elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Οι εξοντωτικές ποινές στα καταστήματα παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας

Οι ποινές που προβλέπονται σε πρόταση νόμου που ετοιμάζουν κοινοβουλευτικά κόμματα για την παραβίαση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων, είναι πρωτοφανείς σε συνήθη νομοθεσία που ρυθμίζει εμπορικές πρακτικές, προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκφράζει την μεγάλη της ανησυχία γιατί τυχόν υιοθέτηση της πρότασης νόμου, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επιβολή κυριολεκτικά εξοντωτικών κυρώσεων, σε ύψος, μορφή και περιεχόμενο αβάστακτο για όλες τις επιχειρήσεις. Οι δε συνέπειες θα είναι καταστροφικές όχι μόνο για τους επιχειρηματίες αλλά και για τους εργαζόμενους.

Δυστυχώς αυτή η κοινοβουλευτική πρωτοβουλία εμπεριέχει έντονο το στίγμα της καταδίωξης μιας επιχειρηματικής ομάδας που γίνεται η παράπλευρη απώλεια μιας συνταγματικής διένεξης της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.

Κατά πάγια αρχή του Δικαίου, οι ποινικές κυρώσεις εισάγονται για να κολάσουν συμπεριφορές ή ενέργειες με γενικά αποδεχτή κοινωνική απαξία και όσο πιο έντονη η απαξία για το κοινωνικό σύνολο τόσο πιο βαριές οι ποινές. Εδώ δυστυχώς η Βουλή αξιοποιεί την νομοθετική της αρμοδιότητα και εισάγει κυρώσεις που αρμόζουν σε κακουργηματικού χαρακτήρα ειδεχθείς πράξεις, προκειμένου όχι να κολάσει μια παρανομία αλλά να ρυθμίσει τα ωράρια όπως η ίδια θεωρεί σωστό. Και αυτό είναι πρωτόγνωρο. Οι καταστηματάρχες που λειτουργούν τις Κυριακές δεν ενεργούν με ένοχη συνείδηση αλλά με εύλογη πεποίθηση ότι η λειτουργία της Κυριακής αποτελεί συνταγματικό τους δικαίωμα, κάτι που θα κρίνει αυθεντικά σε λίγες εβδομάδες το Ανώτατο Δικαστήριο.

Related Posts