elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Η ηγεσία της ΟΕΒ στην Υπουργό Εργασίας

Εξαιρετικά παραγωγική συνάντηση είχε χθες το απόγευμα αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) υπό τον Πρόεδρο της κ. Χρίστο Μιχαηλίδη με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου και τη Διευθυντική ομάδα του Υπουργείου.

Τα βασικότερα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν:

Η ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, με τον Πρόεδρο της ΟΕΒ να αναλύει τους λόγους που την επιβάλλουν και την Υπουργό να διατυπώνει τις δικές της θέσεις τόσο επί της ουσίας όσο και επί της χρονικής συγκυρίας ανακίνησης του θέματος.

Η διατήρηση του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων από την 1/1/2016, με τις δύο πλευρές να διαπιστώνουν ότι το μέτρο που εισήξε τον Ιούλιο του 2013 η Υπουργός έχει συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ουσιαστική αναθέρμανση του λιανικού εμπορίου.

Το Διάταγμα για τον κατώτατο μισθό, με την ΟΕΒ να υποδεικνύει ότι το καθορισμένο ποσό έχει υπερβεί ήδη το 65% του Εθνικού Διάμεσου Μισθού εμποδίζοντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την Υπουργό να δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμεί συζήτηση του θέματος.

Η μείωση στο ήμιση της εργοδοτικής εισφοράς ύψους 1,2% στο Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού (ΤΠΠ), με τον κ. Μιχαηλίδη να εξηγά ότι το Ταμείο αυτό μαζί με το «αδελφό» Ταμείο Αφερεγγυότητας Εργοδότη, έχουν συσσωρεύσει αποθεματικά που υπερβαίνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ, και καθώς οι απολύσεις λόγω πλεονασμού έχουν μειωθεί δραστικά, δικαιολογείται πλέον η ανακούφιση των επιχειρήσεων με τη μείωση της εισφοράς τους. Η κα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι θα μελετήσει προσεχτικά το αίτημα της ΟΕΒ και θα επανέλθει σύντομα.

Η ανάγκη διευκόλυνσης από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων των επιχειρήσεων εκείνων που εξαιτίας της κρίσης βρέθηκαν να έχουν συσσωρευμένες οφειλές. Ο κ. Μιχαηλίδης ζήτησε την σταδιακή αποπληρωμή καθυστερημένων ταυτόχρονα με την εξυπηρέτηση τρεχουσών οφειλών. Η Υπουργός ανέφερε ότι συμμερίζεται την ανησυχία του Προέδρου της ΟΕΒ και έδωσε ήδη οδηγίες για επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων για διευκόλυνση αλλά και παροχή κινήτρων σε εργοδότες που αντιμετωπίζουν γνήσια προβλήματα για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, προς το συμφέρον τόσο των επιχειρήσεων τους όσο και του ίδιου του Ταμείου.

Ο κ. Μιχαηλίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ανεργίας, εξηγώντας ότι η μείωση της είναι μείζονος σημασίας προτεραιότητα για την Οργάνωση του και ανέφερε ότι η ΟΕΒ επεξεργάζεται πρόταση για διαμόρφωση νέων, ακόμα πιο αποτελεσματικών σχεδίων στήριξης της απασχόλησης με βασικό άξονα την «επί του εδάφους» συνεργασία της ΟΕΒ με το Υπουργείο.

Η αντιπροσωπεία της ΟΕΒ κατέθεσε επίσης σειρά προβληματισμών για την μακροχρόνια βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων με ιδιαίτερη αναφορά στην επιχειρούμενη επέκταση της σύνταξης χηρείας και στους άντρες, καθώς και για τα οικονομικά δεδομένα του Κεντρικού Ταμείου Αδειών.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας του Υπουργείου Εργασίας με την κατ’ εξοχήν εργοδοτική οργάνωση του τόπου, θα επιταχύνει την αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά εργασίας και την ανάκαμψη της οικονομίας της πατρίδας μας.

Related Posts