elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Έκθεση EE για την Κύπρο: Πολλές οι προκλήσεις, αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις

Τα συμπεράσματα της ειδικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο που εκδόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου, καταδεικνύουν πολλά από τα προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία μας.

Η έκθεση αναφέρεται σε σημαντικές οικονομικές παραμέτρους και κυρίως στις μακροοικονομικές ανισορροπίες, την ανεργία, τις μεταρρυθμίσεις, το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) θεωρεί πως τα πορίσματα της έκθεσης πρέπει να λειτουργήσουν ως συναγερμός στο επιτελείο της κυπριακής οικονομίας για λήψη έγκαιρα των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων.

Σε ότι αφορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων, η έκθεση καταγράφει την επιβράδυνση του ρυθμού υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος, καταγράφονται σημαντικοί κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του. Συγκεκριμένα, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση σημαντικών δομικών μεταρρυθμίσεων, που αφορούν μεταξύ άλλων την δημόσια υπηρεσία και το κρατικό μισθολόγιο, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων που υποβοηθούν την ανάπτυξη.

Η οικονομική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και ευάλωτη. Η εξουδετέρωση πολλών εσωγενών προκλήσεων και απειλών εναπόκειται κατά κύριο λόγο στην πολιτεία και ιδιαίτερα στην Κυβέρνηση και την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η ΟΕΒ απευθύνει έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η οικονομία ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επανάληψης των οδυνηρών εμπειριών του πρόσφατου παρελθόντος.

Related Posts