elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Η απεργία στην αφαλάτωση Λεμεσού, κακός οιωνός στην πορεία των εργασιακών σχέσεων

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) καταγγέλλει την απεργία που οι συντεχνίες έχουν αρχίσει από χθες στην Αφαλάτωση Λεμεσού, ως παράτυπη και κατά παράβαση τόσο του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων όσο και της Συμφωνίας για Επίλυση Εργατικών Διαφορών στις Ουσιώδεις Υπηρεσίες.
Το εργοστάσιο αφαλάτωσης αποτελεί στρατηγικής σημασίας επένδυση εντάσεως κεφαλαίου, στην οποία συμμετέχουν Κύπριοι και ξένοι επενδυτές, οικονομικοί φορείς που εμπιστεύτηκαν την Κύπρο και πίστεψαν στην σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα των θεσμών της.
Οι συντεχνίες υπέβαλαν αιτήματα για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, η εταιρεία με την καθοδήγηση της ΟΕΒ διαπραγματεύτηκε καλή τη πίστη και μετά από μια μακρά διαδικασία, το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Εργασίας υπέβαλε μεσολαβητική πρόταση για νέα τριετή σύμβαση.
Η πρόταση του Υπουργείου προβλέπει επαναφορά όλων των ωφελημάτων που είχαν περιοριστεί λόγω της κρίσης και καταβολή μισθολογικών αυξήσεων.
Η πρόταση απορρίφθηκε από τις τοπικές συντεχνίες, οι οποίες αντί να ακολουθήσουν τις διαδικασίες με τις οποίες οι ηγεσίες τους είναι δεσμευμένες με τις υπογραφές τους, εξώθησαν τους εργαζόμενους σε επ’ αόριστον απεργία, απειλώντας να αφήσουν χωρίς νερό μεγάλο μέρος της μείζονος Λεμεσού.
Το 2004 η ΟΕΒ και οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ υπόγραψαν Συμφωνία για ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Οι αφαλατώσεις εμπίπτουν στην έννοια των «Ουσιωδών Υπηρεσιών» και οι συντεχνίες οφείλουν πριν κατέλθουν σε απεργία να ακολουθήσουν την διαδικασία της υποχρεωτικής αλλά μη δεσμευτικής διαιτησίας.  Είναι αυτή την Συμφωνία που επικαλούνται οι συντεχνίες κάθε φορά που η ΟΕΒ ζητά νομοθετική ρύθμιση της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Είναι αυτή την Συμφωνία που οι συντεχνίες ουδέποτε σεβάστηκαν.
Η ΟΕΒ καλεί τις ηγεσίες της ΣΕΚ και της ΠΕΟ να παρέμβουν και να ζητήσουν από τους τοπικούς εκπροσώπους τους να σεβαστούν τις Συμφωνίες, να άρουν τα μέτρα και να επιστρέψουν στον διάλογο για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.
 
Η ΟΕΒ καλεί για ακόμα μια φορά την Πολιτεία να ρυθμίσει επιτέλους  νομοθετικά τις απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Related Posts