elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΟΕΒ: Ορθή η απόφαση της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους τακτής περιόδου

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκφράζει την ικανοποίηση της για την οριστική εγκατάλειψη της ατέρμονης χρήσης διαδοχικών συμβάσεων εργασίας τακτής περιόδου, που εδώ και δεκαετίες συνάπτει το Δημόσιο με εργαζόμενους.

Το Δημόσιο ως εργοδότης του μόνιμου συντάξιμου προσωπικού υπήρξε διαχρονικά αδικαιολόγητα γενναιόδωρο, διογκώνοντας αλόγιστα το κρατικό μισθολόγιο με ρυθμούς που η πραγματική οικονομία δεν μπορούσε να αντέξει.

Ταυτόχρονα όμως, το Δημόσιο ως εργοδότης «εκτάκτων», «συμβασιούχων», «δεκαπενθήμερων» κλπ, έχει λειτουργήσει με τρόπο ασύμβατο με τα εργασιακά θέσμια του τόπου.

Η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου μετά από 30 μήνες απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, με την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, είναι νομική επιταγή και στον ιδιωτικό τομέα ισχύει από τον Ιανουάριο του 2006.

Η χθεσινή απόφαση της Κυβέρνησης ακυρώνει μιαν πολυετή ασύγγνωστη πρακτική και την φέρνει με δεκαετή καθυστέρηση εκεί που είναι οι ιδιώτες εργοδότες.

Διευκρινίζουμε ότι οι επηρεαζόμενοι δεν μετατρέπονται σε μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους που δεν απολύονται ποτέ έστω κι αν δεν έχουν αντικείμενο εργασίας. Παραμένουν εργαζόμενοι με σχέση ιδιωτικού δικαίου και μπορεί να απολυθούν για τους ίδιους λόγους που ο Νόμος επιτρέπει για απόλυση οποιουδήποτε εργαζόμενου του ιδιωτικού τομέα. Αφαιρείται όμως από αυτούς και τις οικογένειες τους ο βρόγχος της αέναης εκπνοής και ανανέωσης των μικρής διάρκειας συμβάσεων εργασίας.

Πάγια και αναλλοίωτη παραμένει η θέση της ΟΕΒ υπέρ του λιγότερου Κράτους και της κάλυψης των αναγκών του Δημοσίου με αγορά υπηρεσιών από τον Ιδιωτικό Τομέα. Παρόλαυτα, χαιρετίζουμε την σχετική απόφαση γιατί βελτιώνει τον εργασιακό μας πολιτισμό.

Related Posts