elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Διοργάνωση διαλόγου για την προώθηση της Γαλάζιας Ενέργειας στην ΟΕΒ

H Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία στις 15 Μαΐου 2018 στα γραφεία της ΟΕΒ στη Λευκωσία, συνάντηση διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων με θέμα την αξιοποίηση της Γαλάζιας Ενέργειας στην Κύπρο, όπου προσκλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου MAESTRALE, στο οποίο συμμετέχει το Ωκεανογραφικό Κέντρο – Πανεπιστήμιο Κύπρου ως εταίρος από την Κύπρο και η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) έχει αναλάβει την υλοποίησης τεσσάρων εργαστηρίων/διαλόγων/εκδηλώσεων για την προώθηση της Γαλάζιας Ενέργειας. Ο γενικός στόχος του έργου είναι να προωθήσει την ανάπτυξη της Γαλάζιας Ενέργειας στην περιοχή της Μεσογείου ως βασικός τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από τη δικτύωση και τη δημιουργία ομάδων εργασίας και συμπλεγμάτων καινοτομίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του προγράμματος Interreg Mediter ranean.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν οι στόχοι του έργου MAESTRALE, ενώ ακολούθησε συζήτηση από τους  ενδιαφερόμενους φορείς γύρω από τις δυνατότητες εφαρμογής των τεχνολογιών αξιοποίησης της ενέργειας της θάλασσας, τη σημασία ανάπτυξης χωροταξικού πλαισίου, καθορισμός διαδικασιών αδειοδότησης για έργα στον θαλάσσιο χώρο. Επίσης, πραγματοποιήθηκε μία πρώτη ανάλυση του νομικού, τεχνολογικού, οικονομικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού πλαισίου.

Οι παρόντες τόνισαν τη σημαντικότητα της συνεργασίας, της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών, ώστε να επιλυθούν καίρια ζητήματα, όπως  η διαδικασία αδειοδότησης και η χωροθετική πολιτική για την ανάπτυξη τέτοιων έργων, η τεχνολογική καινοτομία και ωριμότητα, καθώς επίσης και οι πιθανές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Τονίστηκε επίσης η σημαντικότητα τέτοιου είδους εργαστηρίων, εν όψει της ετοιμασίας του Εθνικού Σχεδίου για τη θαλάσσια χωροταξική πολιτική.

Οι παρουσιάσεις της συνάντησης είναι διαθέσιμες πιο κάτω:
Γενικοί Στόχοι του έργου MAESTRALE και αποτελέσματα προκαταρκτικής μελέτης
Δημόσιες και ιδιωτικές πρωτοβουλίες για τη Γαλάζια Ενέργεια

Related Posts