσης, αφού μέχρι σήμερα 100% των ανέργων προέρχονται από αυτόν. Παράλληλα, πολλοί ιδιωτικοί υπάλληλοι αποδέχθηκαν σημαντικές μειώσεις στις απολαβές και τα ωφελήματα τους, έτσι ώστε να διατηρηθεί η απασχόληση τους. Με θλίψη παρατηρούμε πως η ανεργία θα πλήξει και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα και πιθανότατα και τις τράπεζες.

Πρωταρχικός στόχος της ΟΕΒ παραμένει η στήριξη με κάθε δυνατό τρόπο των επιχειρήσεων, η διατήρηση της απασχόλησης και η διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής. Παράλληλα πιστεύουμε ότι ο εκσυγχρονισμός της κρατικής μηχανής και η διεύρυνση συνεργασιών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με την ανάθεση έργων σε ιδιώτες θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και θα βοηθήσουν την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση πολλών κυβερνητικών δραστηριοτήτων.

Το 2013 δυστυχώς δεν θα είναι ευκολότερο από το 2012. Το Μνημόνιο που αναμένεται ότι θα υπογράψει η Κύπρος με τους δανειστές της θα περιέχει αρκετά επώδυνα μέτρα που θα αλλάξουν τον τρόπο ζωής όλων. Παρόλα αυτά, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τη νέα τάξη πραγμάτων με σύνεση και νηφαλιότητα. Η πιστή εφαρμογή του μνημονίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση έτσι ώστε η οικονομία μας θα τεθεί ταχύτερα σε τροχιά ανάπτυξης και να αποφύγουμε την πιθανότητα συνομολόγησης πρόσθετου ακόμα πιο οδυνηρού μνημονίου.

Με σωστό προγραμματισμό, καθαρή σκέψη και σκληρή δουλειά, τα προσεχή χρόνια μπορούν να αποβούν ωφέλιμα για την καλύτερη διαμόρφωση του μελλοντικού επιχειρηματικού χάρτη της Κύπρου. Μέσα από τις στάχτες που θα αφήσει πίσω της η κρίση, και τις εμπειρίες που αποκτήσαμε μέχρι και σήμερα, θα μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε την οικονομία της Κύπρου σε πιο στέρεες και υγιείς βάσεις.

Ο κυπριακός λαός απέδειξε και στο παρελθόν ότι στις δύσκολες στιγμές διαθέτει τις ψυχικές δυνάμεις, το επιχειρηματικό μυαλό και την εργατικότητα που χρειάζεται για να σταθεί στα πόδια του και να ανταπεξέλθει σε κάθε δυσκολία που του παρουσιάζεται. Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα συμβεί και τα επόμενα χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή με το 2013.

Εύχομαι σε όλους κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία!

Related Posts