elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Βεβαίωση Έναρξης Απασχόλησης Μισθωτού: Το νέο μέτρο για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας

Η αδήλωτη εργασία είναι ένα φαινόμενο που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στον τόπο μας με πολλές αρνητικές επιπτώσεις. Ως παράνομη, η αδήλωτη εργασία πλήττει τους εργαζόμενους, τα ταμεία του κράτους αλλά και τους συνεπείς και νομοταγείς εργοδότες αφού δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εναντίον τους.

Η εισαγωγή της «Βεβαίωσης Έναρξης Απασχόλησης Μισθωτού» είναι ένα νέο μέτρο το οποίο εισήχθηκε για καταπολέμηση της αδήλωτης απασχόλησης και το οποίο συμπληρώνει τα όποια κενά επέτρεπαν τις καταχρήσεις. Η Βεβαίωση (έντυπο ΥΚΑ 5-018) πρόκειται για ένα μικρό, απλό στη συμπλήρωση τριπλότυπο έντυπο το οποίο εκδίδεται με βάση την νομοθεσία περί κοινωνικών ασφαλίσεων.

Συγκεκριμένα, η Βεβαίωση συμπληρώνεται και υπογράφεται από τον εργοδότη και τον μισθωτό ΠΡΙΝ την έναρξη της απασχόλησης του κάθε μισθωτού. Το κίτρινο στέλεχος της Βεβαίωσης παραδίδεται άμεσα στον μισθωτό ο οποίος και οφείλει να το παρουσιάσει σε όποιον επιθεωρητή των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων του το ζητήσει.

Το ρόζ στέλεχος φυλάσσεται από τον εργοδότη σε ξεχωριστό φάκελο και ταξινομείται βάση του αύξοντα αριθμού που φέρει η βεβαίωση, και παρουσιάζει το φάκελο για έλεγχο όποτε του ζητηθεί από επιθεωρητή. Τέλος, το λευκό στέλεχος αποστέλλεται στο Επαρχιακό Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι το τέλος του μήνα από την ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης του μισθωτού.

Τυχόν παράλειψη ή αμέλεια εξασφάλισης Βεβαίωσης Έναρξης Απασχόλησης σε κάθε μισθωτό πριν την έναρξη της απασχόλησής του ή παράλειψη γνωστοποίησης προς το Επαρχιακό Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέσα στην καθορισμένη προθεσμία, καθώς και παράλειψη απόδειξης έκδοσης και παράδοσης της Βεβαίωσης προς τον εργοδοτούμενο πριν την έναρξη της απασχόλησής του ή άρνηση παρουσίασης του αντιγράφου της, αποτελεί αδίκημα που υπόκειται σε εξώδικη ρύθμιση. Η υποβολή ψευδούς δήλωσης ή παραστάσεων υπόκειται σε ποινική δίωξη.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) στηρίζει αυτό το μέτρο το οποίο αναμένουμε να συμβάλει στην πάταξη της αδήλωτης εργασίας.

Related Posts