elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Ηγεσία της ΟΕΒ στον Υπουργό Οικονομικών για σειρά θέματα της οικονομίας

Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη είχε χθες 18 Ιουλίου κλιμάκιο της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) υπό τον Πρόεδρο της κ. Χρίστο Μιχαηλίδη, με τον οποίο εξέτασε σειρά θεμάτων που απασχολούν την επιχειρηματική και εργοδοτική οικογένεια.

Η ηγεσία της ΟΕΒ αφού εξέφρασε στον Υπουργό την εκτίμηση της για την σοβαρή δουλειά που επιτελεί αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του στην κορύφωση της κρίσης και αφού τον συνεχάρη για τα αξιοσημείωτα μακροοικονομικά αποτελέσματα, επεσήμανε τα ακόλουθα:

· Η πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας πρέπει να συνεχιστεί χωρίς ταλαντεύσεις και χαλαρώσεις, αφού η χώρα μας βρίσκεται ακόμα εκτός επενδυτικής βαθμίδας, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται και με όλες τις επιπτώσεις επί του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

· Την αναγκαιότητα εισαγωγής πρακτικών μέτρων και κινήτρων για τις επιχειρήσεις.

· Η προσφάτως ανακοινωθείσα πρόθεση της Κυβέρνησης για προσλήψεις στο δημόσιο, προκαλεί ανησυχία ως προς την δυνατότητα επίτευξης των τεθέντων δημοσιονομικών στόχων.

· Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου.

· Η προώθηση νομοθεσίας που θα ρυθμίζει (χωρίς να απαγορεύει) το δικαίωμα λήψης απεργιακών μέτρων σε ουσιώδεις υπηρεσίες, είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ομαλή ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

· Η εφαρμογή του ΓΕΣΥ πρέπει να γίνει το ταχύτερο αλλά με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει μια «οικονομική μαύρη τρύπα» που θα υποσκάπτει μόνιμα και διαρκώς τις παραγωγικές προσπάθειες της πραγματικής οικονομίας και την δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο κ. Υπουργός διαβεβαίωσε την ΟΕΒ ότι ο ίδιος και η Κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ανέφερε ότι οι στόχοι έχουν επιτευχθεί και μάλιστα νωρίτερα από το αναμενόμενο, οι σχεδιαζόμενες προσλήψεις θα γίνουν έναντι πολλαπλάσιου αριθμού κενωθεισών θέσεων που δεν αναπληρώθηκαν ποτέ και ότι για κάθε μέτρο φοροελάφρυνσης ή αύξησης των δημοσίων δαπανών υπάρχει ήδη προϋπολογισμένο δημοσιονομικό ισοδύναμο που διατηρεί το αναγκαίο ισοζύγιο.

Ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε εξαντλητικά υπόμνημα που του επέδωσε ο κ. Μιχαηλίδης και το οποίο συνοψίζει αριθμό εισηγήσεων της ΟΕΒ για πρακτικά μέτρα που θα απελευθερώσουν την δυναμική των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.

Περαιτέρω, Υπουργός και ΟΕΒ συμφώνησαν να μελετηθούν προσεχτικά και να τύχουν επεξεργασίας από μεικτά κλιμάκια τεχνοκρατών μια σειρά από προτάσεις της ΟΕΒ όπως:

· Εισαγωγή κινήτρων για δράσεις εξωστρέφειας, συγχωνεύσεων και ώθηση της ανάπτυξης,

· μη φορολόγηση μέρους εισοδήματος από εξαγωγική δράση,

· το κράτος να εγγυάται επιχειρηματίες που εξασφαλίζουν συμβόλαια στο εξωτερικό για διεξαγωγή έργων,

· κάλυψη δαπανών έρευνας αγοράς,

· φορολογικά επιταχυνόμενες αποσβέσεις σε ξένες επενδύσεις,

· επέκταση της σταδιακής αποπληρωμής συσσωρευμένων οφειλών στον ΦΠΑ και τον Φόρο Εισοδήματος, όπως έχει γίνει και για τις οφειλές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Τέλος, τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι θα συναντούνται σε ανώτατο επίπεδο ανά δίμηνο για αξιολόγηση των εξελίξεων και σχεδιασμό ενεργειών που θα επιταχύνουν την προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της Χώρας.

Related Posts