elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Η Βιομηχανία κατά το 2012

Με την ευκαιρία της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, στο Ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία, και στην οποία έχει προσκληθεί να προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Νίκος Αναστασιάδης, η ΟΕΒ εκδίδει το κάτωθι ανακοινωθέν.

Σημαντική μείωση παρουσίασε ο ρυθμός ανάπτυξης του Τομέα της Μεταποίησης κατά το 2012 ο οποίος ήταν αρνητικός γύρω στο 6,9% σε σύγκριση με αρνητικό ρυθμό ύψους 3% το 2011. Η συνεισφορά του στο ΑΕΠ ήταν 5,5% σε σύγκριση με 5,7% το 2011.

Μεγάλη βαρύτητα εξακολουθεί να αποδίδει η ΟΕΒ στους οικονομικούς δείκτες που επηρεάζουν τον τομέα της βιομηχανίας, τον οποίο θεωρεί ως βασικό παράγοντα για σταθερή οικονομική ανάπτυξη.

Η διατήρηση των επιπέδων ανταγωνιστικότητας αλλά και των θέσεων εργασίας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τις κυπριακές βιομηχανίες είναι κρίσιμης σημασίας. Για το λόγο αυτό η ΟΕΒ έχει προβεί σε διαβήματα προς αρμόδιους κρατικούς φορείς και υπηρεσίες έτσι ώστε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του τομέα της βιομηχανίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν την ΟΕΒ κατά το 2012 είναι τα ακόλουθα:

  • Η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους των βιομηχανιών γεγονός που θα συμβάλει στη βελτίωση της απόδοσης του τομέα. Ιδιαίτερη δραστηριότητα αναπτύχθηκε στη συγκράτηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, νερού, δημοτικών τελών, ενοικίου στις βιομηχανικές περιοχές και ζώνες, περιβαλλοντικών υποχρεώσεων, κ.α.
  • Η σταθερότητα και ευρωστία της Κυπριακής Βιομηχανίας συνδέεται άμεσα με τη συγκράτηση των συνεχώς αυξανόμενων ποσοστών ανεργίας. Η ΟΕΒ έπραξε ότι ήταν δυνατό κατά το 2012, έτσι ώστε να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας.
  • Η εξασφάλιση της απαιτούμενης κρατικής στήριξης της βιομηχανίας μέσω των διαφόρων Χρηματοδοτικών Σχεδίων η οποία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον της βιομηχανίας. Έντονα εκδηλώθηκε η ανησυχία της ΟΕΒ από τις συνεχιζόμενες περικοπές των κονδυλίων στα διάφορα Σχέδια στήριξης και ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Η συνέχιση της συμμετοχής των κυπριακών επιχειρήσεων σε εξειδικευμένες εκθέσεις του εξωτερικού – παρά τον περιορισμό των σχετικών κονδυλίων από το κράτος κατά το 2012, η διερεύνηση ξένων αγορών και η προβολή προϊόντων στο εξωτερικό είναι σημαντική για την προώθηση των εξαγωγών.

Συνοπτική παρουσίαση του έργου της ΟΕΒ στον τομέα της βιομηχανίας υπάρχει στην Ετήσια Έκθεση του 2012 η οποία και θα συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση των Μελών της Οργάνωσης και η οποία είναι διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της ΟΕΒ.

Related Posts