elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Θέσεις της ΟΕΒ για τους “Περί Προώθησης και Ενθάρρυνσης της Χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας” Κανονισμούς του 2016

Αναφορικά με τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού για τους “Περί Προώθησης και Ενθάρρυνσης της Χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας” (Μεθοδολογία Υπολογισμού Τέλους Κατανάλωσης στον ηλεκτρισμό) Κανονισμούς του 2016, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ κ. Μιχάλης Αντωνίου απέστειλε εισηγήσεις στον Πρόεδρο και στα Μέλη της Επιτροπής.

Α. Αύξηση πράσινου τέλους:
Η ΟΕΒ είναι θετική στο ενδεχόμενο επιβολής αύξησης στο πράσινο τέλος στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο επιβάλλεται στα τιμολόγια της ΑΗΚ, από 0.05σ σε 0.065σ/kWh, ούτως ώστε να είναι διαχειρίσιμο το επιπλέον κόστος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να μην προκληθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα με τα υφιστάμενα συμβόλαια με παραγωγούς ΑΠΕ.

Β. Φορολογία καυσίμων κίνησης:
Με δεδομένη την αρνητική σημερινή κατάσταση όσον αφορά την επίτευξη του στόχου των ΑΠΕ στις μεταφορές, εισηγούμαστε όπως ενισχυθεί το Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ & ΕΞΕ από την ήδη επιβαλλόμενη φορολογία καυσίμων κίνησης κατά 3 σεντ/λίτρο (πωλήσεις καυσίμων κίνησης 2015 = 497,241,902 λτ (Πηγή: Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου). Με μια τέτοια απόφαση εκτιμούμε ότι θα εισρεύσουν στο Ταμείο περίπου 24 εκ. ευρώ ετησίως.

Γ. Δημοπράτηση ρύπων CΟ2:
Εισηγούμαστε όπως όλα τα έσοδα από την δημοπράτηση των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) διοχετευτούν στο Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ & ΕΞΕ, ούτως ώστε να ενισχυθεί οικονομικά. Ως εκ τούτου, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για εισροή μόνον 50% των εσόδων από τις εκπομπές των ρύπων CΟ2 δεν μας βρίσκει σύμφωνους και ζητούμε αναθεώρηση της εν λόγω απόφασης.

Δ. Καθορισμός ορίου για μεγάλους καταναλωτές:
Εισηγούμαστε τον καθορισμό συνολικού ανώτατου ορίου στις χρεώσεις για το πράσινο τέλος, μέχρι 100,000 ευρώ, ανά έτος.

Η ΟΕΒ πιστεύει ότι οι πιο πάνω εισηγήσεις θα αντιμετωπίσουν προσωρινά το πρόβλημα βιωσιμότητας του Ειδικού Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ μέχρι το τέλος του έτους 2016. Παράλληλα, η ΟΕΒ δεσμεύεται όπως μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2016, υποβάλει στη Βουλή των Αντιπροσώπων ολοκληρωμένη πρόταση για τον τρόπο υπολογισμού του πράσινου τέλους στους καταναλωτές ώστε (α) να καλύπτονται οι υποχρεώσεις του Ταμείου, (β) να έχει τη δυνατότητα αναπτυξιακών επιχορηγήσεων και (γ) να γίνεται ορθολογική κατανομή του κόστους στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η προτεινόμενη προσωρινή λύση μέχρι το τέλος του 2016 και η εφαρμογή στη συνέχεια, μιας επιστημονικά επεξεργασμένης πολιτικής οικονομικής στήριξης του Ειδικού Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ, αποτελούν, κατά την άποψη της ΟΕΒ, την καλύτερη προσέγγιση για μόνιμη διευθέτηση του προβλήματος.

Οι πιο πάνω εισηγήσεις κοινοποιήθηκαν στο Γενικό Διευθυντή Υπουργείου, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού και στο Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Οικονομικών

Related Posts