elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Η ΟΕΒ στηρίζει το ΙΠΕ

Με αφορμή σχόλια και θέσεις που αφορούν το Ίδρυμα Προώθησης Ερευνας (ΙΠΕ), η ΟΕΒ εκφράζει την αμέριστη στήριξη της προς το έργο του Ιδρύματος και την ευρύτερη συνεισφορά του στην ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας στον τόπο μας.

Είναι γνωστό ότι προ καιρού παρατηρήθηκαν προβλήματα στις διαδικασίες και τις πληρωμές προς τους δικαιούχους ερευνητές, τα οποία το ΙΠΕ αναγνώρισε και έλαβε σειρά μέτρων αρχίζοντας με δημόσιο διάλογο με τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Η ΟΕΒ μαζί με άλλους φορείς συμμετέχει ενεργά στην Επιτροπή Δημοσίου διαλόγου που δημιούργησε το ΙΠΕ για να ανταλλάσει απόψεις και προβληματισμούς με την ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα του τόπου και έχει διαπιστώσει ότι το ΙΠΕ αντιμετωπίζει με αίσθημα ευθύνης το ρόλο του στο εθνικό σύστημα έρευνας και καινοτομίας. Η ΟΕΒ κρίνει ότι τα μέτρα τα οποία έχει πάρει και συνεχίζει να παίρνει το ΙΠΕ για την επιτάχυνση των οικονομικών ελέγχων των ερευνητικών έργων και την καταβολή της οικονομικής βοήθειας προς τους δικαιούχους, θα αποδώσουν σύντομα καρπούς. Η δημιουργία αρνητικής περιρρέουσας ατμόσφαιρας και η εκ των προτέρων κρίση της αποτελεσματικότητας των μέτρων δεν ενισχύει τον επιδιωκόμενο στόχο ούτε συμβάλλει στην προσπάθεια ενίσχυσης του συστήματος έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο.

Η ΟΕΒ δεν θεωρεί σκόπιμο και παραγωγικό οποιοσδήποτε παράγοντας να διαμορφώνει αυθαίρετη κρίση πάνω στην εσωτερική λειτουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού χωρίς να γνωρίζει ή να λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα.

Η ΟΕΒ καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα οργανωμένα σύνολα όπως συνεργαστούν εποικοδομητικά με το ΙΠΕ με πνεύμα αλληλοκατανόησης για τη διαμόρφωση ενός καθόλα υγιούς συστήματος έρευνας και καινοτομίας το οποίο θα μεγιστοποιεί το όφελος για τις επιχειρήσεις και τον τόπο για το κάθε ευρώ που θα δαπανείται.

Related Posts