elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Κοινό ανακοινωθέν ΟΕΒ – ΚΕΒΕ για το Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας

H OEB και το ΚΕΒΕ εξέτασαν τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας με έμφαση στο προτεινόμενο νομοσχέδιο για αύξηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας. Οι δύο οργανώσεις πιστεύουν ότι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος επιβάλλουν όπως όλοι συνεισφέρουν στην επίλυση τους.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, εισηγούνται όπως:

  • Όλοι ανεξαίρετα φορολογηθούν, ο καθένας ανάλογα με την αξία του ακινήτου του και τα οφέλη που έχουν από τα έργα ή τις υπηρεσίες που το κράτος προσφέρει.
  • Ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας για το 2013 θα πρέπει να ισχύει και να υπολογιστεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εφαρμόστηκε το 2012. Αυτό θα αποφέρει έσοδα 28 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, με έκτακτη εισφορά για το 2013 από όλους ανεξαίρετα τους ιδιοκτήτες ακινήτων αναλογικά, θα αποφέρει 69 εκ. ευρώ, όπως προβλέπει και το Μνημόνιο.
  • Μετά το 2013, όταν θα έχουν πλέον επικαιροποιηθεί οι αξίες των ακινήτων θα πρέπει να ακολουθηθεί μια πολύ πιο λογική φορολογική κλίμακα ώστε να μην αποτελεί ο φόρος αυτός αντικίνητρο στη επιχειρηματική δραστηριότητα. Θα πρέπει επίσης να ενοποιηθούν όλες οι φορολογίες σε ένα περιλαμβάνοντας όλους τους φόρους ακινήτων. Παράλληλα θα πρέπει να εισαχθεί και ο θεσμός της αυτοφορολόγησης όπου ο κάθε ιδιοκτήτης θα δηλώνει την ακίνητη ιδιοκτησία που κατέχει.

Με την πρόταση αυτή θα αποφευχθεί η εξοντωτική και καταστροφική φορολογία πάνω στα ακίνητα που έχει εισαχθεί στο νομοσχέδιο και η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεκαπλασιάζει το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες για την οικονομία γενικά.

Related Posts