elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Διευρυμένα ωράρια καταστημάτων με δικαστική «βούλα»

Με σημερινή απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου έχει πλέον κριθεί κατά τρόπο οριστικό η αντισυνταγματικότητα του βασικού Νόμου που καθορίζει τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων. 
 
Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει πλήρως την ανάλυση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) επί του θέματος και δικαιώνει την πάγια θέση της για ελευθεροποίηση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων. Δικαιώνει επίσης όλες τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου που επέλεξαν από την αρχή του χρόνου να λειτουργήσουν με διευρυμένα ωράρια κατά τις Κυριακές και αποδεικνύει την ορθότητα της κυβερνητικής πολιτικής που το κατέστησε δυνατό.

Με την εξέλιξη αυτή αίρεται η αβεβαιότητα που επικράτησε κατά τους τελευταίους μήνες στις επιχειρήσεις του κλάδου αλλά και στους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των καταστημάτων που λειτουργούσαν με διευρυμένο ωράριο. Υπενθυμίζουμε πως η ΟΕΒ στις αρχές του χρόνου είχε απευθύνει έκκληση στις επιχειρήσεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, εν αναμονή της ολοκλήρωσης των δικαστικών διαδικασιών, και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις οποιεσδήποτε απολύσεις προσωπικού.

Μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για την οικονομία, η διεύρυνση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων έχει επιτύχει τους στόχους της. Από την εφαρμογή του πρωτοποριακού αυτού μέτρου τον Ιούλιο του 2013 μέχρι σήμερα, ενισχύθηκε η απασχόληση με την δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, οδήγησε σε αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, αναβαθμίστηκε το τουριστικό μας προϊόν και αγκαλιάστηκε από το σύνολο των καταναλωτών.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η ΟΕΒ θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για μόνιμη και οριστική διευθέτηση του ζητήματος βασισμένη στις θέσεις και αρχές που έχουν καταγραφεί από το Δικαστήριο ώστε να αναβαθμιστεί η ελευθερία του επιχειρείν και να αφεθεί απερίσπαστος ο κλάδος να αναπτύξει τη δυναμική του για το καλό του συνόλου της οικονομίας.

Related Posts